Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoké napětí v síti 290 V?

Od: john* odpovědí: 16 změna:

Ahoj,

Tak jsem měl podruhé v opravě televizi. Jela dva dny a pak najednou vypla a jen v ní cvakalo.

Když jí technici přivezli od sebe, říkali že jim funguje. Napadlo je přeměřit zásuvku a prý naměřili 290V.

To mi přijde moc. Otázka:

1. může přepěťová ochrana co prodávají v každém elektru pomoct srazit napětí na 220? Nebo jen chrání před rázy?

2. Kontaktoval jsem ČEZ. Jak si to správně změřím? Voltmetr mám tak jen zapnu na střídavé a prdnu to mezi póly ne?

3. Mají to povinnost opravit? To bude jejich záležitost ne? U mě mám akorát v domě rozvodnou skříň s jističi, ale to nepřevádí napětí, za to elektrikář co nám dělal rozvody asi nemůže nebo napadá vás situace, kdyby mohl?

Díky za postřehy

John

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nám v provozovně neustále odcházely žárovky, vydržely vždy jen pár týdnů. Nechali jsme si změřit napětí, měřák byl v provozu celý týden a naměřené hodnoty zapisoval - ve všední den naměřil 250V, o víkendech přes 260 V. Pracovníci rozvodných závodů nám vysvětlili, že jsme příliš blízko trafostanice a protože je v rozvodech "měkké" napětí, odběratelé vzdálení mají 215 V a my máme stálé přepětí. Kdyby nám je snížili, tak ti vzdálení by měli 200 V. Nevím jestli nás netahali za nos, ale nakonec to vyřešili nějakými stabilizačními transformátory. Náš právník totiž argumentoval tím, že dodavatel porušuje smlouvu, ve které se říká, že bude dodávána elektřina o napětí 230 V.

multa*
hodnocení

1x

jen doufám,že jste tam neměl nějakého ,,kutila Tima" ,který z důvodu celkově nízkého napětí v třífázové síti ,zapojil ,,pár zásuvek" mezi fáze,jinak si to nedovedu vysvětlit,ale čistě teoreticky,protože povolená tolerance sítě je 10% a pokud by to dodavatel přepískl,tak mu to můžete předepsat k úhradě-to opravdu není sranda.Myslím,že kvalifikovaný elektrikář to velmi rychle najde.

hodnocení

0x

přepěťová ochrana napětí nemůže průběžně snižovat, spíš splní svoji funkci a jdete poté koupit novou. Voltmetrem změřit napětí můžete, ale je potřeba nastavit na měřícím přístroji správně rozsah stupnice měření: cca 200V. Pokud je v síti opravdu vyšší napětí kontaktujte distributora el. energie - možná špatná transformace proudu apod.

vojtazanda*
hodnocení

0x

Tak televizi bych vůbec nepřipojoval, zavolejte si elektrikáře ať se nejdřív podívá do Vaší instalace kde je problém. To je záležitost na půl hodiny. Sám to určitě nenajdete. Na 90% máte někde vadnou svorku na středním vodiči. Může to být u Vás nebo i v zaplombovaném rozvaděči. Ale to až s elektrikářem.

petapeta*

Určitě tak. Pochybuji, že by si distributor dovolil dodávat 290 V. Také na trafostanici určitě není připojena jen jedna domácnost, tak by se škoda projevila i u ostatních odběratelů.

milka1*
hodnocení

0x

Vemte voltmetr, nastavte na správný rozsah, do zásuvky levá pravá zdířka a jestli opravdu naměříte takové obrovské přepětí tak ihned volat na poruchy protože to není žádná legrace to takhle nechat..

