Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení sklokeramické desky

Od: milos* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

nyní jsem si pořídil novou sklokeramickou desku (4 plotny o celk. výkonu 7,9KW). Budu dávat dělat v kuchyni novou elektroinstalaci. Na desce je možnost připojení jak na 230V nebo i na 3 fáze. Mě by se samozřejmě hodilo abych mohl desku připojit jen na klasickou jednu fázi (3fázový kabel není přiveden a musel bych ho táhnout ze sklepa). Ale nějak mi nesedí ty hodnoty jistícího proudu když to bude jen na jednu fázi (I = P/U = cca. 34A což nejde), ale zas výrobce to umožňuje na 230V připojit. Asi by se nemohly pouštět všechny plotny na jednou nebo nevím?

Prosím budu rád za jakékoliv informace a zkušenosti s tímto problémem.

Děkuji Miloš

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Budu dávat dělat v kuchyni novou elektroinstalaci. V tomto případě bych už nechal udělat tu trojfázovou...

Může se stát, že bude výpadek jedné fáze, nebo nižší napětí na jedné fázi, co se dost často stává, (nevíme, jestli jste třeba z venkova, nebo i v některých městech dodávky kolísají...) a pokud bude deska zrovna na té fázi, tak toho moc nenavaříte...

dále je tu lepší rozložení zatížení sítě, a možnost v budoucnosti připojit na trojfázový rozvod v kuchyni i myčku nádobí, pračku, sušičku, větší spotřebič a pod. určitě bude lepší rozložit zatížení na tři fáze...Bůh ví, jak to vypadá s rozvody v okolí...

zepe*
hodnocení

0x

zdravím tak tenhle problém jsem resil pred týdnem.výkon desky mám 7kw

desku jsem pripojil na jednu fázi na 20A jistič všechno beží bez problému jistič nevyhazuje ani když desku zapnu na všechny plotýnky ale to jsem jen zkoušel jestli to vyhodí jinak běžně vaříme na 2 plotýnky a to je v pohodě.

myslím že se ničeho nemusíte bát zapojte desku na jednu fási a jistič dejte 20A a bude to bez problému

doplněno 17.03.11 09:45:

myslím že nikdy nebudete poustet vsechny plotýnky a jeste k tomu na plny vykon :)

standam*
hodnocení

0x

Milosi, vubec neres 230V bez rovnou na 400V, pro 230V a 7,9kW resp. 34A nejses a nebudes pripraveny navic hl. jistic mas 3F 25A.

pokud pouzijes 400V bude ti stacit 5x2,5CU + 16 -20A jistic (pisu to z hlavy vse mas v navodu)

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Každá sklokeramická deska má možnost zapojení jak na 230V, tak na 400 V. Zásadní rozdíl je v jedné maličkosti. Celkový příkov ( odběr ) té desky je 7,9 kW, čili 7.900 W . Když spočítáme proud, který do spotřebiče teče při zapnutí všech plotniček, tak u napětí 230 v to je 7.900 : 230 = 34,34 A a to navíc ještě v jedné fázi. Když tu desku zapojíme na třífázový proud 3 x 400 V, tak celkový proud bude 7.900 : 400 = 19,75 A, ale pozor - bude to rozděleno do 3 fází, čili velmi zhruba zatížení fází bude kolem 6,6 A. A zde vidíte, že je to diametrálně odlišný proud proti zapojení na jednu fázi. Navíc pochybuji, že máte do místnosti dotažen vodič dimenzovaný na takovou proudovou zátěž. A ještě jena maličkost, ona taková trouba a mikrovlnka také něco sežere a tam ty ampéry naskakují, jedna radost. Závěrem mohu pouze poradit - provrtejte přez strop díru do sklepa a a doveďte si pod linku 3 x 400 V. Mimochodem - ta sklokeramika by měla mít svoje vlastní jištění. Bude to nejjistější a nejsprávnější řešení. PS kolega, který to má na jednu fázi a 25 A jestič nevybaví při zátěži 30 A, tak má buď vadný jistič, nebo se zmýlil. S pozdravem Laďa

standam*

Lado 6,6A - ne ne, ve vypoctu mas chybu

jinak jistice maji toleranci +- 10% dle typu, tak 25-30A nemusi byt vadny

ladajaskva*

Dobrý den. Teď jsem nějak mimo. Kde je ta chyba? A tolerance 10 % z 25 A je podle mě 2,5 A, čili vypínání v rozsahu od 22,5 A do 27,5 A , takže 30 A je už za tolerancí 10 %. Je to přesně 20 % a to už bych za dobrý jistič nepovažoval. S pozdravem Laďa

doplněno 17.03.11 16:36:

