Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o pomoc v nepříjemné situaci. Bydlím v bytovém domě se 4 jednotkami a 3mi vlastníky. Spoluvlastnické podíly vypadají takto:
majitel 2 bytových jednotek 196/400
majitel 1 bytové jednotky 155/400
já, majitelka 1 bytové jednotky 49/400
Oba vlastníci nechtějí pochopit, že za společné náklady na společné části budovy a správu domu přispíváme dle podílů - toto máme uvedeno i v Prohlášení vlastníka (jsou zde vypsány konkrétní případy, kdy se platí dle podílů - jako pojištění domu, společná elektřina, opravy aj.). Neustále mě nutí a vyhrožují a chtějí, abychom tyto náklady platili třetinově (3 vlastníci). Může mi prosím, někdo potvrdit moje přesvědčení?
Ještě bych se chtěla zeptat, jak je to s hlasováním na schůzi? Kolik má kdo hlasů. Nerada bych slyšela, že mě mohou jako menšinového spoluvlastníka přehlasovat.. Dle § 11 Odst. 6 jsou-li členy společenství pouze 3 vlastníci jednotek, je zapotřebí k přijetí usnesení souhlasu všech vlastníků. Ne?
Předem velmi děkuji za radu. Jako menšinový spoluvlastník to opravdu nemám lehké..
P.
Nejspíš Vás nepotěším, podle Nařízení vlády č.371/2004 Sb, kterým se vydávají vzorové stanovy SVJ je jasně psáno, že jak při hlasování tak i při úhradě nákladů na opravy společných prostor je rozhodující velikost spoluvlastnických podílů...Prostudujte si stanovy vašeho SVJ, tam musí být odpovědi na Váš dotaz zakotveny. U hlasování jsou ještě rozdíly podle toho, čeho se hlasování týká, ale vzhledem k disproporci maáte nepatrnou naději něco prosadit, Váš podíl je necelá 1/8 hlasů, ale zas se podílíte menšími náklady na opravách. Patronka
! Je třeba si dobře načíst zákon 72/1994 Sb, a pak nastupují Stanovy, které s ním nesmí být v rozporu. V podstatě to upraví podrobněji, nebo to, co není ve jmenovamém zákonu (toho se ovšem dotýká více norem). Stanovy nemohou být nad zákonem. Ano můžete být přehlasována, pokud se nevyžaduje 100 % souhlas všech, to je v tom zákonu. Ale to je všude v SVJ. Platby jsou na plochu, nebo osobu či jinak dle dohody.
Právě že podle zákona 72/1994 Sb §11 od 6) Jsou-li členy společenství pouze tři vlastníci jednotek, je zapotřebí k přijetí usnesení podle odstavců 2 a 4 souhlasu všech vlastníků jednotek.
A FYI my 3 vlastníci bytového domu nemáme společenství vlastníků jednotek. Dle zákona není potřeba, poněvadž jsme právě jen 3 vlastníci. Takže se řídíme zákony. Ale potřebuji mít jasno, jak je to s tím hlasováním.
Jsem ráda, že jste mi potvrdili, že za společné náklady (opravy aj.) platíme dle podílů, protože to sousedé nemohou snést...
Děkuji a velmi si cením Vašich odpovědí!
P.
Mám znění zákona 72/1994 Sb před sebou a je to tak trochu jako v písničce " pes jitrničku sežral" - § 11 odst .8 praví - v domě , ve kterém nevzniklo společenství, platí pro rozhodování vlastníků jednotek přiměřeně ustanovení odstavců 1 až 6, takže jsme zas na začátku. V každém případě se ve všech odstavcích i následujících paragrafů opakuje, že náklady nesou vlastníci poměrně, podle velikosti spoluvlastnického podílu. U hlasování bych to viděla případ od případu, čeho se hlasování týká. V některých případech skutečně stačí nadpoloviční většina, další je specifikováno v odst. 5 - někde stačí 3/4, u dalších je nutný souhlas všech vlastníků. Bez znalosti konkrétního problému Vám nedá odpověď ani právník. Víc se tu nejspíš nedozvíte. Patronka
Já to vidím asi tak, že když není možná dohoda, nepomůže Vám opora ze zákona - to by nejspíš musel rozhodnout soud. Jenže ve společných prostorách - chodbách by nemělo být z požárně bezpečnostního hlediska vůbec nic, tedy ano kolo, ani kočárky a už vůbec ne dříví na zátop. Hledejte tedy řešení touto cestou, revize od hasičů se musí provádět pravidelně, myslím že je to 1 x ročně. Těmto vyhláškám se musí podřídit všichni, bez ohledu na velikost jejich podílů. Patronka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.