Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SDK Bodovky - LED vs zahřívání

Od: tomas* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,snížil jsem v bytě strop cc a10 cm, v plánu je montáž bodovek.zateplení vata 100mm,parofolie.Jde o to,že mám strach v případě použití bodových světel - vlákno,že se bude místo montáže zahřívat(žloutnout strop,znehodnocení fólie teplem,zápach,a co na to vata..).Počítám zde udělat jakousi kapsu aby bylo možné běžně bez problémů vyměnit světlo,máte nějaký fígl,jak to zkonstruovat prakticky co nejlépe?Myslím i na to,jestli bodové světlo dá takovou svítivost jako vlákno.Děkuji zdravím Vás.T.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vojtazanda*
hodnocení

1x

Jestli máte strach z tepla, zkustně tyhle žárovky . Nemám teď čas hledat lepší ale to jen na ukázku.

Volba barvy je taky možná nehřejou tolik a nepotřebujete trafo.

Jinak to řešíme obyčejným květináčem nad světlem. Udrží vatu dost daleko aby se žárovka nepřehřívala a lidi mají lepší pocit že by to případně i trochu ztížilo cestu požáru.

Revizní dvířka pro trafo jsou nesmysl. Jen si tím uděláte další díru do stropu. Pokud už to budete mít na 12V tak si kupte trafo který se dá strčit do stropu dírou u jedný z bodovek.

Pokud jde o klasický žárovky, tak doporučuju OSRAM. Proti baumaxáckejm je tam rozdíl znát...

hodnocení

0x

ze zkušenosti (12 let praxe jako sádrokartonář, majitel 12 ti bodovek v podhledu) můžu doporučit: BODOVKY NEDÁVAT!

A to z jednoho prostého a nejdůležitějšího důvodu- pokud se namontují do podhledu, nad kterým je minerální vlna, dochází k přehřívání a odchází jedna bodovka za druhou. Mě se nejvíc osvědčily bodovky z tesca za 29,- kus. Brilux a další značkové mají asi poloviční životnost. Je ještě možnost použít bodovky s trafem, kde je přehřívání nižší, ale vyžaduje to investici navíc do trafa + montáž revizních dvířek , nebo revizního otvoru pro přístup k trafu a pro jeho případnou výměnu.

Osvětlení bych řešil použitím LED pásů a žárovek. Nízká spotřeba, dlouhá životnost, volba mezi teplým a studeným světlem.

V bytě se mi jeví použití parozábrany (mimo koupelny) jako zbytečné.

Napište ještě prosím, jestli se jedná o rovný strop obdélníkového tvaru.

tomas*
hodnocení

Ano jedná se o rovný strop obdélníkového tvaru. Děkuji.

standam*
hodnocení

0x

Tomasi, davat bodovky do prostoru ci styku s paroteskou a izolaci ne to nejhorsi co muze byt.

Nekteri amateri davaji kvetinac nad bodovku atd. coz hovori za vse

Doporucuji udelat z SDK (oddeleny) dalsi podhled napr. svetelnou niku apod. , ale jen tak aby jsi nezatizil podhled (konstrukci rostu), ktery je urcite staticky pouze pro 1x12,5 nebo 15mm desku.

Jinak by jsi musel zvolit jinou konstrukci rostu

1.Izolace

2.Paroteska

3. Prime zavesy 125mm

4. 1x SDK

hodnocení

0x

Já znovu opakuji: nepovažuji za nutné použití parotěsné folie. Pokud se nepletu v tom, že nepotřebujete strop zaizovovat proti hluku od sousedů z hora, nebo proti unikání tepla, myslím, že vám bude stačit minerální vlna 5 cm, jen proto, aby se v dutém prostoru mezi stávajícím stropem a podhledem nešířila kročejová hlučnost bubnovým efektem. Je to rovný strop, proto se případná vlhkost z běžného užívání bytu nebude shromažďovat, jak by tomu bylo například při výstavbě šikminy v půdní vestavbě.

Ale ať tak či tak, hlavní moje rada zní- neosazovat bodovkami! Pokud se zeptáte zkušeného elektrikáře s praxí, potvrdí vám, že toto osvětlení je zastaralé a půjodně bylo zamýšlené pro použití do výloh, na osvětlení soch v muzeu apod. Pokud nevlastníte doma obraz s mimořádnou cenou, který chcete osvítit, poohlédněte se opravdu po něčem jiném.

Do obývacího pokoje se např dost montuje systém nepřímého osvětlení, které je na jedné, nebo více stěnách.

doplněno 28.03.11 19:12:

na obrázku je nepřímé osvětlení, které je ale ze dvou stran, pro vás by se hodilo z jedné strany a asi 30 cm (+-) pod stropem. Osvětlení na fotce je z LED diod.

SDK Bodovky - LED vs zahřívání

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]