Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepočet vytápění

Od: bobek07® odpovědí: 9 změna:

Ahoj,přecházím z topení na tuhá paliva (ustřední) na vytápění horkovodem.Zajímalo by mě,jak se dá přepočítat 1GJ spotřebovaný topením horkovodem,na spotřebu uhlí v metrácích!.Nevím,zda jsem se řádně vyjádřil,ale věřím,že zdejší šikulové to pochopí a spočítají...Mám mít spotřebu na horkovodu za rok 65 GJ a tak by me zajímalo,kolik je to vlastně metráků uhlí.Děkuji a přeji hezký den,bobek

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

candy*
hodnocení

0x

Výhřevnost paliv: Hnědé uhlí - 13-23MJ/kg (závisí podle lokality kde se těží), černé uhlí 23MJ/kg, koks 27,5MJ/kg.

Pokud spotřebu 65 000MJ vydělím průměrnou výhřevností hnědého uhlí 20MJ, tak dostanu hmotnost uhlí 3 250kg nebo-li 32 metráků. Faktická spotřeba bude vyšší (cca o 10%), protože je třeba počítat ještě s účinností kotle...

hodnocení

Candy,,,ja jsem našel zatím jinou výhřevnost a to hnědé uhlí=17 000kj/1 kg uhlí,,nehádám sepřevody mi nikdy nešly,ale me to vyšlo na cca jakobych propálil 130q uhlí za těch 65GJ

Výhřevnost černého "kladenského" uhlí je ca 23GJ/t.

Hnědé uhlí "mostecké" cca 13-19GJ/t.

U hnědého uhlí je tedy daleko větší "rozptyl"...než u uhlí černého.

hodnocení

0x

A co Vás k tak zoufalému kroku vede?

Cenu za GJ Vám slibují jakou?

U nás je totiž cena za GJ tak vysoká, že já osobně říkám "kdybych si pořídil stádo veverek a nechal je běhat v kole, které točí dynamem, tak ten GJ musím vyrobit za polovinu".

hodnocení

MARTINCAKL...k tomuto kroku mne vede nemoc a cena má být 400kč za 1GJ .Za rok protopíme cca 100q uhlí a tak jsem právě chtěl zjistit o kolik se mi to prodraží

400Kč/GJ je slušná cena...velmi slušná..

Já jen že u nás se začalo před nemnoha lety na 280Kč/GJ...a dnes jsme na 630Kč/GJ..

Aby jste se za dva roky nedivil...

Ale pokud k tomu vede Váš zdravotní stav...a nemáte jinou alternativu, pak nemám co na to říct..

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Na odkazu je program, do kterého si doplníte Vaše údaje a on Vám to vypočítá během zlomečku sekundičky. Odkaz : tzb-info.cz/... S pozdravem Laďa

doplněno 22.03.11 18:52:

JeštěVám to doplním. Nevím sice jak dodavatel přišel na 65 GJ, ale při ceně 400 Kč / GJ to vychází na nějakých 26.000 Kč, proti ceně hnědého uhlí spáleného v kotli ÚT s účinností 55 % , který vyrobí stejné množství tepla ( spálí se zhruba 65 metráků hnědého uhlí v ceně cca 19.000 Kč ). Rozdíl je cca 7.000 Kč za rok, čili 585 Kč za měsíc více. Takže tak to vychází podle toho programu. Ještě poznámka, jestli jste v metrácích měl vyšší spotřebu, tak to bude také vyšší platba. A celý výpočet není závislý ani na velikosti bytu, ani na tepelných ztrátách a ani na nějakých oknech, či zateplení. To bychom se potom mohli pobavit, jaké udělat opatření pro snížení těch nákladů, které fakticky budete mít. S pozdravem Laďa

hodnocení

0x

no nevim 65GJ tepla je 32500Kč, ale nepíšete o velikosti bydlení! a to je zásadní! byt 75M2 se dá vytopit za rok 20ti GJ (až 25) pokud má plastová okna alesp. dvojskla, a je zateplený! Pokud je nezateplený se starými okny a dveřmi tak to asi Vás výjde na dost peněz počítejte ... no odhadem 60GJ . . . no a jsmeutoho že máte pravdu že to skoro vychází. (doplňuju 60GJ x 400kč = 24000Kč z toho 24000/300 = 80metráků cca)

hodnocení

Ahoj dekuji všem za snahu..vcelku jme se shodli všichni:::zdravím . bobek*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]