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Přepěťová ochrana nesníží trvale napětí na požadovanou hodnotu. Ta to vypne a šmytec. Změřit střídavé napětí je celkem triviální záležitost - nastavíte na měřáku rozsah měření střídavého napětí ve voltech na rozsah 0 - 300 V a na svorkách by mělo být napětí 230 V. Napětí na svorkách by se mělo měřit při zatížení, protože bez odběru naměříte vždy více, než při reálném odběru. Když je tam jiné napětí , může to být způsobeno nějakou poruchou. Například přetížení některé fáze v rozvodech v celé ulici. Tím dojde k enormnímu poklesu napětí na této přetížené fázi a vlastně na zbývajících fázích automaticky dojde k nárůstu napětí. Funguje to jako spojené nádoby. Takže je potřeba změřit napětí na všech fázích při stejné zátěži. A nejlépe to změřte přímo ve Vaší rozvodnici, protože hned vidíte, co Vám leze ze sítě do domu. Jestli Vám to tak leze do baráku ze sítě, tak to musí řešit dodavetel. Jestli to vzniká u Vás, tak to musí najít Vámi najatý elektrikář. A on to najde. S pozdravem Laďa

bruk600*
hodnocení

0x

Nejsem až zas takový odborník, ale nejprve bych si ještě nechal jednou přeměřit napětí. Pokud možno od někoho jiného, prtože sám jsem nedávno řešil situaci, proč mi (levný) multimetr ukazuje na autobaterii 14,7V a NIMH článe měl po nabití 1,7V. Už jsem ho chtěl vyhodit a ono stačilo jen vyměnit baterii. Taky mohli mít baterii měřáku ve stejném stavu a vy tady řešíte úplně jiný problém.

lui*
hodnocení

0x

Proboha některé rady jsou tu dost nebezpečné. Radit měřit napětí 230V(a možná 290V) na rozsahu 200V je totální hovadina. Co si myslíte, že by jste naměřil.

Stejně jako rada měřit při zátěži, že prý dojde k poklesu. To je další hovadina. Kdyby k něčemu takovému docházelo, tak je opravdu něco špatně, ale něco úplně jiného než se ptá tazatel.

Ty ostatní rady ohledně přepěťových ochran jsou OK. Opravdu přepěťová ochrana nepomůže.

Kontaktovat nejdřív nějakého dobrého elektrikáře, on už bude vědět kde hledat závadu. Rozvodné závody kontaktovat až tehdy pokud elektrikář zjistí závadu před elektroměrem. Za ním je to Vaše záležitost(majitele odběru), před ním, je to záležitost rozvoďáků.

No a jestli tam opravdu máte 290V, tak povypínat co nejdřív spotřebičů. Než "odejdou" taky.

ladajaskva*

Dobrý den. @lui Výhoda dnešních měřících přístrojů je mimo jiných také v tom, že nazatěžují zdroj měřeného napětí vlastní spotřebou, čili mají velmi vysoký tzv.vnitřní odpor. Takže naměříme opravdu to špičkové napětí, protože v měřeném okruhu nepoteče téměř žádný proud. A zatížením zdroje dojde k poklesu napětí vždy. Proto se klade důraz na rovnoměrné rozdělení při zapojování jednotlivých fází v každém připojeném domě. A také současně platí, že u třífázového zdroje nerovnoměrné zatížení jednotlivých fází vyvolá na přetížené fázi pokles napětí a na nazatížené fázi nárůst napětí. Takže Vaše ohodnocení , že je to hovadina, je úplně mimo. A nevím co je nebezpečného na měření napětí při zátěži. Jestli budu chtít změřit napětí v zásuvce při zátěži, tak si tam dám rozdvojku. To napadne každého a nemusí být ani nijak zvlášť chytrý a nemusí být ani kandidát věd. A příklad ze života o měření napětí. V obecním domě , kde byldleli moji rodiče, odešela vodárna.Nechal jsem tam namonovat novou moderní vodárnu. Jednoho krásného dne mě volali,že vodárna dává malý tlak a že jede pořád, a že se prostě nevypne. Zařídím opravu, u které jsem přítomen. Zjištěno, že ten motor má nějaký divný zvuk, jako by jel na nižší výkon, čehož důkazem bylo, že tlak nedosáhl nastevené vypínací hodnoty. Vytažen přívodní kábl, změřeno napětí a naměřeno 235 V. Takže jasný závěr, zdroj je v pořádku, bude to špatný motor. Chlapi jedou do 30 km vzdálené firmy pro novou vodárnu. Po bleskové zapojení uvedou novou do provozu. Jede, ale také divný zvuk a tlak nesáhne nastavenou vypínací hodnotu. Půl hodina dalších měření a přemýšlení. Nakonec jeden říká, jaké je tam asi něpětí při zátěži? Změří to na svorkovnici. Je to jasné. Bez zátěže 235 V,při zátěži necelých 170 V. Natáhneme prodlužku z druhé zásuvky a vodárna jede. Namontují tam starou vodárnu se slovy : Nic nebudete platit a my jsme tu nebyli. JInak nás šéf vyhodí, že jsme kreténi. Závěr : stará instalace a někde je špatný kontakt, který bez zatížení neodhalíte. S pozdravem Laďa

