Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topný kabel do odpadního potrubí

Od: hop® odpovědí: 9 změna:

Zdravím, potřebuji vyřešit problém zamrzajícího odvodu dešťové vody. Zákaznici nějaká firma vystavěla přístavek k domku a bohužel nějak nedokonale vyřešili část potrubí od okapů do kanalizace. V nějakém místě v zimě tato trubka zamrzla a voda šla do baráku. Hledáme nějaké řešení bez velkých stavebních zásahů, tato roura je uložena ve špatně dostupném betonovém základu přístavku, z jedné strany pokoj a z druhé strany nepříjemný soused, takže potrubí vykopat a udělat pořádně ve správné hloubce a se správným spádem je docela problém. Jedno z možných řešení vidíme ve vložení topného kabelu do potrubí.

Na netu jsem našel inteligentní topný kabel, ovšem zdá se mi podezřele levný, tak se chci zeptat, zda máte s tímto produktem nějaké zkušenosti: omegaeng.cz/...

Uvítám i nápad na jiné řešení problému. Předem díky za rady a názory, hezký den!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Odpověděl jste si sám...

Buď topný kabel vložit do potrubí..., což v případě dešťového potrubí s přimhouřením oka lze.

Nebo topný kabel kolem potrubí zvenku.

Jinak je mi ale celkem divné, jak mohla voda z dešťového svodu jít do baráku.., protože buď je to dešťová svod z venkovní strany...a jedná se o dešťovou kanalizaci, pak nevím jak by se voda mohla dostat do domu..Nebo se jedná o jednotnou kanalizaci, ta ale zpravidla nezamrzá, protože je "vyhřívána" teplejšími vodami splaškovými.

To by chtělo spíš fotku, nebo výkres stávajícího stavu.

hop®
hodnocení

Martine, je to původní svod od vekovní gule, nyní je na něj napojen okap z přístřešku. Je pravděpodobně někde netěsný, možná byl poškozen při betonování základů pro přístřešek. Vlhkost v domě se projevila po několika letech až letos při zamrznutí. Tento svod se po několika dalších metrech napojuje na jednotnou kanalizaci. Fotit není moc co, oficiální výkresy nejsou, a náčrtek asi moc nepomůže. Každopádně díky za reakci!

Nj...jenže pokud je potrubí někde netěsné, pak to topný kabel nevytrhne.

Přijde mi to hodně "divné"..

Vytápěných dešťových svodů, vpustí atd. jsem navrhoval spoustu..., ale nikdy ne "klasický" dešťový svod..

Doma u domu mám také dešťové svody "netěsné", tedy udělané dříve tak, že střešní svod je napojen na litinovou troubu 50cm nad zemí bez utěsnění...s mezerou 1-2cm...V životě nikdy nic nezamrzlo.

Mne připadá že chyba bude ještě někde jinde..

Soused nesoused...bude se to muset odkopat..a zjistit co a jak.

Nebo risknout topný kabel...za cenu co stojí...plus náklady na jeho provoz..., ale aby se za rok nezjistilo, že je to k ničemu.

hop®
hodnocení

Zatím hledáme nějakou cestu nejmenšího odporu, proto uvažujeme nad kabelem. A dvě stovky za 30 metrů kabelu s minimální pracností této úpravy mi připadá jako velmi přijatelné řešení, s náklady na provoz je majitelka domku srozuměna. I pro ni je to schůdnější řešení než kopání. Jde i o to, že ta roura je částečně zabetonována do základů toho přístřešku, takže její výměna je riskantní ze statického hlediska. Asi risknem ten kabel jako první pokus, a když to holt nevyjde, bude se muset kopat u souseda.

doplněno 23.03.11 16:12:

...aha za 30 cm, to zas tak levný není... *zed*

stirecek*
hodnocení

1x

Já si taky myslím, že kabel nevyřeší vlhkost. Pokud mráz někde roztrhl potrubí, tak barák bude vlhnout stále, jen nebude voda v něm zamrzat. Na zimu bych spíš řešil odbočku na okapu a svézt dešťovku nebo tající sníh někam do zahrady, pokud to jde. Ty kabely nejsou zrovna levné a samotný provoz taky ne, ale záleží na délce.

brok*
hodnocení

0x

Jsou kabely které se dávají do okapu a dešťových svislých svodů. jsou bezpečné a vodotěsní hlídá je nastavený termostat..instalovali jsme je pro zákazníka v Průhonicích. ale provoz v dnešních reacích nebude levný. mněl tam i rohože pod dlažbou na vstupu. Na další stavbě pro Ikeu se topným kabelem obtáčely trubky keré vedly po stropem garáží.Zeptejte se ještě v Elektro velkoobchodě. Jednodožší bude svést dešťovou vodu jinudy, pokud trubka zamrzla a praskla vlhkost bude vzlínat

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Ten problém je velmi těžce řešitelný, neboť jsou tam dvě nezávislé závady. Jedna je to promrzání a druhá je zatékání. Takže nejjednodušší řešení by bylo vybudování jiné trasy, která by byla funkční a nětrpěla uvedenými neduhy. Jinak by se dalo uvažovat pouze o kombinaci vyvložkováním ohebnou rourou ( husí krk ) v kombinaci s tím topným kabelem. Ona ta investice je sice kolem 660 Kč za metr, ale hlavní problém je potom následná spotřeba elektriky, čili provozní náklady. To vyvložkování by možná šlo udělat i stejným způsobem, jak se dělá sanace podzemních kanalizací, ale netuším, jestli to lze i u tak malého průměru. S pozdravem Laďa

wazi*
hodnocení

0x

No pokud byste chtěl zjišťovat příčinu (což by bylo vhodné) bez kopání tak snad zapůjčit na toto specální kameru, kterou mají vodohospodáři. Sice nevím kolik zapůjčení stojí a kdo to půjčuje, ale zjistil byste příčinu a mohl řešit příčinu a nikoliv následek. Byla ta kanalizace řešena stejně i předminulou zimu? Zamrzla?

Kamerová revize kanalizace je záležitost cca 260Kč/m u tras do 50m...nad 50m pak i třeba 130Kč/m.

U menších zakázek se počítá sazba..cca 1900Kč/hod...

K cenám nutno započítat další paušální poplatky za výjezd...revizní zprávu atd.

Kamerová prohlídka je možná již od DN40...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]