Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebuji v domě osadit jedny běžné ocelové (plechové) zárubně, koupené v Obi. Budou ukotveny ke zdi. Mám možnost do nich osadit buď starší interiériérové dveře nebo zánovní protipožární - váha by měla být cca 36 kg (dle solodoor) - ve skutečnosti se mi zdají težší, ale nevážil jsem je. Myslíte, že by je tyto obyč. plechové zárubně udrželi? Kotvení futer teď neřešme. Díky.
Dobrý den. Protipožární dveře mají integrovaný plech po celé ploše dveří, což jednak zvyšuje požární odolnost a také podstatným způsobem zvyšuje váhu těch dveří. Jestli výrobce uvádí nějakou váhu, tak ta bude sedět. Potěžkáním jen tak v rukou se i mě první pytel cementu zdá lehčí jak 40 kg a poslední už váží metrák. Ale zpět ke dveřím. Já jsem musel do dvou bytů, které mají vchod na společné schodiště s komerčními prostory osadit protipožární dveře. Protože v bytech jsou obložkové zárubně, tak jsem si musel nechat udělat protipožární obložky na míru ( tloušťka stěny kolem 50 sm i s omítkou ). A jak známo obložky jsou vyrobeny z dřevotřísky, která je laminována, případně dýhována. A Vaše zárubně jsou ocelové ( plechové ) a je zřejmé, že jejich nosnost i pevnost je rozhodně minimálně srovnatelná, ale dá se s jistotou tvrdit, že je prostě vyšší. Samozřejmě, že roli hraje i kotvení futer, které ale nechcete řešit. S pozdravem Laďa
no jen mě trochu zarazilo, když jsem "zagůglil", že jsem našel např. viz. níže. Nerad bych pracně namontoval zárubně, abych je pak "zprasil"těžkými dveřmi. On ten plech, těch obyčejných zárubní, není kdovíjak silný. Spíš tenký. Když to srovnám se starými "komunistickými"futry, co v domě máme, tak je to jak srovnávat dřívější litinovou a dnešní plechovou vanu. Asi opatrně zkusím a uvidím.
" Zárubně s požární odolností jsou dílčím způsobem upravené zárubně, používané obvykle pro běžné interiérové dveře, jejichž hmotnost je zpravidla výrazně nižší než hmotnost požárních dveří. Úpravy řeší zejména zesílení a zpevnění zárubní tak aby odpovídaly většímu zatížení těchto zárubní po nasazení požárních dveří. Standardně jsou proto zárubně pro požární uzávěry dodávány ve zpevněném provedení a se závěsy s vyšší únosností. ... "
zdroj: montkov.cz/...
Dobrý den. Všechny futra, alias zárubně jsou vyrobeny z ocelového plechu tloušťky 1,5 mm. Jedinný rozdíl při použití zárubní pro potipožární předěly a uzávěry je v zesílení ukotvení pantů. A to je proto, aby se vlivem žáru z ohně dveře samovolně nevylomily. Jinak nosnost i těch obyčejných futer, by měla být dostatečná a podle podkladů nosnost těch tří pantů je 50 kg naprosto v pohodě. Takže, já bych se toho nebál. S pozdravem Laďa
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.