Dobrý den. Tak mě to nějak neleze do palice a napadá mě pouze jedna možnost. Že i když je řeč o třífázovém proudu s napětím 3 x 400 V, že máte na mysli dneska již hojně dodávané zapojení na 2 fáze. Tam bude to proudové zatížení naprosto jiné. Ty 2 fáze asi z důvodů, aby třetí byla volná pro troubu a aby tím pádem plně vytížená kuchyň rovnoměrně zatěžovala rozvody. S pozdravem Laďa

standam*

Lado, chyba ve vypoctu trifazoveho(sdruzeneho) napeti 400V, tak to nelze pocitat (vykon/prikon lze delit trema ne proud)

stejne tazatel bude muset dat dve plotynky k sobe

jednofazove (fazove) napeti :

I= P/ (Uf . cos φ)

trifazove (sdruzene) napeti:

I=P/ (√3 . Us . cos φ)

I = proud [A]
P = cinny vykon [W]
Uf = napeti fazove [V] 230 V
Us = napeti sdruzene [V] 400 V
cos φ = ucinik

v nasem pripade bude cos φ=1, P=6900

tolerance jistice je dana charakteristikou, navic slouzi jako zkratova ochrana ne jako proudova ochrana

doplněno 17.03.11 18:49:

oprava P=7900

doplněno 17.03.11 18:51:

jinak

1F = 1x 34,35A tj. 1F- 40A jistic

3F= 3x 11,4A tj. 3F-16A jistic

ladajaskva*

Dobrý den. K těm jističům, já mám za to, že se jističem chrání vodiče, nikoliv spotřebič. A proto si myslím, že ta hodnota jističe se volí podle požadovaného proudového zatížení vodiče spotřebičem a ten jistič tam nemůže být pouze na zkrat. Zkratem okamžitě vybavíte jakýkoliv domovní jistič, bez ohledu na jeho vypínací charakteristiku a také bez ohledu na jeho velikost. Nesmí být na 1.000 A. K tomu výpočtu proudu, tak to je pro mě záhada. Pro jednu fázi o napětí 230 V platí že výkon je napětí krát proud a pro jednu fázi ze tří, kde je napětí 400 V to neplatí? Určitě to platí. Ale jak vidím, tak já počítám 3 x 400 V a Vy počítáte 3 x 230 V. Takže asi jsme ve shodě. A zřejmě máte pravdu, protože já nevím, jaké je napájecí napětí na sklokeramice. Tož tak. S pozdravem Laďa

standam*

samozrejme, ze vodic, resp. dat predepsane vedeni na dane jisteni, byl to jen priklad k vasemu dotazu proc nevypadl, kdyz jim tekl vyssi proud nez pro ktery je urcen

jinak pocitam sdruzene napeti tj. 400V

stejne neni co resit, pokud pouzije 3F vedeni a i vyuzije N vzdy se dostane pri tomto prikonu na min. 3F - 16A jisteni

kejki

Některé sporáky snad umí 400V, ale desky i při více fázích běží jako různě zapojených 230V. Ale i tak se to při těch 400V počítá jak uvedl předřečník.

ladajaskva*

Dobrý den. Já vidím, že druhá odmocnina ze 3 je zhruba 1,75. Když podělím 400 V touto hodnotou, tak dostanu 230 V. Takže výsledek je stejný, akorát to nepočítám podle Vašeho vzorce. A ono to je jasné, protože napětí fáze proti nule je 230 V a napětí mezi dvěma fázemi je 400 V. A tam ta druhá odmocnina hraje roli. Ale vto je pouze poměr napetí. výkon a příkon je pořád napětí krát proud. A vyjde to stejně jak Vám, tak mě. A to je asi tak všechno, co vím. Ale asi si to nastuduji, protože asi záleží na názvosloví. S pozdravem Laďa

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]