Nejste přihlášen/a.
zdravim chci si dat na privodni potrubi magnety na zmekceni vody a nevim jestli je mam dat naproti sobe aby se pritahovali, nebo opacne aby se odpuzovali...?diky
Taky jsem se touto otázkou dlouho trápil, studoval, vybíral. Nakonec jsem do přívodu studené vody takové průtokové zařízení namontoval, jeden kus v kuchyni (výstup do dřezové baterie a do automat. myčky nádobí), druhý kus v koupelně (výstup do automatické pračky).
Výsledky:
Studenou vodu z kohoutku používáme m.j. na přípravu černé kávy jednak v klasickém kávovaru, jednak v elektrické varné konvici.
Zásadně se změnil charakter usazenin (kotelního kamene) v obou přístrojích. Zatímco dříve se usazovaly velmi pevné a kompaktní vrstvy, které povolily až po opakované proceduře kyselinou citronovou nebo octem, nyní je tvorba usazeniny výrazně pomalejší a co je důležité, je to vrstva-vrstvička měkká, kterou lze třeba včas i jen vytřít hadříkem. Vodu používáme i do napařovací žehličky, vždycky byl horor, jak rychle se kotelní kamen usazovala a musela se často komplikovaně čistit kys. citronovovou. Nyní vydrží bez změny parního výkonu výrazně déle a když ji po delším čase čistíme zmíněnou kyselinou, tak hned napoprve z ní vyjde ten sajrajt v podobě měkkého blátíčka, téměř kaolinu, zatímco dřív to byla tvrdá zrnka skoro písku.
V automat. pračce: nerezový buben zůstává velmi dlouho (i několik měsíců) čistý, bez zašedlého povlaku. Na topném tělese a na dně nádrže se skutečně velmi pomalu vytváří ta slabounká a měkká jakoby kaolinová vrstva, která při pozdějším jednorázovém čištění octem vyběhne ven - a je zase na několik měsíců klid.
Efekt průchodu vody silným magnetickým polem je v tom, že se krátkodobě změní fyzikální strukturu nerostných prvků v ní obsažených a v důsledku toho, nenarůstá ten kotelní kámen tak rychle a je to v jiné struktuře, kterou lze později snadno odstranit. Rozhodně ale magnet neodstraní nerostné prvky z vody trvale - takto upravená voda by stejně nebyla zdravá pro pití a přípravu jídel.
Takže moje zkušenost asi po téměř třech letech: funguje to, ale asi to taky závisí na tom, zda to zařízení je skutečně to pravé se silným neodymovým magnetem. Je taky asi dobré používat jen zařízení v podobě mezikusu do vodovodního potrubí s převlečnými maticemi na obou koncích. Když jsem to kdysi zkoušel s kruhovým magnetem, který se nasazoval přímo na potrubí zvenčí, efekt nebyl vůbec poznatelný.
doplněno 21.03.11 23:40:Ještě jedna věc: ten průtokový magnetický kus by měl být zapojen do přívodního potrubí co nejblíže místu, kde bude voda odebírána.
Pokud to bude víc jak cca 1,5 m, tak efekt bude slabý.
Je prima, když píše někdo informovaný. Přesně tak, magnetizací se ovlivní tvorba krystalů. Nevýhodou permanentních magnetů je, že po čase je musíte nechat znovu zmagnetizovat, ale to není nic tragického.
Na druhou stranu je smutné, když někdo plácá před širokou veřejností bludy, jako jsou citáty o změně tvrdosti a pod. To skutečně vyvolá dojem, že ten člověk je podvodník.
Dobrý den. Je to zařízení ,které funguje. A funguje na principu orienatace iontů rozpuštěných minerálů ve vodě, které vytvoří jiné, než běžné a známé krystaly. Ale to je v podstatě jedno. Co je důležité v tomto případě? Je to osobní zkušenost někoho, kdo takové zařízení má namontované doma. A existují dvě modifikace - jedna pracuje na elektromagnetickém principu a druhé na principu permanentních magnetů. V obou případech se voda pohybuje v magnetickém poli. Elektromagnetický princip vyžaduje vytvoření cívky z vodiče kolem potrubí a permanentní magnety zase musí být vloženy v cestě vodnímu proudu, čili ve válcové nádobě je labyrint z permanentních magnetů, kterým ta voda musí projít. Pochybuji, že se to dá poskládat z řady nějakých magnetů přiložených na vodovodní trubku. Proč o tom píši? Osobně jsem spíše skeptik a ve většině případů takovým zařízením nevěřím. Jenže kamarád si ho pořídil a nestačil jsem se divit. Takže jsem si ho pořídil také a mohu konstatovat, že v mém případě a s chemickým složením vody od mého dodavatele to kupodivu funguje. A to netvrdím já, ale moje žena, u které jsem si to byl před chvílí po stopadesáté ověřit. Odkaz : krafting.cz/... Něco podobného mám hned za vodoměrem a stačí to pro 3 odběratele. S pozdravem Laďa
Je to úplně jedno. Magnety mají na změkčování vody stejnou účinost jako na spotřebu paliva u aut, kam se to taky montovalo. Je to jen obchodní trik..
doplněno 21.03.11 21:30:Ano magnety jsou k prdu. Jak tvrdou vodu máte? Měřili jste tvrdost, nebo jste jen naletěla na reklamní triky o tvrdosti vody na většině uzemí ČR.
doplněno 21.03.11 22:28:Ještě doplním, pokud je opravdu voda tvrdá tak jedině používat reverzní osmózu a nebo vodu demineralizovat přes demineralizační kolonu, jinak používat chemii.
