Nejste přihlášen/a.
Zdravím, dnas ke mě přišel taťka, že hodlá odřezat kus podlahy na chalupě a zlikvidovat roj vos, které zde již několik let, hlavně v létě, obtěžují! Máte někdo doporučení, jak na to, aby to bylo efektní a pro ěnj bezbolestné? Podlaha je betonová a na ní na trámcích cca 10 cm je prkenná podlaha. Nešlo by použit nějaký prostředek, kterým by třeba vosy nejprve usmrtil, pak podlahu rozebral a vyčistil, znovu složil a zabránil dalšímu osidlování?
Sežeňte si někde trichlor. Používá se to na čištění a odmašťování. Ten v nějaké uzavřené nádobě s vývodem do hadičky pomalu vařte, aby se odpařoval. Tuhle hadičku zaveďte malým vyvrtaným otvorem pod tu podlahu, co nejblíže hnízdu. počkejte až páry trichloru vykonají své. Je to absolutně bezpečné. Trichlor i jeho páry jsou nehořlavé. Rychle se odpaří a vyvětrají. A hlavně působí bleskově na hmyz. Smrt nastává během několika málo vteřin po kontaktu. Je to to nejrychlejší co znám. Např. takové hnízdo na půdě, kde nejde použít otvřený oheň, se dá zlikvidovat v noci, kdy jsou vosy v hnízdě, během několika vteřin. Stačí trochu trichloru do kelímku, a ten navléknout ze spodu na hnízdo. Udělá to jen Bzzzzzzzzz. A je konec. 6ádný biolit. To jsou vyhozené peníze. Trvá to dlouho, zabíjí to pomalu, prostě k ničemu.
Trichlor opravdu působí na hmyz dost jedovatě. ale pokud si panatuju ze školy z braný výchovy tak výpary při hoření -vaření trichloru vzniká fosgen.Tak aby na prknech pak neležel tatík.
Dobrý den, bezpodmínečně obléct včelařský oblek i s kuklou a vykouřit syrnými knoty. Nebo raději zavolat požárníky, mají na ně vysavač.
Koupit x biolitů, zatěsnit všechny možné únikové východy pro vosy, nechat si tam malou dírku cca 3 cm a nastříkat jím tam dané množství hubícího prostředku.. Díru ucpat, nechat do druhého dne, tan hukot, co jsem kdysi začil při podobné akci- prostě krása a pak ticho a už nebyly
To už Vás obtěžují vosy?! Zimu přežívá jen oplodněná matka (královna).Dělnice a samečci na podzim hynou.Stejné je to i u čmeláků,stršní atd. U nás ( 310m.n.m.) jsem viděl akorát samičku vosíka a to ještě v prohřátém skleníku.Venku teda vůbec. Jinak smrtelně jedovaté jsou pro vosy (sršně ,včely,atd.) benzinové výpary.Stačí jeden panák a hynou pak během okamžiku.Pokud ale nějak nevyplníte prostor,kde vosy sídlily,na jaře ho najde nová matička a zabydlí se znovu.
Každý rok se nám někde uhnízdí vosy. Žádné Biolity nebo receptářema doporučované prostředky. Je to jen vytahování peněz.
Akorát jsem vosy jen naštval a když se vzpamatovaly byly snad ještě agresivnější. Taky jsem použil trichlor nebo tetrachlor ap.,
150ml stříkačku, benzinovou hadičku a nastříkal do škvíry mezi prkny a bylo vyřešeno. Naposledy jsem použil zahradní postřikovač
a zbytky postřiků (Metation, Arborol a ostatní co dům dal) . Trochu jsem to naředil vodou a nastříkal mezi prkna. Po prvním
vydatným postřiku byl klid a vosy se tam už neukázaly. Hlavně nic neřezat nebourat. Než začnou létat stačí navrtat jen díru na prostrčení hadičky.
Stačí tedy samotný trichlor nebo něco podobného vpravit v kapalném stavu a nebo se to musí vařit a odpařování směřovat na hnízdo?!
No pokud vidíte na hnízdo, tak stačí stříknout nějakou inj. stříkačkou. Pokud je to někde, kam není vidět, v dutině apod. tak jsou potřeba výpary. Možná by stačilo to něčím rozprášit na příslušné místo a rozehnat nějakým fénem, těžko říci. Pozor na plastové věci. V trichloru se rozpouští velice ochotně. V každým případě je to ten nejrychlejší jed hmyz jaký znám.
doplněno 21.03.11 23:29:omlouvám se: jed na hmyz.
Předem se omlouvám za případnou duplicitu, protože sem četl pouze dotaz a ne odpovědi na něj. Kdysi sem v Hornbachu koupil prášek proti vosám a ten fungoval naprosto skvěle. Bohužel název ani výrobce už nevím, ale byla to taková zelená plastová dóza s trychtýřovým rozprašovačem navrchu. Ten prášek se musel fouknout ideálě na vchod do vosího hnízda a potom stačilo počkat tak 24 hodin, než to vosy natahaj dovnitř. Potom všecky vychcípaly. Tak za tejdense dostanu dom a můžu se mrknout jak se to jmenovalo, každopádně účinek byl pro vosy zdrcující.
Děkuji, něco takového již koupili, jen je tam zatím ještě jen asi ta spící královna, tak se to bude muset řešit nějakým tim sprejem či "plynem"?!
Spící královna? Tak ta tam rozhodně není.Ta hnízdo opustila už vloni. To hnízdo je teď prázdné.Najdete tam jen opuštěné papírové plásty,možná nějakou tu uhynulou dělnici,ale jinak nic.Zadělejte to,aby se tam nemohly vosy znovu usídlit a je to.Jinak vosy vždy staví nové hnízdo.Nikdy nevlezou do opuštěné báně. Včely například klidně uvítají už vystavěné plásty a včelí roj klidně osídlí dutinu po třeba hlady uhynulém včelstvu.Pokud tam najdou i nezničené plásty od myší či hmyzu,klidně je použijí jako by byly jejich. Pokud se někde usídlí vosy či sršně a je to někde kde to moc nevadí,přimlouval bych se za to vydržet do podzimu kdy se kolonie vos rozpadají.To místo pak opustí a zůstane přes zimu naprosto prázdné.Pak se může nějak zajistit,aby ho na jaře zase vosy neosídlily.To je také rozdíl oproti včelám(dělnicím),které celou zimu semknuté do chumlu zahřívají matku svými těly a sebe navzájem.Takto vydrží i třeskuté mrazy.Energii získávají ze zásob medu,které si uložily v plástech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.