Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Chtěli bychom koupit drtič větví, ale pořád nevíme jaký - zda koupit válcový nebo nožový. Každý radí něco jiného. Máme větve od průměru 0,5 - 4 cm a chceme je rozdrtit a použít jako mulčovací kůru pod thúje. Z recenzí jsem vyčetla, že na to je lepší nožový drtič, ale že jsou tam problémy s výměnou nožů a jejich tupením. U toho válcového mám zase strach, aby ty štěpky nebyly příliš veliké. Nemáte někdo zkušenosti? Díky za každou radu.
Já používám typ BIO TEC 2200 od Mountfieldu. Je nožový, nože jsou oboustranné a jedna strana mi vydržela 5 sezón, pak se nože obrátí. Dám si pod něj velkovu kostkovanou tašku od ťongů, když je plná nasypu to třeba k rybízům. Otvor pro vkládání větví je chráněn gumou a je bezpečný i pro dětskou ruku ( i když děti by drtit neměly). Po ukončení práce tašku navléknu na drtič a nemusím ho tahat pokaždé dovnitř. Jen jsem si k němu udělala malou vychytávku - madlo bezpečnostního šroubu má tvar troúhelníku, tak jsem do příslušně velké novodurové trubky vyřízla 3 zářezy a trubku na madlo navléhnu. Šroub je hodně dlouhý, aby nedošlo k povolení nedopatřením. Pokud není docela zašroubovyný, stroj se nedá zapnout. Jsem s ním velice spokojená, je to skvělý pomocník. Patronka
doplněno 23.03.11 13:28:Větve 4 cm už nařežu na cirkulárce a používám k topení v krbu.
doplněno 23.03.11 19:46:Mountfield dává záruku 7 let, ještě si můžete zatočit kolem a mít to "zadarmo". Byla jsem si pro jistotu koupit náhradní sadu nožů a byli docela zklamaní, že jsem nechtěla hrát o auto - bylo moc velké
Pokud máte na zahradě převahu větví o průměru 1 až 1,5 cm pak je lepší nožový drtič. Drť je poměrně jemná a hodí se nejen na
mulčování, ale nechá se vtom pěstovat i hlíva ústřičná. Pokud jsou větve čísté moc nepoválené v hlíně, vydrží opravdu nože dlouho.
Válcový drtič je vhodnější pokud převažují větve v průměru 2cm. Štěpky jsou větší a hodí se taky na mulčování pod stromy nebo
tůje. Přebytek štěpků je možno použít k topení,ale musí se usušit. Lze k tomu využít 15ti kilové přepravky od ovoce, protože přes léto bývají nevyužité. Naplní se asi z poloviny štěpky, naštosují se na sebe a dají se pod střechu na dobře větrané místo. Po usušení se dá další várka. Mám osobní zkušenost, že ty akční z Baudausu nevydrží ani sezonu. Přeji dobrou volbu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.