Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit kuchynskou desku

Od: xmarty odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, pořídili jsme si novou kuchyň, ale při instalaci kuch. desky jsme ji nedopatřením provrtali skrz. Chtěl bych se zeptat zda se to dá něčím zamaskovat nebo utěsnit aby ta díra nebyla vidět a hlavně aby se tam nedostala voda... Děkuji za každou reakci

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

1jara*
hodnocení

2x

Díru bych zalepil dvousložkovým lepidlem, nebo tekutým kovem. Na povrch po zabroušení lepidla, použít opravnou barvu na laminátové podlahy v odpovidajícím odstínu.

doplněno 11.03.11 13:17:

Doplním ještě ten vyplňovací tmel. Pokud máte zbytek desky, třeba po vyříznutí otvoru na dřes, použijte z toho tu vrchní laminátovou část a vlepte ji do toho otvoru. Po sloupnutí vystřihněte nebo vyřežte kolečko, požadované velikosti otvoru.

Dvousložkové tmel/...

xmarty
hodnocení

dobrá ale potřeboval bych to trošku polopaticky , např jak zbrousit to lepidlo a nezničit při tom okolí té díry a kde najdu takovou opravnou barvu na laminátové podlahy ... alespoň www pokud to půjde díky

Ono záleží na mnoha okolnostech. Hlavně na průměru díry a na místě kde to je. Pokud to je díra velká a na místě kde se bude hodně pracovat, vidím to dost bledě, opravit tak aby to fungovalo. Voda je mrcha a stačí ji malinká díra. Ale zkus vyplnit díru třeba dvousložkovým polyesterovým tmelem, ale ne úplně zároveň, kousek, tak milimetr dva pod povrch protože to nedokážeš pak nijak obrousit aniž by jsi nepoškodil povrch desky. Pak se rozhlídni někde v truhlářských potřebách jako je třeba Nábytek servis po opravným vosku. Nejlíp nějakej tvrdej. A s tim si pak vyhrát a ten kousek díry tím doplnit.

jabraka*
hodnocení

1x

Především je nutno díru výstružníkem vyhladit,aby tam nebyly otřepy po vrtáku.Pak podle výstružníku stočit špunt ze zbytku desky(snad jste všechno nevyhodili?) a po namazání epoxidovým lepidlem zalisovat do desky.Při dodržení přesné práce by to ani nemuselo být vidět..

JABRAKA

Netuším čím se živíte, Jabrako, ale nábytkařina to asi nebude, že? Výstružník je nástroj na obrábění kovu, fakt bych se rád podíval, jak s tím budete pižlat prac. desku

stimzetvsetin.cz/...

V truhlařině používáme tzv. sukovník - tedy vrták, který vypadá takto:

pilanamarket.cz/...

Ale špunty se dělají - div se světe - zátkovníkem

batacz.cz/...

Ovšem nutno podotknout, že tyto nástroje se používají k výspravám masivních materiálů, opravovat takhle lamino, potažmo pracovku je opravdu novinka.

Uznávám, že se snažíte poradit, je mi však záhadou, proč se snažíte radit i tehdy, když jste evidentně mimo mísu a dotyčný by si Vaší radou způsobil více škody jak užitku . Mnohdy si říkám, že by se krom tlačítka ,,Dobrá odpověď´´ hodilo i tlačítko ,,Blbá odpověď´´

jabraka*

Promone,tvůj příspěvek je jedním,který místo,aby se snažil poradit,tak se snaží někoho nasrat.U mne se ti to nepovede,jsem totiž splachovací.Na rozdíl od tebe jsem,i přes to,že neznám názvosloví truhlářských nástrojů,pár takových oprav udělal.

Pro ostatní kolegy,kteří sem přispěli radou,dobře míněnou,deska má tmavou,až černou barvu.Proto nelze použít na povrch nic,co nesjednotí desku.Také mě napadla jedna věc,opatrně odvrtat sezhora to poškození do hloubky tak 2 mm.Pak ze zbytku desky odloupnout jen ten dekorační laminát a epoxidovým lepidlem ten kousíček (obroušený dokulata)vlepit do díry.To by se v domácích podmínkách dalo zvládnout

JABRAKA

Jelikož tazatel nemá žádný zbytek tak oprava nalepením kousku do díry padá. Oprava ať se dělá jakkoliv pečlivě a jakýmkoliv způsobem už prostě bude vidět. Já bych asi, (těžko radit když to člověk nevidí) to opatrně zvednul, třeba opětovným opatrným zašroubováním šroubku, namíchal si epoxid snažil se ho tam co nejvíc dostat, ale mě zase moc aby se nedostal na plochu. Místo řádně stáhnul truhlářskou svěrkou, nebo dvouma přes podloženej klacek když to je uprostřed. Po vytvrdnutí si pohrál s tvrdým voskem. Nějak si neumím představit jak si budu vytáčet z postformingu špunt o průměru třeba 8 mm aniž by se mě rozpadnul v měkým jádře.

