Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proudový chránič v koupelně

Od: bad011* odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer,

potřeboval bych poradit přestěhoval jsem se do nového bytu a když jsem kontroloval elektrické rozvody tak jsem zjistil, že v celém novém bytě jsou pouze dva proudové chrániče to jeden na všechny zásuvky a jeden asi na varnou desku - ten druhý jsem nezkoušel protože nemám ještě zapojene spotřebiče. Moje otázka je: Byl jsem přesvědčen, že norma udává, že každá koupelna musí mít samostatný proudový chránič - vlhkost a atd... Projektant mi řekl že je vše správně - tak kdo má pravdu? Díky pokud mám ja tak kde bych to dohledal v normě?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

vojtazanda*
hodnocení

2x

Bohužel pravdu nemáte. Norma říká že obvody v koupelně musí být přes PCH ne však že by musel být samostatný. To znamená že na celý dům by mohl stačit jeden jediný PCH.

To co myslíte vzešlo nejspíš z toho že dříve musela být pod PCH přinejmenším koupelna - spousta lidí měla chránič právě jenom na tu koupelnu.

Dneska musí být přes PCH všechny zásuvky které jsou přístupné laikům a u kterých nehrozí nepřiměřeně velká škoda způsobená vypadnutím chrániče - tzn. většinou jde o zásuvky pro EZS, mrazáky, oběhové čerpadlo kotle na TUV atp.

Jestli můžu poradit, tak světelné obvody jestli máte dva, tak dejte každý pod jiný chránič a jinak to neřešte.

bad011*
hodnocení

Super mockrát díky.

petapeta*
hodnocení

0x

A není ten druhý na koupelnu?

bad011*
22.03.11 08:04
hodnocení

Ne neni. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]