Nejste přihlášen/a.
Ahoj rádcové, měl bych otázku.
Kdysi jsme probírali jak naložit maso na uzení do láku. Teď zkouším naložení, tzv. "na sucho" , tedy, abych to popsal, jen se solí a česnekem. Po dvou dnech maso pustilo šťávu a já se ocitám před otázkou, zda tuhle tekutinu při překládání masa se shora dolů vylít, nebo maso do ní vkládat, jako by tam nebyla.
Předem děkuji a doufám, že tentokrát bude uzené lepší než minule
já jsem nakládal naposledy takovýmto postupem: na 1 kg masa 3 dkg soli. sůl jsem smíchal s česnekem a potřel důkladně maso. napěchoval do nádoby a zatížil. po deseti dnech všechno vyndal a přeložil. šťávu jsem vylil. po dalších cca deseti dnech jsem zalil vodou asi na dvě hodiny, pak vytáhl, nechal okapat a pak už jen do udírny. je z toho výborné uzené
Nepochopil jsem smysl textu "maso jsem důkladně zatížil" . Pokud maso není ponořené v láku a nemůže se tedy dostat na vzduch, proč zatěžovat něco, co leží svou vlastní vahou?
Když táta takhle nakládal maso nasucho, dával na to takovou kulatou desku a na to kus žuly. Zatížil ho. :D Asi proto, aby maso bylo "hustější". Když nakropím prádlo, taky ho napevno smotám, aby se proleželo rychleji.Je to ale pěkně blbé přirovnání, ale takhle nějak to funguje.
Jo a to všecko bylo ve velkém kameňáku.
Ano správně, pokud maso zatížite tak tam nemusí být tolik láku. Maso leží více ve vlastní šťávě.
Janus : díky
ještě bych poprosil o radu jak naložit maso na uzení. Uplně stejně jako bůček? Zkusil bych poprvé udělat uzené maso.
Ještě otestuji uzené kuře, ale to vůbec netuším jak. Když jsem ho jednou dělal, bylo celé vysušené a nejedlé. Poradíte? Děkuji
maso nakládám úplně stejně jako bůček. dávám ho i do stejné nádoby. naspod bůček kůží dolů, pak maso a nahoru opět bůček tentokrát kůží ven. . . kuře nakládám jen na jeden až dva dny. dám na něj sůl s česnekem, strčím do igelitového pytle a do ledničky. vyuzené je asi za tři hodinky takže ho mám vždycky jako předkrm při uzení
Děkuji, zasílám opět bodíka. S tím uzeným, pokud to správně chápu, tak po naložení JEN do ledničky? Přesněji, po naložení do soli a česneku hned do lednice?
Děkuji
kuře potřu směsí česneku a soli. stejnou jako nakládám maso. dám do igelitového pytlíku a pak do lednice..
maso na uzení mám v nádobě ve studeném sklepě. nakládám minimálně 20 kg a to by se mi do lednice nevešlo
v pátek jsem naložil 25 kg. až budu překládat dám sem nějaké fotky
Úplně stejně jako bůček.To je asi 2,5-3,5deka soli a k tomu česnek dle libosti.Dá se dochutit kořením.Já maso po naložení zalévám studenou převařenou vodou po 24,hodinách.Prý to jde i bez té vody a zatížené ho mám velkou žulovou kostkou taky.V létě použiju PRAGANDU MÍSTO SOLI a udím třeba po týdnu,někdy ještě spíš.
doplněno 14.03.11 18:12:...2,5-3,5 deka na kilo masa.Mě se osvědčilo smíchat sůl a česnek dohromady a maso v té směsi potřít a pak oklepnout zpět.To,co zůstane,naložím.
Já bych nad tím nijak neuvažoval, protože když nakládám na gril do marinády, taky to mám zavřené v ledničce. Jenže to leží celé ponořené v oleji. Manželka se podivuje, a mne to taky vlastně zajímá, zda maso ( kuře ) tři dny naložené jen tak v mikrotenovém sáčku na sucho, v lednici, nebude zatuchnuté. Nejspíše asi ne, ale pro jistotu se optam znovu. To kuře opravdu jen na sucho potřu česnekem a solí, a necham v uzavřeném mikrotenovem sačku volně ležet v lednici? Co se stane , když tam bude 4 dny? Jěště dotaz k uzení bůčku. Mám ho naložené doma v nádobě, v pátek ho v 15,00 vytáhnu a povezu na chalupu , kde budu udit až druhý den ráno v cca 6,30 Otazka zní : Mohu ten bůček mít na sucho v nádobě? Kvůli převozu, abych lák někde nevylil. Vydrží 18 hodin vytažené z láku, nebo jej musím nějak jinak "upravit"? Děkuji předem -
Kuře: nejdýl jsem ho měl v lednici naložené dva dny a nic se mu nestalo. myslím, že čtyři dny by mělo vydržet taky. sůl a česnek je konzervant.
Maso: jelikož udím taky na chatě převážím též odpoledne a udím až druhý den. posledně jsem začal asi v jedenáct. nic se mu nestalo. ale opět opakuji, že nakládám úplně na sucho. jenom jsem maso v pátek večer po příjezdu na chatu zalil vodou a vytáhl ráno, nechal okapat a šup do udírny...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.