Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Menšinový spoluvlastník v nouzi

Od: schindlerovap* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

prosím o pomoc v nepříjemné situaci. Bydlím v bytovém domě se 4 jednotkami a 3mi vlastníky. Spoluvlastnické podíly vypadají takto:

majitel 2 bytových jednotek 196/400

majitel 1 bytové jednotky 155/400

já, majitelka 1 bytové jednotky 49/400

Oba vlastníci nechtějí pochopit, že za společné náklady na společné části budovy a správu domu přispíváme dle podílů - toto máme uvedeno i v Prohlášení vlastníka (jsou zde vypsány konkrétní případy, kdy se platí dle podílů - jako pojištění domu, společná elektřina, opravy aj.). Neustále mě nutí a vyhrožují a chtějí, abychom tyto náklady platili třetinově (3 vlastníci). Může mi prosím, někdo potvrdit moje přesvědčení?

Ještě bych se chtěla zeptat, jak je to s hlasováním na schůzi? Kolik má kdo hlasů. Nerada bych slyšela, že mě mohou jako menšinového spoluvlastníka přehlasovat.. :( Dle § 11 Odst. 6 jsou-li členy společenství pouze 3 vlastníci jednotek, je zapotřebí k přijetí usnesení souhlasu všech vlastníků. Ne?

Předem velmi děkuji za radu. Jako menšinový spoluvlastník to opravdu nemám lehké..

P.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

0x

Nejspíš Vás nepotěším, podle Nařízení vlády č.371/2004 Sb, kterým se vydávají vzorové stanovy SVJ je jasně psáno, že jak při hlasování tak i při úhradě nákladů na opravy společných prostor je rozhodující velikost spoluvlastnických podílů...Prostudujte si stanovy vašeho SVJ, tam musí být odpovědi na Váš dotaz zakotveny. U hlasování jsou ještě rozdíly podle toho, čeho se hlasování týká, ale vzhledem k disproporci maáte nepatrnou naději něco prosadit, Váš podíl je necelá 1/8 hlasů, ale zas se podílíte menšími náklady na opravách. Patronka

buss
hodnocení

0x

! Je třeba si dobře načíst zákon 72/1994 Sb, a pak nastupují Stanovy, které s ním nesmí být v rozporu. V podstatě to upraví podrobněji, nebo to, co není ve jmenovamém zákonu (toho se ovšem dotýká více norem). Stanovy nemohou být nad zákonem. Ano můžete být přehlasována, pokud se nevyžaduje 100 % souhlas všech, to je v tom zákonu. Ale to je všude v SVJ. Platby jsou na plochu, nebo osobu či jinak dle dohody.

schindlerovap*
hodnocení

Právě že podle zákona 72/1994 Sb §11 od 6) Jsou-li členy společenství pouze tři vlastníci jednotek, je zapotřebí k přijetí usnesení podle odstavců 2 a 4 souhlasu všech vlastníků jednotek.

A FYI my 3 vlastníci bytového domu nemáme společenství vlastníků jednotek. Dle zákona není potřeba, poněvadž jsme právě jen 3 vlastníci. Takže se řídíme zákony. Ale potřebuji mít jasno, jak je to s tím hlasováním.

Jsem ráda, že jste mi potvrdili, že za společné náklady (opravy aj.) platíme dle podílů, protože to sousedé nemohou snést... :)

Děkuji a velmi si cením Vašich odpovědí!

P.

buss

Tak pardon, asi jsem špatně četl, nemáte-li SVJ tak nastoupí ObčZ o spoluvlastnictví.

