Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, koupil jsem dům a jelikož jsou zdi v něm značně křivé a zaplácané sádrou, chtěl bych udělat nové vnitřní omítky. Byl bych moc rád za jakoukoliv radu, jak v tom postupovat. Zdi jsem oškrábal od malby a nevím jestli teď nějak penetrovat, čím a jakou omítku pak zvolit, jestli štukovou nebo nějakou jinou aby se při dalším škrabání za několik let nebo třeba při vrtání děr nějak moc neodlupovala.
Díky moc všem
Dobrý den. Standertní postup je ty omítky osekat a nahodit nové, Jestli je to hodně křivé, tak to nějakým štukem nazakryjete. Také záleží na soudržnosti té staré omítky. Pokud se drolí, tak to raději osekejte a udělejte celé znova. Jestli to ale není tak tragické jak to líčíte. Tak kupte hloubkovou penetraci a tím ty stěny napenetrujte. ( Upozorňuji, že ta penetrce nepronikna až do zdiva, takže jestli ta stávající omítka má tendenci opadat, tak to ta penetrace nezachrání ). V případě, že se srovnávání do roviny bude pohybovatv koridoru 1 - 10 mm, tak bych použil nějakou sádrovou omítku, Je sice drahá, ale výsledný efekt tomu bude odpovídat. Dá se to udělat v jednom kroku ( nahození, srovnání a zapucování ) . Já jsem dělal s Knaufem , omítka se jmenuje Rotband Family. Odkaz : knauf.cz/... S pozdravem Laďa
Otázka je, z čeho je zdivo vyzděno, v jakém jsou omítky stavu - (kromě nerovností) zda jsou dostatečně soudržné apod. Pak Vám může vyjít, že je lepší prostě omítky osekat, a hodit nové jádro a štuk. To je asi častější praxe, než nějaká penetrace (asi klasický "sokrates"), stěrkování nerovností, děr a nanesení nové štukové vrstvy. Osobně se domnívám že takováhle úprava, nebude mít moc velkou výslednou jakost ve srovnání s klasicky provedenou omítkou. Ani jsem snad neslyšel, že by se taková renovace používala. Možná mě samotného ale někdo jiný vyvede z omylu :D
to smartik:
jestli se jedna o omitky, ktere nevidely cement a tim padem to same mas i mezi cihlama
doporucuji
omitky omlatit
trochu vyskrabnout sparu
dratenym kartacem ocistit
vysavacem vysat
napenetrovat
omitnout jadrovou omitkou (napr. CEMIX)
vrchni omitku dle vlastniho vyberu a pozadavku (stuk, sadrovou apod.)
pokud chces dorovnat/vyrovnat starou omitku tak jak jiz bylo napsano, ale vysledek muze byt nejisty a budes litovat, ze jsi neudelal nove
je zde jeste moznost nalepit na zed SDK nebo udelat predstenu z SDK, je to rychle, ciste, rovne u predsteny dute
No jde hlavně o to, že předchozí majitel dělal elektriku a pak to zaplácal obrovskou vrstvou sádry. Tak sem si říkal, že bych jen třeba tou štukovou dorovnal ty nerovnosti a zakryl tu sádru.
Na sadru zadny stuk nedavej, nebude to drzet. Tak vymlat sadru, udelej male terce sadry aby ti kabel nevypadl a zbytek zaprav jadrovkou pak finalku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.