Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prach v bytě

Od: accept* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mám dotaz máte někdo zkušenosti jak se zbavit prachu v bytě? mám byt 2+1 a už jsem i koberce vyhodil položil pvc lino.Myslel jsem že to bude lepší ale neni.Máme doma alergika tak bádám co a jak by mu mohlo pomoc,je nemocný každý druhý týden.Podlahy jsou ještě z parket .Prach neustále utíráme a vytíráme vysáváme ale stále se dělá dál.Poradíte někdo díky za každou radu;)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladajaskva*
hodnocení

3x

Dobrý den. Je pravda, že hodně prahu je v ovzduší a že je to celkem velký problém, zejména na Severní Moravě a pod. Nicméně to bývá přechodná záležitost a já bych řekl, že ten problém je přímo ve Vašem bytě, ve Vaši podlaze. Hned vysvětlím : Píšete, že máte parkety. Jestli máte stropy dělané suchou cestou - nosné dřevěné trámy , záklop, škvárový násyp, polštáře, desky s mezerami a na tom přibité parkety, tak to je velmi prašná podlaha a takovou jsem ze stejných důvodů vyhazoval. Vyhazoval jsem ji i z důvodu, že parkety šíleně vrzaly. A vrzaly, protože si škvára jinak sedla pod polštáři a jinak pod prkny, na kterých byly přibité parkety. Ani technik od firny Napei ( velké fírma na stavební chemii ) nenašel řešení, jak zafixovat houpání a tím víření prachu. Tak jsem vytrhal 100 m2 celkem pěkných parket a ty skončily v krbu u svata. Škváru jsem srovnal a dorovnal Liaporem a na tom je plovoucí OSB deska 2 x14 mm křížem, celoplošně slepená a prošroubovaná. U stěn vypěněno PU pěnou. Na tom 6 mm kročejovka a 8 mm laminátová plovoucí podlaha. Mohu konstatovat, že prach z podlahy se snížil na NULU a zbývající vzdušná prašnost se docela dobře potlačuje jakousi čističkou vzduchu. Značku neznám. Ale mohu konstatovat, že vnučce to velmi pomohlo, i když alergiemi trpí pořád. Ale podstatná je lepší kvalita života. Ještě připojím náčrt, jaké bylo složení té původní podlahy. Nejsou tam pouze zakresleny ty parkety, která byly ještě na těch horních prknech. S pozdravem Laďa

doplněno 23.03.11 07:04:

oprava - firma se jmenuje Mapei

Prach v bytě

myse*
hodnocení

2x

bohužel prachu se nelze zbavit, přiletí z venku. Co se týče úklidu, děláte maximum... Zkuste ještě čističku vzduchu, je to dobrá věc pro alergiky, ale funguje jen na omezený prostor (což v malém bytě nebude problém) a nesmíte u toho větrat, jinak je to zbytečné.

Ještě existují do oken "sítě" - husté s maličkými oky, které brání průniku pylu, mohlo by to fungovat i na prach...

Moje zkušenost - mám obě děti alergiky astmatiky a já jsem na tom stejně. Podle mne si člověk musí zvyknout na všechno i za cenu trvání obtíží, vytvoří si jakousi imunitu a organismus nebude reagovat tak ztřeštěně. Děti jsou dnes z toho venku a přes léto berou jenom tabletku proti alergiím, jinak nic. Nemůžete chovat dítě "v akváriu", taky chodí ven, do školky nebo do školy a tam ten prach prostě je. Musí si na to zvyknout.

Nespecifikujete jak je dítko nemocné - jestli má virózy - není to z prachu, ve školce to chytají jeden od druhého. Ovšem jestli chytá astmatické záchvaty, s tím je potřeba něco dělat.

Jo a největším alergenem jsou pokojové "vůně"! (ve spreji, v el. dávkovačích atd...)

karina*
hodnocení

2x

accept, snad ta čistička vzduchu. Nebo se přestěhovat do čistšího prostředí. Uklízíte zdá se pečlivě, alergii může mít příčiny i něčm jiném nežli prach. Ale nikde na Zemi nenajdete sterilní prostředí.Vždy a všude budou nějaké mikročástice. Alergie je dána i geneticky, pokud je jeden rodič alergik, je i dítěte 30% pravděpodobnost obtíží, pokud oba rodiče je to 60%. Navíc to jednu generaci může úplně minout. Je to složité a dnes téměř neřešitelné. Alergie nemusí být vůbec z prachu, možná to způsobují i léky.Tady je pěkné povídání, ty ložní textilie jste asi předpokládám už pořídili. stopalergii.cz/...

Alergie se bohuže vrací i jako bumerang, čím víc se snažíte, tím víc alergik ztrácí schopnost přizbůsobení se.Kar.

eulalie*
hodnocení

0x

Prach vám do bytu asi letí okny, máte je dobře utěsněny? Ale mám takový dojem, že prachu jako takového se prostě nezbavíte, ani kdybyste se na hlavu stavěli. Ještě mě napadá taková ta elektrická čištička vzduchu pro alergiky, ale asi to nebude zrovna láce. Ale berte to tak, že i kdybyste měli domov prachuprostý, tak váš malý alergik vyjde před dům a tam bude prachu zase habaděj.

jita*
hodnocení

0x

Moje dcera i já jsme alergičky,Hodně nám pomohla čistička ale není to levná záležitost.Aby to fungovalo tak po celém bytě měla by být v každý místnosti ale my máme jen jednu-jak jsem už psala je drahá.A stačí nám to,čističku dám do místnosti kde je dceraa fuguje to.Dále jsme si pořídily sítě do oken pro alergiky a prachu se do bytu tolik nedostane.Nezbaví to dítě alergie ale výrazně mu to pomůže.

lidus*
hodnocení

0x

Prachu se nezbavíte a kvalitní koberec naopak prach zachytí, plovoučku vytíráte denně a na nábytku také nepomůže žádné Pronto a podobně i když trochu to přece jen efekt má. Záclony, žaluzie i když je vyhodíte stejně prach bude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]