Nejste přihlášen/a.
Můžete mi poslat nebo dát nějaký odkaz na stránku,jak by měl vypadat a co by všechno by měl obasahovat výkres "DOKUMENTACE SKUTEČNÉHO PROVEDENÍ ELEKTROINSTALACE"?
Nejde mi o zakreslení změn v projektu. Jde mi o to,že když třeba vůbec není projekt a dělá se pouze po dokončení elektroinstalace "dokument skutečného provedení" .Jak tento výkres vypadá? Jsou v něm všechny údaje jako v projektu. Např i koty apod.?
Bez toho nemůžeš jít ani pro stavební povolení.Vždyť to budeš mít v projektu.A musíš ho mít dobře promyšlený,abys nemuseldělat změny.
JABRAKA
Asi tak...jde mi o dokumentaci skutečného provedení pro revizního technika aby vystavil revizní zprávu. Projekt neexistuje
Rozumnej revizák tam dá poznámku že PD nebyla předložena a tím to hasne. Revizi ti normálně udělá - koneckonců reviduje instalaci a ne plány. Možná se tam bude o 1/4 hodinky dýl rozkoukávat ale plánek bych udělal sám třeba do stavebního výkresu - jen orientačně rukou ve stylu: tady je zásuvka z obvodu č. xxxx tady je světlo, tady k němu vypínač... Prostě pro představu revizáka teď a představu mojí za 10 let.
Najít slušnýho projektanta je jako najít na zahradě zlatou žílu - taky skoro nemožný.
"Najít slušnýho projektanta je jako najít na zahradě zlatou žílu - taky skoro nemožný."
Kolik projektantů osobně znáte?
Ono to totiž zejména u "domkařů" bývá přesně naopak...Nejdřív něco sami postaví, pak jim to nefunguje..., přijdou na webovou dizkuzi..., ptají se proč to nefunguje...Pak dojde nato, zda mají projekt...ne..v 95% nemají...A je to proto, že "nemohli najít dobrého projektanta"..Ano..to je jejich zástupný důvod.., ono napsat, že se jim nechtělo platit za projekt by byla větší pravda, ale znělo by to blbě..
Řekněte mi kterého projektanta z jakého oboru sháníte..a já Vám na něj dám číslo, na dobrého...Projektantů elektrikářů znám minimálně 5..a všichni jsou dobří. Ovšem zadarmo nedělají.
Moje skušenost po dlouhých letech projektování je taková, že pokud se majitelů rodinných domků týká, tak mi jich volá dost...a hádejte kdy a kteří to jsou? V 95% jsou to lidé, kteří něco zbastlí, nejlépe sami...a volají s křížkem po funuse..To co je pak stojí náprava "jejich blbosti", je zpravidla násobkem ceny, co by je stál projekt...nebo třeba jen dobrá rada předtím, než se do něčeho pustí sami.
Vidím že jsem Vás trochu popíchnul, no neberte to osobně - Vás neznám, tak nemůžu soudit. Mluvím tady podle svých zkušeností. Osobně jsem měl tu čest se zhruba dvacítkou projektantů. Zhruba polovina tvořila projekty na RD. Pro mě už to reprezentativní vzorek je. Člověk taky x-krát nenakupuje tam kde koupil šunt a nečeká jeslti náhodou příště to nevyjde a nekoupí dobrý výrobek...
Průmyslový provozy a složitější instalace bych si bez projektu postavit netroufnul, tam je to jasné. Horší je to u RD, kde cena případnýho projektu je vzhledem k celkové investici už víc vidět a pro lidi je víc "bolavá". To si pak spousta lidí rozmyslí a nedejbože když je to opravdu jak píšete nějakej bastlil - "domkař".
Schopný elektrikář dovede zákazníkovi navrhnout instalaci v RD bez problému sám, sám ji provést a nechat zrevidovat. Jsou tady samozřejmě tlaky na to aby normy byly co možná nejnesrozumitelnější - tedy aby jim porozumělo jen minimum lidí kteří si na tom založili pěkné živobytí. (Viz třeba ty nové hromosvody - za to by někdo zasloužil zastřelit)
V zásadě se setkávám se třemi druhy "domkařů".
1. Nechal si zpracovat projekt elektro "na míru" (ve skutečnosti přes kopírák s úpravami který nezabraly víc než hodinku času), zaplatil za něj nemalou částku pokud neměl opravdu štěstí na někoho rozumného tak se při realizaci nestačí divit. Příklad za všechny je třeba trasa vedení přímo přes průchod kde mezi otvorem a stropem je pouze přesně jen překlad. Potom elektromontážní firma dělá práci za pana projektanta který ji odfláknul. Průšvih nastává v momentě pokud montéři u práce nemyslí a slepě jedou podle projektu. Poslat na takovou akci míň bystré montéry je pak holé neštěstí - to si může člověk dovolit jenom tam, kde projekt opravdu sedí a projektant se v průběhu stavby stará aby to tak opravdu bylo. U nás se stalo zatím pouze jednou...