Ne, nejde mi vůbec o nějaké na*írání. A už vůbec ne Vás. Podobných Brouků Pytlíků co všude byli a na vše mají radu, těch jsem už potkal za svůj život fakt poměrně dost. Ale jelikož speciálně Vaše rady směřují buď do slepé uličky, nebo ještě zhorší stav, který tazatel chtěl prostřednictvím rady napravit, považoval jsem za nutné upozornit na to, že radíte o čemsi, o čem nemáte ani zdání. Opravdu rád se přijedu podívat na to, jak vyrábite zátkovníkem (který je z HSS, jelikož je určen, pochopitelně, na masiv) zátky z pracovní desky, která bývá potažená Resopalem.

Ona totiž provrtaná deska je celkem průšvih, ale udělat z malé dírky pro vrut díru a pak do ní dát špunt - to fakt vylepší vzhled *ee*. Jediné rozumné řešení je použít nějaký vodovzdorný (optimálně dvousložkový dobarvitelný) tmel, nebo už zmiňovaný tvrdý vosk, ten je také primárně určen na opravy pracovních desek

xmarty
hodnocení

Jeste mi prosím poradte jake dvouslozkove lepidlo se tam bude nejlepe hodit aby to dobre a dlouho drzelo díky :)

xmarty
hodnocení

Opet musim doplnit info v te lince je dira jen od sroubu ktery se navrtaval odspodu nahoru a prosel skrz takze nahore je odlouply kousek lamina a dira neni nijak velka a nezustali zadne zbytky ...

Pokud je to jen díra od vrutu, tak bych to zapravil jen opravným voskem, ale použít tvrdý vosk - taví se třeba pájkou, nebo rozehřátým nožem. Měkké vosky, které jsou určeny k ,,zamáznutí´´ díry nemají v případě prac. desky potřebnou trvanlivost. Rozhodně nic nevrtejte ani nevystružujte.

doplněno 10.03.11 22:46:

ještě odkázek na kvalitní tvrdé vosky, jsou mj. určeny i na prac desky

czech-konig.com/...

xmarty
hodnocení

Ok takže jestli jsem to dobře pochopil nejlepší možností asi bude koupit dvouslozkové lepidlo celou díru tím zacpat a na povrchu nechat misto a tam naplacat tvrdy vosk (nasel sem teda tenhle vseprookna.cz/...) a melo by to byt celkem ok ... :)

jabraka*

Obávám se podle zkušeností,že vrátit vyboulený materiál není možné bez speciálního načiní.

JABRAKA

patronka*

Možná bude nejlepší sem dát fotku, aby rádci věděli kam tvořivost zaměřit. Pokud ten odlouplý kousek lamina zůstal, namáčkla bych tam ze spodní strany silikon a ten kousek k tomu přitiskla. Patronka

hodnocení

0x

co třeba blbost - použít tzv spojovací šroub,kdy je jedna strana jako kruhová příruba s trubičkou se závitem (prírubu lze pilníkem ztenšitna minimum -desetiny milimetru) a z druhé rubové - strany desky pripevnit šroub. Vidět to bude vždycky, (možná i blbě) ale nebude tam téct. Nebo využít záklopky z plastu používané truhláři na zakrývání křížových i jiných hlaviček šroubů které spojují prvky nábytku a přilepit lepidlem na díru. /pokud možné použít vhodnou barvu.. hnědou mají běžně)

xmarty
hodnocení

Abych to doplnil ta deska ma vzor cerny mramor takze klasicke hnede cokoliv tam nema smysl :D ale zatim diky za vsechny nazory klidne piste dal ...

hodnocení

0x
Vůbec nejlepší bude dát sem fotku s tím místem. Hnedle budeme všichni kteří o tom něco víme a už jsme ledasco opravili vědět co bude nejlepší.
xmarty
hodnocení

zatim dekuji vsem za rady a pokusim sem zitra dat obrazek s tim jak to vypada at vite co a jak ...

xmarty
hodnocení

Tak tady mate fotky omluvte kvalitu ale lekne se to :)

Jak opravit kuchynskou desku
xmarty
hodnocení

a jeste jeden

Jak opravit kuchynskou desku #2

Takhle z fotky se nedá říci, jestli to je vyboulený, ale nevypadá to. Pokud to není vyboulený kup si tvrdej vosk, a pohraj si s ním. Nikdy to už nebude jako předtím, ale mohlo by to dopadnout dost dobře. Spravoval jsem voskem větší průsery.

marpula*

Podle vzoru toho mramoru bych si dala tu práci a vyřízla bych si tvar,který bych následně přilepila přesně do toho zapadajícím protikusem.Myslím že by to šlo vyrobit z koupené nažehlovací pásky v daném odstínu a barvy,který se používá na hrany.Jestliže je tam díra ,pod tím povrchem,tu samozřejmě vyplnit nejakým materiálem ,špuntem,tak hluboko,aby potom ten vystřižený kousek sedl přesně.Je to nástrojařská práce ,ale zkusila bych to.Pořád zkoušet jak to zapadne do sebe a v uspokojivém výsledku nažehlit žehličkou.Já bych šla do tvaru toho nepravidelného mramoru,té bílé čáry,ale to je opravdu pro trpělivé!Pak by to nebylo vidět,ztratilo by se to v desénu.Tak pa.m.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]