Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pořadí SDK a Anhydrit

Od: zbymar odpovědí: 12 změna:

Ceka me v podkrovi instalace sadrokartonu a vyliti anhydritové podlahy. Stavební firma mě přesvědčuje, že mám nejprve udělat všechny SDK včetné příček a až potom nalít anhydrit. Prý tím ušetřím za anhydrit. Já mám ale strach z toho vlhka. Co si o tom myslíte?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladajaskva*
hodnocení

3x

Dobrý den. Toto je podle mě modelová situace, která se řeší suchou cestou. Nechat na stropě vrstvy, které nemají vůbec žádný fazikálně stavební význam, je blbost.Jednoduše to odstraňte. Rozhodně rozpraskanou mazaninu celou a tu škaváru pouze podle potřeby. Nad částí, kde je sousední byt bych to vybral více , aby se tam dala instalovat vetší vrstva kročejové izolace. A nad Vašim bytem by asi stačilo méně, ale to si musíte zvážit sám. Jednoduše bych na půdě přez celou plochu vytvořil z OSB desek plovoucí desku na násypu z liaporu a částečně na kročejové izolaci. Z hlediska pevnosti je podle mé osobní zkušenosti dostatečná skladba 2 x 14 mm OSB křížem, celoplošně slepeno a prošroubováno vruty v rozteči 20 cm. Na této desce postavíte celou vestavbu z SDK. Půjde to jak po másle. Podlahu položíte opět plovoucím způsobem, opět na kročejovou izolaci. Já jsem tam použil desky 6 mm z extrudovanéhopolystyrenu zelené barvy. Odkaz : podlahy.ustecko.com/... A zde je zabezpečeno právě rozdělení jednotlivých mistností a omezen přenos krořejového hluku mezi místnostmi. Tak to mám uděláno a myslím si, že je to varianta schůdná pro svépomocnou realizaci s velmi dobrým konečným výsledkem. A cena by také mohla být celkem dobrá. I když variant suché podlahy je samozžejmě více, tato se mě jevila jako dobrá a tak jsem ji pro sebe použil. Mimochodem, je na tom i WC a koupelna, celé obložené keramickými obkladačkani a na podlaze dlažba. Ani se to nehne. S pozdravem Laďa

zbymar
hodnocení

V projektu se píše: "Stávající nášlapná vrstva podlahy na půdě nevyhovuje pro běžné užitné zatížení bytu. Bude nutné na ní provést výstužnou a roznášecí vrstvu v tl. 45 mm z betonové mazaniny z betonu B20 s kari sítí s oky 100/100 profilu 5mm. .."

No osobně bych raději odstranil kompletně skváru a mazaninu a místo toho dal na EPS 7cm betonu se sítí. Tím bych určitě nepřekročil původní zatížení a navíc by to bylo mnohem pevnější?

Současnou podlahu tvoří železobetonové nosnmíky s ciehlnými vložkami Miako, cementový potěr 15mm, škvárový násyp 75mm , minerální vata, betonová mazanina. Na fotkách to není dobře vidět, ale maznaina na mnoha mítechuplně chybí, jinde se drolí.

Problém může být, pokud ty trámy stojí na stávající podlaze, pak její odebrání může být složitější.

Ta varianta, co mě do ní tlačí firma co to provádí - tj naliti Anhydritu namísto betonu se sítí je co se týka pevnosti srovnatelná?

Pořadí SDK a Anhydrit
zbymar
hodnocení

jeste jeden obrazek

Pořadí SDK a Anhydrit #2

hodnocení

0x

Ja delal betony nahotovo take pri hotovych SDK. Mel jsem je tedy jen v sikminach a na strope podkrovi, mel jsem otevrene na ventilacky vsechny okna a nic to neudelalo. Jedinej problem bych videl mozna v tech prickach, musi byt dobre udelana "vana" z folie aby voda z anhydridu nemohla rpzmacet SDK.

