Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nové omítky - jak postupovat

Od: smartik odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, koupil jsem dům a jelikož jsou zdi v něm značně křivé a zaplácané sádrou, chtěl bych udělat nové vnitřní omítky. Byl bych moc rád za jakoukoliv radu, jak v tom postupovat. Zdi jsem oškrábal od malby a nevím jestli teď nějak penetrovat, čím a jakou omítku pak zvolit, jestli štukovou nebo nějakou jinou aby se při dalším škrabání za několik let nebo třeba při vrtání děr nějak moc neodlupovala.

Díky moc všem

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladislavtikal*
hodnocení

0x

dobry den urcite je lepsi to oskrabat a napenetrovat aby se malba neloupala pri stukovani a pak natahnout hasit 651 a sfilcovat a vymalovat malovani prvni nater řidši a druhy uz finalni

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Standertní postup je ty omítky osekat a nahodit nové, Jestli je to hodně křivé, tak to nějakým štukem nazakryjete. Také záleží na soudržnosti té staré omítky. Pokud se drolí, tak to raději osekejte a udělejte celé znova. Jestli to ale není tak tragické jak to líčíte. Tak kupte hloubkovou penetraci a tím ty stěny napenetrujte. ( Upozorňuji, že ta penetrce nepronikna až do zdiva, takže jestli ta stávající omítka má tendenci opadat, tak to ta penetrace nezachrání ). V případě, že se srovnávání do roviny bude pohybovatv koridoru 1 - 10 mm, tak bych použil nějakou sádrovou omítku, Je sice drahá, ale výsledný efekt tomu bude odpovídat. Dá se to udělat v jednom kroku ( nahození, srovnání a zapucování ) . Já jsem dělal s Knaufem , omítka se jmenuje Rotband Family. Odkaz : knauf.cz/... S pozdravem Laďa

pavel081
hodnocení

0x

Otázka je, z čeho je zdivo vyzděno, v jakém jsou omítky stavu - (kromě nerovností) zda jsou dostatečně soudržné apod. Pak Vám může vyjít, že je lepší prostě omítky osekat, a hodit nové jádro a štuk. To je asi častější praxe, než nějaká penetrace (asi klasický "sokrates"), stěrkování nerovností, děr a nanesení nové štukové vrstvy. Osobně se domnívám že takováhle úprava, nebude mít moc velkou výslednou jakost ve srovnání s klasicky provedenou omítkou. Ani jsem snad neslyšel, že by se taková renovace používala. Možná mě samotného ale někdo jiný vyvede z omylu :D

standam*
hodnocení

0x

to smartik:

jestli se jedna o omitky, ktere nevidely cement a tim padem to same mas i mezi cihlama

doporucuji

omitky omlatit

trochu vyskrabnout sparu

dratenym kartacem ocistit

vysavacem vysat

napenetrovat

omitnout jadrovou omitkou (napr. CEMIX)

vrchni omitku dle vlastniho vyberu a pozadavku (stuk, sadrovou apod.)

pokud chces dorovnat/vyrovnat starou omitku tak jak jiz bylo napsano, ale vysledek muze byt nejisty a budes litovat, ze jsi neudelal nove

je zde jeste moznost nalepit na zed SDK nebo udelat predstenu z SDK, je to rychle, ciste, rovne u predsteny dute:)

smartik
hodnocení

No jde hlavně o to, že předchozí majitel dělal elektriku a pak to zaplácal obrovskou vrstvou sádry. Tak sem si říkal, že bych jen třeba tou štukovou dorovnal ty nerovnosti a zakryl tu sádru.

standam*

Na sadru zadny stuk nedavej, nebude to drzet. Tak vymlat sadru, udelej male terce sadry aby ti kabel nevypadl a zbytek zaprav jadrovkou pak finalku.

smartik
hodnocení

tak to je asi nejlepší řešení, co sem tak četl a slyšel :) nebude to ani tak drahý

pavel081
No tak pokud je dotaz zužen na pouhé zarovnání nerovností po vysekané elektřině, tak to je pak tahle rada opravdu asi nejlepší. Výše ostatní ovšem odpovídali na dotaz ve kterém padlo "...chtěl bych udělat nové vnitřní omítky" a to je trochu rozdíl :D
aiva
Jsem rada, ze jste vsichni odpovidali na jakoby dotaz” chtel bych udelat nove mitky". Ja jsem nejdrive premyslela, ze bych vsechny vrstvy malby oklepala na cihu, ale to by byla prace na mesic-jde o cca 140 m2. Potom mi zednik navrhl lepidlo, perlinku, lepidlo, ale jiny zednik to zavrhl, ze pry se ta stena uplne uzavre a zed
edycha a srazi se na ni voda... Pak me napadl ten SDK, ale zednik mi rekl, ze rad ve sparek praska. Takze nakonec budu volit postup poskrabani, penetrace a stuk. Chci to mit rychle a kvalitne hotovy. Vsem dekuji za nazory!A.
smartik
hodnocení

a nějakej zlepšovák na lepší sundání té sádry by nebyl? :)

standam*

jde o to jak tam drzi, melo by stacit ji pomlatit (kladivkem), pak popraska a postupne opatrnym poklepani pujde dolu

pozor na vedeni

vincenzo*
hodnocení

0x
Dobrý dem nejprve by chtělo zjistit zda je všechno zdivo v pořádku a ne tak zvaně zvětralé. pokud je chtělo by to co nejvíce oškrábat na cihlu až na cihlu a projet i spáry. Dále bych postupoval nanést lepidlo s perlinkou. Pak dát finální stěrku která se zabrousí do roviny. Pak je ještě jednoduší řešní nabouchat sádrokarton přetáhnout spoje lepidlem s perlinkou a na vrch stěrku pak spenetrovat a vymalovat. Pokud je toto moc práce ta by šlo eventuelně spenetrovat dané nerovnosti vystěrkovat ale pokud je to starší zdivo může se stát že vysaje vodu a stěrka bude práska. A pokud po škrábaní zbyli rýhy tak to chce spenetrovat a celoplošně přestrkovat.
Penetrace : primalex hloubková, AT-Grunt
Stěrka : rokoplast, romba finální stěrka, devoskyt
Nátěry: Dulux, Tikkurila, Johnstone, Primalex,Het

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma stukovani

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]