Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně vybourat otvor ve štítové zdi?

Od: lama* odpovědí: 2 změna:

Zdravím odborníky na slovo vzaté. Rád bych se zeptal jak postupovat při vkládání překladů do štítové zdi staršího rodinného domku z cihel. Obvodová zed má šířku 45cm a otvor, který je potřeba vybourat má rozměry 2010x500, (délka, výška). Je to takový světlík, který má prosvětlit dům ze západu. Jen se bojím té délky. Štít je vysoký 5,5m a okno bude umístěno zhruba ve 3m. Bylo mi porazeno vysekat kapsu, která bude 20cm hluboká na venkovní straně a vložit překlad. Potom to samé udělat ze vnitř a je hotovo. Jen nevím, co by na to řekl statik. Vydrží to? Nerad bychm, aby mi to prasko, nebo nedej bože spadlo na hlavu. Děkuji za případné odpovědi. Lama

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Standartní postup je následující. Především je potřeba zdůraznit, že taková stěna musí být naprosto kompaktní bez jakýchkoliv trhlin a také malta se nesmí samovolně sypat ze spár. Potom je možnost do takové stěny vysekat otvor. Zde je také potřeba si zvědomit, že váha nad vloženými překlady se rozloží do bočních pilířů a bude zde působit podstatně vyšším tlakem, jaký tam byl před vybouráním. Pokud to všechno bude v pořádku, tak se vyseká otvor ( šlic ) do hloubky 30 cm a vloží se tam překlady délky nejméně 240 cm ( uložení na každé staraně je min 15 cm a u vybourávaných otvorů raději kolem 20 cm ) Překlady vyrovnáme a mezeru nad překladem vyplníme cementovou maltou. Můžeme tam nacpat i spoustu kvantlíků, nelépe kousky staré bobrovky. Po zatvrdnutí ( druhý den ) je možno ten šlic udělat ve zbývajících 15 cm z druhé strany. Opět to zazdíme, vyplníme cementovou maltou. Po zatrvrdutí teprve můžeme bourat otvor pod překladem. Je potřeba si dávat pozor na ty kraje, které vlastně budou tvořit nosné pilíře. Tam to nesmíte moc rozbít a pokud možno to co nejdříve zapravte. Ještě taková poznámka k velikosti okna. Nevím, jestli to bude otvíravé, ale mělo by být, abyste to mohl sem tam i umýt. Ale okno s výškou 50 cm tam toho skla moc mít nebude. To si nechejte dopředu spočítat. A fixní okno? Nevím jak to budete ve stáří umývat. S pozdravem Laďa

lama*
hodnocení

Dobrý den, mnohokrát děkuji za odpověd: Jsem už mnohem klidnější, po tom co jsem si přečetl Vaše rady. Jen tu jenom ještě jedna věc z Vašeho příspěvku, která mě vede Vás požádat o doplnující odpověd . Jak zminujete v příspěvku, malta mezi cihlami se nesmí drolit. Ta část domu o které je řeč byla postavena přibližně před 80ti lety a pojivo mezi cihlami není jako dnešní malta s cementem. Připadá mi víc do hněda a není tak pevná. V žádném případě se však nedrolí a i celá zed je bez prasklin. Doufám, že to nebude ničemu vadit. Děkuji za odpověd

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]