standam*

jj, jak pise kejkl, ale presto doporucuji drive podlahu a pak SDK vcetne UW

doplněno 11.03.11 21:49:

nebo jinak pricku udelej az po, zbytek muzes drive, ale chce to vetrat, jinak rovinnost SDK bude na trvalo pryc

doplněno 11.03.11 21:52:

jeste doplnim, vyrobce SDK doporucuje montaz SDK az se bude vlhkost blizit k vlhkosti obytne

marekj*
hodnocení

0x

Všechny příčky, ať už SDK nebo cihla, by se měli postavit na hrubou podlahu, aby vrchní čistá podlaha byla v jednotlivých místnostech přerušená kvůli přenášení zvuku. Když je podlaha jednolitá, ať je to anhydrit nebo OSB desky nebo jiná, tak se každý krok přenáší, ale tím že se přeruší příčkou, tak se zvuk nepřenáší. To je otázka zvuku, ale je pravda, že SDK nemá rád vlhkost. Při každém mokrém procesu se na stavbě musí větrat a to pořád, ne že se odpoledne okna zavřou a otevřou ráno a samozřejmě v zimě aspoň trochu topit. Odpařuje se spousta vody, která musí někam odejít a když nemá kam, tak jde do SDK. S tím souvisí i to, jestli je už v podkroví izolace a není přes ní parozábrana, vlhkost se v ní vysráží a to je taky špatně.

standam*

marek:

ANO, to mas pravdu, ze je vhodne preruseni nebo speci loze, ale predpokladam, ze tazatel bude mit dalsi vrstu na finalni podlaze, ktera to oddeli a hlavne zde bude nejdulezitejsi samotna SDK stena, tak jak bude udelana.

dale predpokladam, ze SDK stena by byla na betone pak k nejakemu vyraznemu rozdeleni anhydritem nedojde

zbymar
hodnocení

njn, ale pokud vim, tak u anhidirtu se naopak vetrat NESMI.

Celkove mam pocit, ze davat Anhydrit chce hlavne ta stavebni firma. V projektu je beton s kari siti. Stavajici stav je tento:

Jde o půdní prostor, podlaha je tvorena pomoci miako vlozek mezi betonovymi nosniky, nad tim je nasyp (neco jako struska) a na tom je betonova mazanina. Firma chce na to postavit pricky a nalit anhydrit. Rikali, ze muzou sundat mazaninu i s nasypem (65m2) ale ze by me to stalo 50 k, a navrhuji nechat to jak je a na to nalit anhydrit. Stavajici mazanina je dost rozpadla a misty chybi az na "papir" pod kterym je nasyp. Stavba je z padestaych let 20. stoleti.

standam*

zakryvat rozpadajici podlahu neni moc vhodne

a co to vybrat s kamaradama a tech 50tis. radeji vrazit do podlahy typu podsyp a napr. sadrovlakno

nebo vybrat a EPS a anhydrit , zde muze byt tl. 35mm bez armovani, jinak EPS kari sit a 70mm betonu

zbymar
hodnocení

No to je dobrej napad, navic tim asi usetrim nejake cm podlahy - jsou tam sikminy, takze kazdy cm o ktery bude podlaha tenci je vitan.

Takze odebrat mazaninu a skvaru? kolik muze vazit 12cm skvary a 8 cm mazaniny na 60 m2? Neni tam vytah je to nad 4. patrem...

Na "miako strop" by se tada nalilo 7cm betonu se siti? Kdyz se budou snazit, tak by nemusela byt nivelacka, kdyz planuju plovouci podlahu? Pod pulkou pudy je muj byt, ale pod pulkou je sousedka, takze co krocejovy hluk? Vyresio to 2cm hobry?

standam*

tezko rict vahu bude to cca 6tun

ja mel na 120m2 cca 20tun, pisek, hlina a mazanina

pod beton musi prijit EPS, jinak 2cm hobry by mohlo stacit navic muzes pouzit krocejovy EPS a 70mm betonu, pak to bude OK

doplněno 12.03.11 22:21:

ale, jak pise Lada, propocitej si suchy system o proti mokremu(pracnost, cenu atd.)

kdyz srovnas skvaru a doladis liaporem a das 2x desku mas tim padem i krocejak

hluk bych neresil, o to se postara stavajici konstrukce

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]