2. Člověk si nenechal dělat projekt vyjma čmáranice pro stav. povolení (tady ten kopírák trochu chápu). Instalaci během jedné dvou hodin vymyslí spolu s elektrikáři kteří ji budou dělat, třaba rukou si ji zhruba zakreslí do stavebních plánů. Tohle je podle mého pro běžný RD nejlepší volba. Samozřejmě i někteří montéři jsou zloději a diletanti, to je potřeba zmínit taky.
3. Třetí - nejhorší možnost je ta, že člověk který elektrice vůbec nerozumí nebo jen minimálně se do toho pustí úplně sám. Měsíc na té montáži trpí a tápe a až dojde do bodu kdy si přizná že potřebuje pomoc, tak volá buď projektanta nebo rovnou montážní firmu. Ať tak či onak - vyjde ho to nejdráž. To je bez diskuze.
No ano..přiznávám že jste mne popíchnul
Ono je to opravdu tak, že na jednoho domkaře co se přijde alespoň poradit (když už nechce projekt) předtím než začne stavět, je cca 10 domkařů co to nejdřív zbastlí...a pak se ptají co s tím, tedy přijdou "až potom co postaví".
Přiznávám bez mučení, že ty z druhé skupiny bych nejraději stří...však víte.
Rozhodně mne rodinné domky neživí...to v podstatě ani nejde...tedy ne u "standardního českého člověka"..s jeho přístupem. Nicméně jestli si lidí myslí, že za dvě hodiny odborné porady si projektant vezme 2tis Kč, pak je to opravdu pitomost.
Projekty "přes kopírák" se dnes moc dělat nedají...doba kdy se stavělo vedle sebe 15 řadovek je pryč...vyjímky se sice najdou, ale jinak se v drtivé většině jedná o "každý dům jiný"...a použít výkresy z jiného domu zpravidla nelze.
Ano..ČSN EN psal snad "maďar"...a někdo to do české verze zapoměl přeložit...alespoň tak mi to často připadá.
Dřívější ČSN jsou daleko lépe srozumitelné...a je tam daleko víc kreslených příkladů...a schémat.
O hromosvodech (ač nejsem elektrikář) vím také své, po konzultaci s kolegou projektantem elektrikářem jsem hromosvod na RD vůbec nedělal...Neb když mi řekl že na RD o půdorysu 110m2 podle nové normy a vyhlášek musí být 8 svislých svodů a tři stožáry na střeše, tak jsem ho "vyhnal" s kanceláře..Nakonec jsem si to zkonzultoval s třemi dalšími kolegy projektanty elektro...a nezávisle mi každý z nich řekl, že "on by si to na barák také nedal"..Takže asi tak.
Já bych chtěl upozornit na jednu věc, která není na první pohled zřejmá. Pokud si děláte rozvody v RD svépomocí. Třeba s přispěním kamaráda odborníka, tak jako já. Žádný projekt dopředu, jen jsme se vždy dopředu dohodli, co kde bude.
Tak má takovýto postup jednu nevýhodu. Kupoval jsem průběžně instalační materiál jak byl potřeba, za cenu s nějakou slevou3-5%. Kdybych měl projekt, a rozpis potřebného materíálu na celou rekonstrukci najednou. Určitě bych si dokázal vyjednat vyšší slevu. Takže díky mému přístupu, jsem se okradl o peníze - zaplatil jsem o cca 5% víc za materiál.
Došlo mi to až později, když si člověk má čas sednout a některé věci si ujasnit. Během rekonstrukce na to člověk nemá čas. To člověk "pendluje" mezi vlastním zaměstnáním, stavbou a prodejnama se stavebninama, a na přemejšlení už není čas. Takže to jen taková malá rada,. proč projekt dopředu ano. Stojí to peníze, ale zase člověk ušetří na ceně za materiál. A netýká se to jen elektro, ale i vodoinst.
Tento problém jsem již řešil. Nechal jsem zkopírovat stavebí plány,pomocí šablon z bílého papíru vykryl vše mimo zdiva a udělal si čistou kopiji. Do výkresu se zakresliy všechny požadavky investora. Hlavní kabelové trasy.a vývody na světla se zakotovaly.. K tomu jsme dodali soupisku použitého materiálu. Revizák byl spokojen.
No nevím, dělal jsem si kompletní elektroinstalaci sám bez projektu a revizák to zrevidoval bez problému.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.