Zas tak na prd to být nemusí, tvrdá voda se po průchodu střídavým magnetickým polem může fyzicky chovat částečně jako měkká, i když chemicky se samozřejmě nic nezmění (na to se musí demineralizovat = nic levného). Záleží co přesně a kolik toho ve vodě je. Hrst magnetů přidělaných lepící páskou na plastovou trubku nic drahého neni a za vyzkoušení to stojí. Mag. pole musí být střídavé = póly magnetu střídavě sever-jih-sever-jih = nalepit na pásku a pak s tím omotat trubku. Myslím že by mělo stačit cca 100 magnetů na metr dlouhé trubce, ta trubka musí být nemagnetická (plast, měď).
Vyzkoušeno nemám - máme měkkou vodu, ale zajímalo by mě jestli to opravdu funguje nebo ne - pokud to někdo má vyzkoušené, tam může napsat jak se to osvědčilo, nejlíp přesně popsat provedení, stav před / po (fotky), po jaké době a rozbor vody (obsah minerálů).
Souhlasím, že různé speciální cívky a superpřístroje za tisíce korun jsou jen tahání peněz, tohle ale stojí jen pár korun a když se to neosvědčí tak se to může nechat dětem na mag. tabuli
PS: Magnety neprodávám.
Jen pro info, neexistuje lepší řešení takového řešení, které není řešením - mám na mysli magnet. Jinak řečeno není potvrzeno (ani vyvráceno), že dochází ke změkčování vody a za tu investicic v řádu několik tisíc ani zjišťovat nechci.
A hlavně, pokud by to opravdu fungovalo, nebylo by lepší instalovat jeden větší magnet hned na výstupní potrubí za hlavní úpravnou vody a tím předejít jednak usazování v řádu a druhak ke zbytečným a nesmyslným investicím u jednotlivých domácností?
Pokud chcete změkčit vodu (nejprve si ale změřte tvrdost, zda je to opravdu nutné), budete muset sáhnout po chemii
Jen pro info:Magnetický změkčovač vody se vyráběl už kolem r.1975,ky jsem ho zakoupil a funguje mi dodnes.Je to váleček se závity G1´´z UH a ten magnet je zalitý.Uvnitř je to ploché-oválný otvor 1/2cm x 3,aby voda procházela největší plochou.Je to opravdu fungující,mám ho namontovaný u bojleru a tento nebyl čistěný,od doby namontování.Je tam také původní topná vložka do vody,na které se nedělají usazeniny.Byl o tom také pořad v Loskutákovi- loskutak.nova.cz/...
Tak to je fak úsměvný článek " Beze změny chemické struktury vody snižuje magnetizer její povrchové pnutí, neutralizuje pH, způsobuje plnější okysličování vodních molekul. Navrací tvrdou vodu k chování vody měkké."
Ještě lepší jsou perly pana Mgr. " nejtvrdší voda je 21 německých stupňů , samozřejmně jsou oblasti v ČR kde je ta tvrdost daleko větší" (ještě daleko tvrdší než nejtvrdší, něco jako tekutý diamant)
Další perla " Na určitou vzdálenost , po určitou dobu 100% změkčit vodu " Ano je to do doby než by člověk chtěl použít tester na tvrdost vody.
A závěrem dokonc nahrazuje chemii u bazénu, je to takové vodní "perpetum mobile" , možná i lék na rakovinu
Bože lidi, kupte si obyčejný tester tvrdosti vody za 80 Kč natočte a změřte vodu , pak dejte na nádobu dva magnety a změřte znovu. Mohu vám garantovat , že naměříte to samé. Mám to otestované páč známí na tuto "vychytávku" naletěl a nechal si ji za nemalý peníz namontovat. S vodou to absolutně nic nedělá. Měřena byla jak UT (KH) tak CT (GH)
doplněno 22.03.11 13:14:To cyril® já mám opačný problém, já si musím tvrdou vodu vozit. Moje 2 KH a 6 GH nestačí jen PH je v pohodě 8,2 :D
Are, tester tvrdost vody ti je v tomhle případě na nic - při měření tvrdosti se měří přímo obsah minerálů, takže před magnetem a po magnetu se vždycky naměří stejná hodnota, protože chemicky se nic nemění (ani nemůže). Ten magnet nemění složení vody, ale mění její fyrikální vlastnosti a tím se omezuje tvorba usazenin (někde více někde méně a na některou vodu to nefunguje vůbec). Aby se poznalo jestli to funguje nebo ne, tak se neměří tvrdost vody, ale množství usazenin a porovnává se stav před a po, např. dvě stejné trubky paralelně vedle sebe (stejný průtok a stejná voda) jedna s magnetem a druhá bez něj, nechá se to určitou dobu a pak porovná kolik se v které vytvořilo nánosu. Co vím, tak jde o střídavé magnetické pole, a voda za ním se fyzicky po určitou dobu (proto ta vzdálenost) chová jinak. Něco jako když ti v noci halogenem zasvítim přímo do očí - taky máš pořád stejný oko, ale chvíli na něj uvidíš úplně jinak než před svícením. Když se u očaře necháš vyšetřit předtím a potom, tak ti řekne že se nic nezměnilo a proto to je lež (to samé tu tvrdíš s tím testerem tvrdosti)
Ale jinak z reklamních keců na supermagnety za tisíce taky rostu
Tchána jsme chvíli nehlídali, tak nám to pořídil. Jedná se o vymakanou věcičku do zásuvky, kde drátem omotáte přívodní potrubí. Po dvou letech mohu říci, že jsem nepozoroval rozdíl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.