Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bezchuťové potravinové zahusťovadlo - FECUL

Od: lego® odpovědí: 18 změna:

Nevite prosim kde sezenu FECULu? Nebo jakym jinym bezchotovym potravinovym zahustovadlem ji mohu nahradit?
Mam to do domaci zmrzliny.

Dekuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x
Nepoužíval se na tohle Solamyl?
hodnocení

Co si vzpominam tak se pouzival za tepla (babovka a prani). Ten jsem zkusil a nejak me to nenadchlo.
Zmrzlinu delam za studena a vysledek byl asi jako kdyz si do jahodove zmrzliny nasypes trochu mouky.

Obesel jsem par kramku a nikde ten FECUL nemeli a co misto toho taky nevedeli.

jabraka*
hodnocení

0x

Tento zahušťovák pan Google nezná.Ale je známo,že škrobové látky působí v potravinách jako zahušťovadla.Nejčastěji se používají škroby modifikované.Ty se označují jako E-1400,E,1450.E 1422 je zesíťovaný adipát škrobu.Dále se používají rostlinné gumy,.nebo mouky a škrob bramborový.

Do té zmrzliny bych doporučil puding.Sám také dělám z různého ovoce domácí zmrzliny a zahušťuji to třeba jogurtem,nebo tvarohovým dezertem.

JABRAKA

hodnocení

Na GOGLu jsem nepochodil hned po krame:(
Ten FECUL je psanej v navodu mezi recepty.

Nad pudingem jsem premyslel (kdysi jsem z nej varil zvratky), ale nedovedl jsem si predstavit co to udela se zmrzlinou (puding bude stale studeny).

Ostatni moznosti me nenapadly, tvaroh jim radsi s bramborou a jogurt radsi samotnej (taky domaci):)

Diky

al bunda*
Poslyš, opravdu seš si jistý tím názvem? Jak už bylo řečeno, strejda Google to nezná a když to nezná, jako by to nikdy neexistovalo.
Možná překlep v názvu?
hodnocení

Nazvem si jistej sem, snad jen to sklonovani jsem nezprcil:-/

Bezchuťové potravinové zahusťovadlo - FECUL

hodnocení

0x
Fekul je bramborová moučka, proč je to s céčkem uprostřed netuším... *nevi*
...samozřejmě škrobová...

al bunda*
hodnocení

0x
Jo, takže Fekul zná nejen pan kolega strejc, ale i strejda Google (jeden odkaz-nic moc), ale je-li to bramborový škrob, je to asi totéž, co Solamyl? BTV když to tam nasypeš do studeného, asi to bude vypadat, jak kdybys tam dal mouku, ale bude to tak i chutnat? Dál mě napadlo, že bys jako zahušťovadlo mohl použít pudingy Dr. Oetker - ty, co se dělají zastudena... Co myslíš? Dokonce ty s odpovídající příchutí...
Strejc nenašel na Google, ale to není podstatné. Doporučuji jako ideální tužidlo použít KARAGÉN hojně používaný v potravinářství... a včíl mudrůj...
hodnocení

Asi pujdu do tech pudingu co se delaj za studena.

Ten KARAGEN co jsem nasel se mi moc jist nechce jyxo.cz/... .

Karagén je další ze skupiny fykokoloidů získávaných z ruduch. Hlavní surovinou jsou stélky Chondrus crispus, Gigartina, Phyllophora aj. Karagén se připravuje podobně jako agar, jeho výroba je soustředěna na atlantském pobřeží Spojených států. Roční produkce zde činí 10 tisíc tun. Karagén je sulfátovaný polysacharid obsahující galaktopyranosové podjednotky. Používá se jako tužidlo v mlékárenských výrobcích (v krémech, koktejlech, zmrzlině), ve farmaceutickém průmyslu mívá funkci emulgátoru.
Ještě jsem postřehl nyní DOMÁCÍ ZMRZLINY jsi se ptal. A nechceš teda radši nějaký recept bez experimentů?
hodnocení

Osvedcene recepty = dobry napad.

Receptu na netu je vsude dost, ale nevim jaky bude vysledek.

Jestli tedy muzu poprosit o ty recepty na qlego@quick.cz .

Doporučuji hledat v osvědčených kuchařkách, např. v Sandtnerové. Lze také použít apetitonline.cz/...

My děláme zmrzlinu doma po celý rok pomocí mixeru Robot Partner velice jednoduchým způsobem. Po celý rok máme v mrazáku dostatek ovoce (maliny, jahody, rybíz, borůvky...) Zmrzlé ovoce nasypeme do nádoby s jednou lžící moučkového cukru a prudce mixujeme asi 20 vteřin. Pak se do vzniklé drti přidá trocha jogurtu či zakysané smetany, pomixuje opět asi dvacet vteřin a zmrzlina je hotová. Má skvělou konzistenci a je k okamžité konzumaci ideální. Lze ji ale také uložit do mrazáku, kde vydrží dlouho, pokud nebyla již jednou rozmrazena (pak totiž zledovatí). Dobrou chuť!

hodnocení

Receptu je opravdu vsude spousta ale ne vse mi prijde jako zmrzlina.

Zmrzlinovac mam tenhle popron.cz/... .

monikacz
Před pár dny jsme koupili domů ten stejný zmrzlinovač [Popron] a řešíme se zahušťovadlem stejný problém :o)

jabraka*
hodnocení

0x

Strýcu,snad jsi to viděl u mně,dělám to přesně tak.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]