Nejste přihlášen/a.
Koukal jsem zde na diskuze o stožárech, o komínech a mám v tom pěkný hokej. Je problém dát parabolu na držák a držák ukotvit na komín? Kabely bych chtěl táhnout husím krkem nefunkčním průduchem. další průduch vedle něj bude vyvložkován nerezem a bude se používat. Co na to kominíci? Není to zakázané? Nebo mám dát stožár na střechu ( je nová )..co uzemnění? Je nutné? Hromosvod na střeše mám. Dal bych držák na fasádu, ale je zateplená, tak jí nechci ničit...Má někdo radu, co je nejmenší zlo? Díky všem
Zdravím, satelit mají na komíně rodiče a dával sem ho tam s taťkou, akorát nám ho přijel seřídit náky servisák. Žádné problémi stim nejsou kabel táhnem komínem v nepoužívaném pruduchu jak píšette vy. Takže na komím proč ne. Jestli se nebojíte na střechu tak hurá na to. My máme satalit na zábradlií u balkonu a taky cchytáme přes 300 programů. Ten komín asi bude nejlepší.
Pochopitelně udělat to lze všelijak a parabola může být třeba na zemi. Pouze je mít splněn nezakrytý výhled na příslušný satelit.
Třeba stejně jako předřečník.
Ovšem existují také nějaké zákonnné normy o komínech a o uzemnění. Pak by toto neprošlo pokud se ještě dělají řádné preventivní prohlídky.
doplněno 10.03.11 10:11:Sorry předřečník má parabolu na zábradlí a nikoliv na komínu.
Tak jak píše jirbar: existují nějaké zákonné normy ... konkrétně ČSN 73 4201/2002, ze které mimo jiné vyplývá, že
- na komín se nesmí nic připevňovat
- v komíně nesmí být vedené žádné rozvody
Toto neplatí pro nevyužívané komíny (celé komíny ne průduchy!), ale to nebude zřejmě tazatelův případ. Ve státě, kde se každý snaží se vším a s každým vydrbat je to ale poměrně rozšířený nešvar. Zvažte si sám, jestli vám to stojí za případné potíže s kominíky a jestli se to nedá vyřešit nějak jinak. Já osobně bych parabolu na komín nedával, předpis nepředpis. Je to přece jen velká plocha a při silnějším větru dostává konstrukce pěkný záhul.
Já mám parabolu uchycenou na trubce 1 ´´ asi 2,5 m nad zemí a ta trubka je přivázána k pahýlu staré švestky. To přivázání není sice tak pevné, někdy mi s tím vítr trochu pohne, ale to se lehce spraví natočením zpět (manželka informuje oknem o kvalitě signálu). Výhodou je krátký svod a přístupnost k výměně konvertoru nebo k opravě natočení. Níikdy bych parabolu nedal na špatně přístupné místo!
Když jsme montovali satelit na chalupě, taky jsem nejprve zvažoval připevnit ho na (používaný) komín. O normě která to formálně zakazuje vím, ale rovněž jsem někde četl, že splodiny parabole moc neprospívají a v kombinaci s deštěm mohou způsobit rychlejší korozi. Nevím co je na tom pravdy. Nakonec se ale naskytlo téměř bezpracné řešení - přidělal jsem satelit přímo ke krátkému stožáru na střeše ke kterému vede izolovaný el. kabel (horní linka). Vše se zdá být v pohodě, stožár je i uzemněn, přesto nevím, zda je tohle řešení košér, jestli to není podobně zakázané, jako s tím komínem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.