Nejste přihlášen/a.
Zdravim, v pronajatem byte nam porad praskaji zarovky, tak jsem si jen ta z hecu pujcil elektromer a zjistil jsem ze napeti kolisa mezi 238-240V - je to nejaky vetsi problem pro elektroniku v byte(kuchynske spotrebice, tv a hlavne pocitace), nebo to nemam resit a menit zarovky jak zurivy (plati je pronajimatel)..diky za odpoved!
Zdarec.Stručně řečeno.Od roku 2008/2009 má být jmenovité napětí ve veřejné síti nízkého napětí 230V +10%/-10%.Efektivní měření je v intervalech 10 minut.Pokud máte trvale vyšší napětí požádejte o nápravu distributora.
Dobrý den. Níže je uvedený výpis od E-Onu. Já z toho vyčtu, že je povolena odchylka +- 10 % z hodnoty 230 V. A předppokládám, že všechny spotřebiče tuto skutečnost zohledňují. a ty žárovky bych až tak moc neřešil. Ty jsou stejně v agónii, protože všeznalá EU je pomalu, ale jistě likviduje. 100 W a 75 W jsou už po smrti. Já dodávám Bohužel.
Stručná rekapitulace základních charakteristik kvality dodávané elektrické energie
Kmitočet sítě
Jmenovitý kmitočet napájecího napětí je 50 Hz. Střední hodnota kmitočtu základní harmonické musí být v následujících mezích:
50 Hz ± 1% (tj. 49,5 ... 50,5 Hz) během 99,5% roku
50 Hz + 6%,- 4%( tj. 47 ... 52 Hz) po 100% času
Velikost napětí
Velikost napájecího napětí je udávána jmenovitým napětím sítě (Un).
Normalizovaná jmenovitá napětí udává norma ČSN IEC 38 - Normalizovaná napětí IEC
Až do roku 2003 jsou podle ČSN IEC 38 přípustné odchylky od jmenovitého napětí v sítích nn 230/400 V +6%,-10%.
V sítích 110 kV je stanoveno pouze nejvyšší napětí 123 kV.
Předpokládá se, že v r. 2000 bude ČSN IEC 38 nahrazena normou ČSN 33 0120.
Rychlé změny napětí (flikr)
Rychlé změny napětí obecně nepřekračují 5% Un v sítích nn a 4% Un v sítích vn.
Krátkodobé poklesy napětí
Očekávaný počet poklesů může být během roku od několika desítek až do jednoho tisíce. Většina poklesů má dobu trvání kratší než 1 sekunda a hloubku poklesu menší než 60%. V některých oblastech se mohou velmi často vyskytovat poklesy s hloubkou mezi 10% - 15% Un jako následek spínání zatížení u odběratelů.
S pozdravem Laďa
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.