Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavba svépomocí při stavebním povolení

Od: bavimeto* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den

Potřebovla bych radu. Chci stavět domek, který splňuje požadavky na stavbu na ohlášení. Zároveň potřebuji řešit územní rozhodnutí.

1.řešení. Spojení stavebního povolení + územního řízení = urychlení možnosti stavět : Je v tomto případě možno stavět svépomocí?
velikost obytné plochy 125m2 ,nepodsklepený, jednopodlažní dům(Hrubá stavba dodavatelsky, zákadní deska a vnitřní instalace svépomocí )

2. řešení Územní rozhodnutí a následně ohlášení stavby = delší celkové stavební řízení: Opět výstavba stejně jako v bodě 1?

Děkuji za opověď

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Svépomocí myslim můžete ale vždy se stavebním dozorem.

doplněno 11.03.11 23:51:

...vnitřní instalace by měla dělat oprávněná osoba .Navíc pro rozvody vody,topení a odpadů budete potřebovat ke kolaudaci vyjádření o zkouškách těsností a ty Vám napíše osoba s plat. živnost. listem (instalater-topenář ...)

bavimeto*
hodnocení

Ještě pro upřesnění

Prošel jsem růzené diskuze a nike jsem nenašel jednoznačnou odpověď.

Jinak pro upřesnění: Dozor s tím počítám tomu se asi nevyhnu.

1. Základní desku chci dělat svépomocí.
2. Hrubá stavba + střecha + okna, podlahy , podlahové vytápění, plyn (uzavřená hrubá stavba) řešit dodavatelsky ,firma
3. Svépomocí instalace vody, elektro, koupelna , obklady, atd (oheldně odbornosti v rodině instalatéři, elektikáři i revizní technik elektro)

Děkuji

patronka*
hodnocení

0x

Pokud tomu dobře rozumím, hodláte stavět na pozemku, který ve stávajícím územném plánu není určen k výstavbě objektu pro bylení. Záleží na lokalitě, ale změna územního úplánu může být běh na dlouhou trať a nikde nemáte jistotu, že bude uskutečněna. Máte tento bod aspoň předjednaný? Podle bodu1/ počítáte s vydáním stavebního povolení ale podle bodu 2/ by Vám mělo stačit ohlášení. Já Vám možná na všechny dotazy odpověď nedám, hlavně Váš dotaz chci připravit pro další rádce tak, aby se s detaily nemuseli zdržovat. Sama mám zkušenosti hlavně s rekonstrukcemi, ne s novou výstavbou. Předpokládám, že hodláte využít nějaký schválený typ domku - mám na mysli i schválený pro tuto lokalitu. Pak by možná na vlastní objekt stav.povolení být nemuselo, ale na všechno další už ano. To by znamenalo přípojky vody, el.energie, odkanalizování a vnitřní instalace, prostě vše co bude schvalováno až při kolaudačním řízení. Stavba svépomocí není vyloučena, ale předpokládá stavební dozor. Provádění všech stavebních prací HSV i PSV musí stejně být prováděno podle schváleného projektu a někdo musí práce koordinovat. Patronka

bavimeto*
hodnocení

Děkuji za opovědi

Ještě upřesním, Stavební parcely jsou v malé obci, zasíťované.

Pozemky jsou dle úzeního plánu obce schválené pro budoucí výstavbu (obec vybudovala sítě plus rozparcelování), samotné pozemky jsou stále vedené jako zemědělská půda (proto územní řízení jak jsem pochopil na úřadě), Pozemky jsou určené pro rodinou výstavbu dokonce je povinost do několika let zastavět. Územní rozhodnutí je pro odjmuti ze ZPF a kvůli legislativě (alespoň tak jsem to pochopil)

Pozemky jsou rozparcelované a dle vyjádření úřadu územního plánování se" parcela nachází v zastavitelné ploše pro bydlení venkovského charakteru"

Sítě přítomné na hranici pozemku silnice obecní zatím zpevněná bez asfaltu bude později(silnice i chodník), Plyn , elektrika , voda dešťová a splašková kanalizace vše na hranici pozemku.