lui*

Špatný kontakt nevyrobí napětí větší než nominální. Takto provedené měření nic v tomto konkrétním případě nezjistí. Proto moje reakce.

A slova o nebezpečnosti? Ta byla kvůli jinému příspěvku. Radit laikovi, který o elektřině nic neví, aby si sám změřil napětí jakýmsi měřákem, notabene na blbým rozsahu, by měla být trestná. Ona elektřina občas "kouše". A navíc v objektu, kde je "něco" blbě, o čemž svědčí těch 290V, pokud tam to napětí opravdu je, je to vůbec "o ústa", nechat aby se v tom hrabal laik. To je práce opravdu pro odborníka, kterej ví co a kde má měřit.

ladajaskva*

Dobrý den. Nyní jste se vybodl na časovou poslouznost a odpovídáte, neboli reagujete na něco jiného. Špatný kontak vyrobí tak akorát nižší napětí a to se dá odhalit nejlépe při zatížení zdroje, nebo vodičů. To jsem napsal a to je objektivní pravda. Nárůst napětí v jedné fázi spolehlivě způsobí pokles napětí v druhé fázi, což způsobuje nadměrné zatížení této fáze. Toto je naprosto běžná záležitost a rozvodné závody to celkem permanentně řeší. A to je také objektivní pravda a to jsem také napsal. Další možnost je, že je někde nějaký zkrat, probíjí to a pod. a to odhalí elektrikář. A jestli někdo chce spáchat sebevraždu pomocí el. proudu, tak to něpětí bude měřit nasliněným prstem. Ale to sem nepatří. A také to nikomu a nikdy neradím. S pozdravem Laďa

vojtazanda*

@lui nenech se znechutit, já chápu na co odpovídáš a máš pravdu. Dalo by se tady sáhodlouze mudrovat třeba o vlivu zavařené okurky na tuhle závadu, ale NA TO SE TAZATEL NEPTAL. A o to jde...

ladajaskva*

Dobrý den. O vlivu zavařené okurky na cokoliv si můžete diskutovat mezi sebou Vy dva. Když už se na to nikdo neptal. Takže se nenechávejte znechucovat a rozjeďte to na plné pecky A jestli si kdokoliv , kdo umí číst přečte, co jste napsal, tak se akorát zasměje. To v předešlém příspěvku bylo aspoň k věci a je to jedna z možností, i kdyyž dosti nepravděpodobná. Ale cesty Boží a elektronů jsou nevyzpytatelné. S pozdravem Laďa

buss
hodnocení

0x

Pozvat revizáka

vojtazanda*

proč revizáka? Vyjde jednoznačně dráž než běžnej montér kterej závadu najde taky. Jedině že by chtěl podklady k vymáhání náhrady, ale to ještě neví jestli to třeba není u něj v rozvaděči...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]