Nejste přihlášen/a.
dobry den i pres to ze me od toho nekteri odrazuji jsem se rozhodl zateplit dum polystyrenem 10cm!Dum je postavny s 44poroterm CB ted uz vim ze to byla asi chyba stavet s silneho zdiva a pak zateplovat!Dum je samostatne stojici na kopci!
chtel jsem se jen zeptat jestli je tu nekdo kdo mam postaveno s 44 a 10cm EPS a ma nejake problemy s vlhkosti nebo naopak jen spokojenost?
Okna mam usazene jiz do spalety 12cm takze vesi tlousku EPS nechci aby nebyla prilis utopena i dyz me nekdo radil ze na 44 minimalne 15cm Eps kvul rosnemu bodu ...
Mel bych si snad na Zatepleni nechat udelat projekt at nekdo rosny bod spocita? Kolik takovy vypocet pak stoji? dekuji za radu
Řeknu svou zkušenost. Stavěl jsem z 375mm Ytongu Lambda a když jsem orientačně počítal rosný bod, tak mi vyšlo zateplení minimálně 15 cm EPS a návratnost investice by prakticky byla nevratná - vytápění tepelným čerpadlem země - voda.
Předpokládám, že u 44cm porothermu to bude podobné, ale pokud znáte údaje k cihle, hoďte si od do kalkulačky třeba zde: tzb-info.cz/...
Dobrý den. Zateplit jde všechno. Je otázka, zda se to vyplatí, zda se to někdy vrátí a zda si tím nenadělám nějaké další problémy. Například prostup tepla konstrukcí u nezateplené stěny máte cca 11 W/m2 a po zateplení 10 cm to snížíte na 5,8 W/m2, což skoro polovina. To by skoro šlo. Horší je průběh teploty v konstrukci, kdy na styku stěny a EPS je teplota + 3,37 °C při teplotním spádu interiér/ exteriér +21°C/ -15°C rosný bod při interiérové RV 50% a interiérové teplotě +21°C má hodnotu +10,2 °C. Takže pokud na styk stěny a zateplení dorazí nějaká vlhkost, tak stačí, aby tam RV byla 32 % a spolehlivě všechno zkondenzuje, protože ta teplota tam koresponduje s teplotou rosného bodu. Ale protože toto je celkem složitý výpočet, tak ono ani tak nazáleží, jestli tam něco zkondenzuje, ale když to zkondenzuje, jestli se to může zpětně odpařit. A proto je důležité vypočítat celoroční bilanci vodních par, čili poměr zkondenzované vody s množstvím teoreticky odpařitelným množstvím vody. Aby konstrukce byla bezpečná, musí se podstatně více vody odpařit, jak zkondenzovat. A ten výpočet já už nedělám, protože program jsem vymazal. Ale určirě vím, že pro zateplení Porothermu 44 cm silného nestačí 10 cm obyčejného EPS. Možná by vyhověl difuzně otevřený minerál silný i 5 cm, ale to Vám musí někdo spočítat. Ceny a návratnost mě až tak moc nezajímají, to si musíte spočítat podle aktuálních cen u Vašich dodavatelů a jestli do toho půjdete, tak si myslím, že se celé zateplování prodraží pouze o cenu toho izolačního materiálu, protože ostatní komponenty, pracnost, lešení a pod. zůstanou stejné. Osobně bych tam bez výpočtu dal minerální vlnu 10 cm.S pozdravem Laďa
co je to difuzne otevreny material 5cm? o te vate jsem taky premyslel jake jsou ceny za metr2 u 10cm neude lepsi a levnejsi dat radeji 12-15cm EPS?
Dobrý den. Já píší - difuzně otevřený minerál ( i když i minerál, je matzeriál ) a v tomto případě mám na mysli minerální vlnu v deskách, určenou na kontaktní zateplení. A cenu já neřeším. To je individuální záležitost a je závislá na Vašich možnostech a schopnostech si cenu usmlouvat. Ale pokud člověk má trochu trpělivosti, tak se dá koupit v různých Bau.. v akci za solidní prachy. S pozdravem Laďa
Určitě zateplete.
Pro tloušťku (sílu) desek izolace existuje Tabulka určující minimální tlouštku stavební izolace Polystyren fasádní/Minerální vata dle druhu a síly zdiva. Zde zjistíte jakou sílu desky potřebujete dle ČSN (t.zn. minimální síla desky). Tabulku určitě najdete na mnoha webových stránkách výrobců a prodejců, případně na internetu. Další rady jak zateplit fasádu hledejte i v diskuzních fórech a ost. stránkách internetu.
Síla izolační desky nad normu je limitována pouze konečným vzhledem - zapuštěním oken a oplechováním parametrů proti vnější omítce a pod. Je dnes běžné, že se používá síla až 20 cm, technologický postup i konstrukční prvky na to existují.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.