Splašková kanalizace zatím nemožno použít . Bude řešeno jímkou kvůli snadnějšímu stavebnímu řízení. V případě že budu řešit přez stavební povolení tak budu řešit z vlastní ČOV. (tento bod bych měnil už při výstavbě jen kvůli tomu že řízení na ČOV by mohlé být delší ) Přece jen když budu stavět tak mě nebude tak moc vadit že budou předníci důmat déle jestli ano nebo ne ČOV.

Děkuji za poskytnutí vašich zkušenosti a rad

patronka*

Volil jste k dotazu zřejmě dobu, kdy všichni rádcové pilně vyhánějí zimu ze svých nemovitostí. Já bych tu taky nebyla, ale už jsem se uštvala řezáním větví a keřů. Možná na to budu stačit. Všechny údaje, týkající se úměny územního plánu včetně vyjmutí ze ZPF ( i podle návrhu nového zákona má být půda ze ZPF pro účely bydlení vyjmuta bezplatně ) najdete na webových stránkách předmětné obce. To vím jistě, sama jsem minulý týden něco podobného vyhledala. Vaší poslední větě jsem neporozumněla, zřejmě dík překlepům dostala jiný význam. Co se týká vybudování jímky nebo ČOV, tak tohle řešili ve vsi, kde mám chalupu a ve výsledku byla pořizovací cena téměř shodná ( u ČOV bylo hodně uděláno svépomocí ). Stavební zákon, stejně jako každý jiný, dává možnost částečně jednat podle místních podmínek, tak bych začala na stavebním úřadu. Projekt stejně budete muset nechat zpracovat. Znovu kladu důraz na nutnost koordinace prací, ta je důležitá u všech činností, nejen stavebních. Patronka

doplněno 13.03.11 11:35:

Samozřejmě, že můžete stavět svépomocí, o tom by mne ani nenapadlo pochybovat. Představte si, kolik lidí je schopno stavět pouze dodavatelsky... To by se toho moc nepostavilo. Jen nevěřím, že je možno septik nebo žumpu stavět bez stavebního povolení - tam jsou dost přísné podmínky na nepropustnost, četnost vyvážení a pod. Na to tu je odborník "martincakl"- projektant sanity, myslím že ho v týdnu můžete oslovit i vnitřní poštou.Je velice ochotný a opravdu tomu rozumí. Patronka

bavimeto*
hodnocení

Děkuji za informace

Ohledně ČOV : Dle ruzných informací a zkušenosti lidí s vyřizováním ČOV jsem došel k názoru že vyřízení je kolikrát komplikovanější než vyřízení samotné stavby (myšleno při vypouštění vody z ČOV do dešťové kanalizace). Prot chci řešit stavební povolení s jímkou (u jímky není nutné stavební povolení na jímku). V průběhu stavby kdy už mě nebude tolik tlačit čas bych vyřizovla stavební povolení na ČOV.

Ale původní otázka stále zní jestli mohu stavět částečně svépomocí i v případě ře je stavba řešena pomocí stavebního povolení?
(zastavěná plocha 123m2, bungalov, nepodsklepený)

Děkuji

jarda63*

Já to řešil nedávno. Bungalov 145m2. Spojený územní souhlas a ohlášení stavby. Svěpomocí můžete stavět, ale budete potřebovat někoho kdo vám bude dělat stavbyvedoucího (pozor! nestačí stavební dozor)

bavimeto*
hodnocení

U stavby jímky mi bylo řečeno že není potřeba zvlášť stavební povolení dá se řešit ohláškou společně se stavbou domu, který splňuje parametry ohlášení

Je požadováno jak správně namítate prohlášení o nepropustnosti

nevažoval jsem o stavbě jímky svépomocí jako takové ale o hotový produkt s příslušným atestem hotová plastová nebo betonová
(svépomocí pouze výkop obetonování lůžka v případě plastové atd..)

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]