patronka*

Mám znění zákona 72/1994 Sb před sebou a je to tak trochu jako v písničce " pes jitrničku sežral" - § 11 odst .8 praví - v domě , ve kterém nevzniklo společenství, platí pro rozhodování vlastníků jednotek přiměřeně ustanovení odstavců 1 až 6, takže jsme zas na začátku. V každém případě se ve všech odstavcích i následujících paragrafů opakuje, že náklady nesou vlastníci poměrně, podle velikosti spoluvlastnického podílu. U hlasování bych to viděla případ od případu, čeho se hlasování týká. V některých případech skutečně stačí nadpoloviční většina, další je specifikováno v odst. 5 - někde stačí 3/4, u dalších je nutný souhlas všech vlastníků. Bez znalosti konkrétního problému Vám nedá odpověď ani právník. Víc se tu nejspíš nedozvíte. Patronka

schindlerovap*
hodnocení

Už jsem mluvila se znalým touto problematikou a dle zákona o vlastnictví bytů je to pro nás 3 vlastníky bez společenství takto - podle § 11 je k přijetí usnesení potřeba souhlase všech vlastníků jednotek - viz níže.Ale mohl byste mi někdo poradit, jak je to s hospodařením se společnou věcí? Myslím společné prostory a společný pozemek. Jak by se dle vašeho názoru mělo rozhodovat? Je zde také potřeba souhlasu všech vlastníků jednotek?Př. : Na společné chodbě mám (menšinový spoluvlastník) postavené kolo, sousedé zde mají kočárky, koše se dřevem na zátop aj. Sousedé beze mně rozhodli (mohou?), že společné prostory nejsou kolárna a že mám kolo okamžitě vystěhovat ze společných prostor. Je to možné dle zákona? Dle jakého? Mohou mě přehlasovat v tomto případě? Předem moc a moc děkuji za radu a názor.§ 11(1) Společenství musí alespoň jednou ročně konat shromáždění. Shromáždění se sejde z podnětu výboru nebo pověřeného vlastníka nebo vlastníků jednotek, kteří mají alespoň jednu čtvrtinu hlasů.(2) Shromáždění je schopné usnášení, jsou-li přítomni vlastníci jednotek, kteří mají většinu hlasů; k přijetí usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny přítomných hlasů.(3) Při hlasování je rozhodující velikost spoluvlastnických podílů vlastníků jednotek na společných částech domu (§ 8 odst. 2); spoluvlastníci jednotky mají postavení vlastníka jednotky (jeden hlas). Při rovnosti hlasů nebo nedosáhne-li se potřebné většiny nebo dohody, rozhodne na návrh kteréhokoli vlastníka jednotky soud. Jde-li o důležitou záležitost, může přehlasovaný vlastník jednotky požádat soud, aby o ní rozhodl . Právo je nutno uplatnit u soudu do 6 měsíců ode dne přijetí rozhodnutí, jinak právo zanikne.(4) K přijetí usnesení o věcech, které jsou obsahem prohlášení podle § 4, o schválení nebo o změně stanov, o uzavření smlouvy o zástavním právu k jednotkám a o rozúčtování cen služeb na jednotlivé vlastníky jednotek podle § 9a odst. 2 je zapotřebí tříčtvrtinové většiny přítomných hlasů.(5) K přijetí usnesení o změně účelu užívání stavby6) a o změně stavby7) je zapotřebí souhlasu všech vlastníků jednotek. Jde-li o modernizaci, rekonstrukci, stavební úpravy7a) a opravy společných částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu, postačuje souhlas tříčtvrtinové většiny všech vlastníků jednotek. Ustanovení zvláštních právních předpisů7) tím nejsou dotčena.(6)Jsou-li členy společenství pouze tři vlastníci jednotek, je zapotřebí k přijetí usnesení podle odstavců 2 a 4 souhlasu všech vlastníků jednotek.(8) V domě, ve kterém nevzniklo společenství, platí pro rozhodování vlastníků jednotek přiměřeně ustanovení odstavců 1 až 6.
patronka*

Já to vidím asi tak, že když není možná dohoda, nepomůže Vám opora ze zákona - to by nejspíš musel rozhodnout soud. Jenže ve společných prostorách - chodbách by nemělo být z požárně bezpečnostního hlediska vůbec nic, tedy ano kolo, ani kočárky a už vůbec ne dříví na zátop. Hledejte tedy řešení touto cestou, revize od hasičů se musí provádět pravidelně, myslím že je to 1 x ročně. Těmto vyhláškám se musí podřídit všichni, bez ohledu na velikost jejich podílů. Patronka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]