Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký vybrat drtič - použití na mulčování

Od: pechy* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Chtěli bychom koupit drtič větví, ale pořád nevíme jaký - zda koupit válcový nebo nožový. Každý radí něco jiného. Máme větve od průměru 0,5 - 4 cm a chceme je rozdrtit a použít jako mulčovací kůru pod thúje. Z recenzí jsem vyčetla, že na to je lepší nožový drtič, ale že jsou tam problémy s výměnou nožů a jejich tupením. U toho válcového mám zase strach, aby ty štěpky nebyly příliš veliké. Nemáte někdo zkušenosti? Díky za každou radu.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

1x

Já používám typ BIO TEC 2200 od Mountfieldu. Je nožový, nože jsou oboustranné a jedna strana mi vydržela 5 sezón, pak se nože obrátí. Dám si pod něj velkovu kostkovanou tašku od ťongů, když je plná nasypu to třeba k rybízům. Otvor pro vkládání větví je chráněn gumou a je bezpečný i pro dětskou ruku ( i když děti by drtit neměly). Po ukončení práce tašku navléknu na drtič a nemusím ho tahat pokaždé dovnitř. Jen jsem si k němu udělala malou vychytávku - madlo bezpečnostního šroubu má tvar troúhelníku, tak jsem do příslušně velké novodurové trubky vyřízla 3 zářezy a trubku na madlo navléhnu. Šroub je hodně dlouhý, aby nedošlo k povolení nedopatřením. Pokud není docela zašroubovyný, stroj se nedá zapnout. Jsem s ním velice spokojená, je to skvělý pomocník. Patronka

doplněno 23.03.11 13:28:

Větve 4 cm už nařežu na cirkulárce a používám k topení v krbu.

doplněno 23.03.11 19:46:

Mountfield dává záruku 7 let, ještě si můžete zatočit kolem a mít to "zadarmo". Byla jsem si pro jistotu koupit náhradní sadu nožů a byli docela zklamaní, že jsem nechtěla hrát o auto - bylo moc velké :)

kato*

Prostě šikulka*palec*

Já si pořídil štěpkovač z Lidlu mívají jej občas v akcích .Tož zatím je nový a fachčí dobře a kdyby ne mám 3 letou záruku.

stafan*
hodnocení

0x

Mám nožový drtič ALKO. Drtí dobře, štěpka je drobná ale dostat větev k nožům, to je o život. Vstupní otvor je těsný a pokud je větev rozvětvená, křivá tak je konec s drcením. Nedoporučují. S válcovým nemám zkušeností.

hodnocení

0x

Pokud máte na zahradě převahu větví o průměru 1 až 1,5 cm pak je lepší nožový drtič. Drť je poměrně jemná a hodí se nejen na

mulčování, ale nechá se vtom pěstovat i hlíva ústřičná. Pokud jsou větve čísté moc nepoválené v hlíně, vydrží opravdu nože dlouho.

Válcový drtič je vhodnější pokud převažují větve v průměru 2cm. Štěpky jsou větší a hodí se taky na mulčování pod stromy nebo

tůje. Přebytek štěpků je možno použít k topení,ale musí se usušit. Lze k tomu využít 15ti kilové přepravky od ovoce, protože přes léto bývají nevyužité. Naplní se asi z poloviny štěpky, naštosují se na sebe a dají se pod střechu na dobře větrané místo. Po usušení se dá další várka. Mám osobní zkušenost, že ty akční z Baudausu nevydrží ani sezonu. Přeji dobrou volbu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma drtič větví
Otázky na téma drtiče větví

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]