Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hluk budovy samotne

Od: pehere* odpovědí: 6 změna:

Zdravím,

Potýkám se s problémem hluku, ktorý není způsoben sousedy, nýbrž panelákem samotným. Jde o zvuky podobné praskání, lámání něčeho kovového.

Případ 1. Západní strana. Hluk se ozývá jakoby z rohu místnosti. Z místa nad oknem, kde jsou spojeny panely. Mám dojem, že to souvisí se sluncem. Včera po slunečném dni jsem si to zapisoval a od devíti večer to jelo s různou intenzitou asi v desetiminutových intervalech od jedenáct to pak už sláblo, interval se prodloužil na hodinu ale v jednu jsem to již zabalil.

Případ 2. Východní strana. Praskání je to podobné ale jde spíše odněkud jakoby z okna. Nebo z rámu. Nepodařilo se mi to lokalizovat. Dnes ráno, když se slunce hezky opíralo do oken jsem byl překvapen, že mě nevzbudily žádné rány. Začalo to v osm a v asi dvouminutových intervalech jsem slyšel rány. Silnou, slabou, slabou, silnou, slabou, silnou atd. V devět jsem to přestal sledovat. Nedávno jsem měnil okna v bytě za plastová, do té doby jsem v té místnosti nepobýval, ale mám dojem, že to hučelo taky.

Jestli máte někdo podobnou zkušenost a taky řešení, budu rád, když se o ně podělíte. Na závěr jen chci dodat, že v panelácích žiju již dvacet let, a zvuky výtahu, topení, chůze sousedů, praček, splachovacích vodopádů znám. Beru to jako znamení toho, že v domě se žije. Tenhle rámus ale nevzniká působením lidí. Alespoň se mi to tak jeví. Leze mi to hodně na nervy.

Díky za jakýkoliv tip, s pozdravem a přáním kvalitních domů a dobrých sousedů,

Peter

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Je jisté, že zvuky způsobuje rozdílná rozpínavost jednotlivých materiálů v konstrukci domu. Zde bych se z vlastní zkušenosti přiklonil k tomu, že původcem jsou právě ta plastová okna, která sama o sobě jsou vyrobena ze tří materiálů rozdílných parametrů rozpínavosti (kovové jádro, plastový obal, skla) a navíc jistou proměnlivost vykazuje i železobetonový skelet objektu. To vše sečteno může mít za následek ony zvuky... řešení nevím, myslím si, že není.

u nás jsme hodně zaznamenali změnu střechy a hlavně nové okapy. Když vyjde sluníčko, tak hnědé okapy vyloženě mlátí jak se rozpínají a večer ještě jednou...

"praskání skeletu"budovy snad není normální, ne? Jestli je to intenzivní, poradil bych se se statikem.

pehere*
hodnocení

Ten statik je dobrý nápad, asi to zkusím, dík. Ty okapy jste pak nějak pořešili? Mě napadá v mém případě ještě vnější parapet, ale nezdá se, žeby to"mlátilo"z něj.

Jednou mě vzbudila rána v noci ve tři a pak ve čtyři. To už nevím jak bych připsal sluníčku. Snad v tu dobu to už mohlo být ochlazený a ještě nenahřátý.:(

jabraka*

Strýcu,souhlasím s tebou.Přidám ještě názor,že se toho zúčastňují také rozvody topení a teplé vody.Lokalizovat tyto zvuky je velmi těžké,protože se ocelovou konstrukcí a armaturami nesou a rozléhají.Nedávno někdo v domě vrtal usilovně díry do panelu v době,kdy měl být klid.Snažil jsem se zjistit,odkud se kvílení příklepové vrtačky line,ale nepodařilo se mi to.

Odstranit tyto duchařské zvuky určitě nelze.Ale jde to,přiřadit je h tichým zvukům,jak panelák žije a je po problému.

JABRAKA

pehere*
hodnocení

Co myslíte pánové, může to být lomoz pouze lokální, že mám takovou smůlu a ta rozepínavost se projevuje pouze u mě. Sousedé totiž říkají, že nic podobného neslyší. Jedině sousedka nademnou mi onehdá vynadala, že ráno mlátím železnýma trubkama, tak mě napadá, jestli to není přesně to. Já to slyším nahoře v pokoji, a ona zase při zemi. Letos sporovozním poslední pokoj a přespí v něm lidská bytost. Jsem zvědav jací duchové budou tam.

S těma vrtačkama to znám. Ačkoliv jsem byl celej den v práci, lokalizovali právě mě jako původce celodenního rámusení. To nevysvětlíš, někomu.

Peter

pehere*
hodnocení

Díky strejci,

V jednom pokoji to budu tipovat taky na okna. Jenomže, mám silný dojem, že rány dávaly taky ta původní. Navíc, plasťáky mám v celém bytě a okenní rámus pozoruji pouze u toho největšího v ložnici.

Ptal jsem se a ještě kontaktuji firmu co mi je dělala, ale technik se tvářil jakoby nevěděl o čem mluvím. Asi ho pozvu na sobotní ranní kafíčko jak bude hezky slunečně:)

Přeji bydlení bez nervů,

Peter

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]