Nejste přihlášen/a.
Máme uvnitř bytu nosnou zeď s tloušťkou 50 cm. Je mi jasné, že bez stavebního povolení do ní nemohu udělat nové dveře. Ale je nějaká hranice, do které se úpravy nemusí hlásit a nechat posuzovat statikem?
Rádi bychom totiž do této zdi trochu zapustili skříň, jen třeba do 10 cm. Potom ještě zvažujeme, zda to udělat z jedné strany, kdy jdou skříně až do stropu, nebo z druhé, kde je jen botník, co má na výšku jen metr, takže zásah do zdi (na druhé straně je stejná) by byl menší.
Je tato problematika ošetřená nějakou vyhláškou?
Nevím přesně zda je tato "problematika" ošetřena nějakou vyhláškou...a hledat se mi to zrovna teď nechce.
Tato problematika je však zcela určitě "ošetřena" logikou, alespoň u normálních lidí.
Jakmile začnu dělat díru do nosné zdi, zeptím se když ne statika, pak zcela určitě projektanta stavaře.
Nosná zeď v bytě nesouvisí jen s Vaším bytem...to je Vám snad jasné. I když je byt Váš, pak se toto dotkne nebo může dotknout dalších bytů..Ono nemusí hned dům spadnout..., stačí až sousedům popraská malba...a omítka, očekávejte delagaci s děkovným dopisem...u mírně "slabších" povah s baseballovou pálkou.
Doufal jsem, že jsem to popsal dostatečně. Do zdi nechci dělat průchozí otvor, nebude tam nové okno ani dveře. U druhé možnosti s komodou, která je asi pravděpodobnější, by se konkrétně jednalo o ubrání max. 1/5 tloušťky zdi v 10 % její celkové plochy.
Děkuji za vysvětlení, nicméně neříkáte mi nic nového. Dotaz směřoval k tomu, od jaké míry úprav nosné zdi je třeba řešit stavební povolení a posudky.
No jestli máte dojem, že v nějaké vyhlášce či zákonu je napsáno "když do nosné zdi děláte "niku" o hloubce do 10% zdi, pak je to Vaše věc". Tak to Vám dám písemně, že takto to v zákoně ani ve vyhlášce není.
Teď jsem se ptal kolegy stavebního inženýra..a řekl by Vám to samé co já.
Z hlediska toho co je Vám schopný povolit stavební úřad, to je jedna otázka...zajděte si na SÚ...nebo tam zavolejte, pět minut a 3Kč na telefon asi máte..
Nicméně ani v případě že stavební úřad po Vás chtít nic nebude (což velmi pochybuji), tak Vám žádný úředník nezaručí co Vámi popisovaný zásah v nosné zdi udělá. To Vám opravdu musí říct statik..., jedině tak budete mít jistotu...a také "papír" s kulatým razítkem. Kulaté razítko samo o sobě Vám zeď "neudrží", ale každý projektant je ze zákona pojištěn, takže kdyby se něco nedejbože stalo, pak máte šanci na nějakou finanční kompenzaci.
Podle stavebního zákona č.183/2006Sb. si myslím, že prostě hodláte "provádět zásah do nosných částí objektu", pak tedy budete podle mne minimálně podat o "ohlášení stavby"...stavebnímu povolení se možná vyhnete...
Stavební úřad to může posuzovat každý jinak, takže se musíte zaptat na SÚ kam spadáte.
Děkuji za odpověď. Škoda, že z ní mám takový divný pocit, jak tady obtěžuji, že jsem se zeptal
To si špatně vykládáte.
Ale opravdu začněte s dotazem na stavebním úřadě.
Já teď mám před sebou i otevřený Stavební zákon, a podle mne z něj plyne (v tomto případě) alespoň Ohlášení stavby.
Nicméně úředník u Vás bude mít na věc třeba jiný názor.
Já být na místě úředníka, tak bych od Vás v tomto případě vyjádření statika požadoval (zvláště když se jedná o bytový dům).
Ale třeba na Vás bude "hodnější" než já..Jenže tady jde i o Vaši bezpečnost a klid duše...
takto stanovovat hranice ("kdy ještě ano, a kdy už ne") nelze, a ani to zákon nečiní. Kdyby to činil, měl by 157.256 stran jen kolem stavby RD. Ted už to snad chápete. Takže postup - projektant - následně statik - následně stavební úřad a následně bude i nika. Můj názor je takový, že do starých zdí bych nikdy a NIKDY žádné niky nedělal, vše se tím jen zhorší, navíc kvůli " nejaké" skříni. e e.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.