Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz na téma indukční varná deska. Nevíte někdo, mění se výkon jednotlivých "plotýnek" podle toho, jestli jede na prázdno, nebo třeba podle velikosti hrnce, podle toho co je v něm, nebo v závislosti na čemkoliv jiném? Prostě závisí nějak spotřeba na odběru tepla? Nebo jede ta "plotýnka" stále na nějaký svůj výkon bez ohledu na odběr tepla? Promiňte možná blbou otázku, ale nikde jsem tohle nenašel.
doplněno 17.03.11 20:53:Jo děkuji za odpovědi, bohužel na principy apod jsem se neptal. To znám.
Mě zajímalo, vzhledem k tomu, že jsem se k tomu nikdy nedostal, jak je to s příkonem při indukčním vaření. Jestli kolísá třeba podle teploty nebo podle velikosti hrnce. Nebo jestli to udržuje jen nějakou stabilní teplotu? Má to např: tím větší odběr, čím větší hrnec se na to položí? Nebo to jede na plný výkon dokud to nějaký termostat nevypne(nezreguluje)?
Dobrý den. Již z názvu vyplývá, že u indukčního ohřevu dochází k indukčnímu ohřevu, čili je to takový transformátor, kde je jedna cívka zabudovaná ve varné desce a duhá cívka je tvořena dnem nádoby, která je musí být magnetická a to dno vlastně tvoří závit nakrátko. Čili indukovaný proud v tom závitu se mele pořád dokola a tím se to dno silně zahřívá. Tedy, pokud na plotýnce , která je zapnuta není nějaká kovová ,vodivá nádoba, tak spotřeba je minimální. Teprve položením té nádoby na plotýnku začne idukce proudu a prudce vzroste odběr až na jmenovitou hodnotu. Tak to vidím já. Odkaz : lpservis.cz/... S pozdravem Laďa
doplněno 17.03.11 19:28:Dobrý den. To jsem napsal satiru - u indukčního ohřevu dochází k indukčnímu ohřevu. To je taková blbost, jako že červená krev je červená. Měl jsem na mysli, že již z názvu vyplývá , že u indukční varné desky dochází k indukčnímu ohřevu...bla,bla...Sorry. S pozdravem Laďa
Upřesňuji. Teplotu si zvolíte dle potřeby. 60-240°C. Dle velikosti hrnce a jeho obsahu např.vody se volí stupeň výkonu. Každému stupni je přiřazen výkon ve W. Je to i v návodu. Čidlo snímá teplotu a pří dosažení zvolené vypne. Plotna pracuje pulsně. Je to vidět při učité kombinaci teploty a stupně výkonu, že voda zabublá a na chvíli bubliny ustanou.
Zkusím to vysvětlit co možná nejjednodušeji. V indukční desce je indukční cívka. Ta vytváří vysokofrekvenční magnetické pole. Vlivem magnetického pole dochází k ohřevu kovového dna nádobí. Plotýnka se neohřívá (určité teplo na desce vzniká pouze ze dna hrnce), ohřívá se pouze nádobí. Plynová deska, elektrická deska a sklokeramická deska naproti tomu nejdříve ohřívá plotýnku, a ta poté předává teplo nádobě. Na prázdno je odběr přibližně 2% plného výkonu plotýnky. Výkon se reguluje zvolením stupně na displeji. Např. levá plotýnka - stupeň ohřevu 1...342W, 2...450W, 3...533W až 10...2000W.(vybráno ze servisní knížky) Z toho vyplývá, že indukční vařič funguje jen na magnetické nádobí. Jednoduše si to v obchodě zjistíte běžným permanentním magnetem bez pomoci prodavačů. Snad je to srozumitelné.
Naprázdno žádný výkon nemá být, to už je vyřešeno.
Při výkonové regulaci jede plotýnka stále na stejný stupeň výkonu, při odejmutí nádoby to vypne. Pak jsou ještě plotýnky s regulací na teplotu - tam se příkon mění, s programy na určitá jídla - tam se třeba nejprve rýže uvede na pět minut do varu a pak už jen udržuje mírná teplota. Takže jakou elektroniku tam výrobce nacpe, tak to funguje.
U indukce je, pokud vím,řízení výkonu pulzní, takže jede vždy na střídačku naplno a pauza.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.