Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na tepelný most - sokl domu bez izolace?

Od: 1974mr odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

rád bych se dotázal na bezpečné možnosti odstranění tepelného mostu (viz. přiložené schema - označeno šipkou) u soklu RD bez vodorovné izolace zdiva.

Původní stav - hliněné vnitřní omítky, zdivo bez vnějších projevů vzlínání vlhkosti z podloží (žádné mapy na zdech) s výjimkou místa se zmíněným tepelným mostem. Na původní neizolované betonové podlaze vlhkost+plísně v koberci. Topení lokální, obýváno o víkendech.

Aktuální stav - provedeny provětrávané podlahy (IGLU) + regulovaně provětrávaný sokl a drenáž okolo domu. V plánu vápenocementové omítky na rabicové pletivo, topení ústřední, nová okna, obývání trvalé, fasádu vzhledem k použ. materiálu a tloušťce zdiva 60cm zatím zateplovat nechci.

Co mě zatím napadlo je vnitřně zateplit EPS jen oblast tepelného mostu a zabránit tak kondenzaci vodních par. Má dané řešení nějaká úskalí, příp. jak by jste to řesili vy?

Děkuji.

Jak na tepelný most - sokl domu bez izolace?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

mezi č6 a č.7 je mezera, kde proudí studený vzduch, pak nemá izolace č.7 úplně zbytečná a práce rovněž.

doplněno 07.03.11 16:36: Zpět k tematu. Jak to tedy bude s přínosem a možnými riziky vnitřního zateplení pásu zdi těsně nad podlahou (nyní cihla na výšku + přímo kamenný základ),
bude to tak, že vlhko a mráz se dostane více na vnitřní starnu stěny, takže hned za izolací bude mráz a teplo a mráz, takto se to bude střídat a vlhnout a dokola.
Prováděli jste to někdo nme neprováděl jsem tom z výše uvedených důvodů.
1974mr
hodnocení

Děkuji za reakci.

Dutina (7) v soklu bude samozřejmě v topné sezoně uzavřena, aby tepelná izolace (6) měla smysl. Prozatím dutina pomáhá vysoušet základy, které byly původně bez svislé hydroizolace. Výkop bych kvůli drenáži a svislé hydroizolaci (+ zateplení XPS)prováděl tak jako tak.

Zpět k tematu. Jak to tedy bude s přínosem a možnými riziky vnitřního zateplení pásu zdi těsně nad podlahou (nyní cihla na výšku + přímo kamenný základ), kde je nyní tepelný most? Prováděli jste to někdo?

1974mr
hodnocení

Děkuji za odpověď. Mrazové zvětrávání základu je problémem celoročně provětrávaných podlah. Na druhou stranu, sušší základ v mrazu méně trpí.

Počítal jsem ten tepelný most ve stěně mezi větranou dutinou pod podlahou a obytnou místností. Už při -5stC v dutině a +20C/60% v místnosti mi 1cm vnitřního zateplení zamezí kondenzaci par na povrchu zdi (povrchová teplota se zateplením 14stC/ bez zateplení 10stC). Při výpočtu neuvažuji vliv zatepleného soklu, ten je po uzavření dutiny téměř nulový.

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Já bych na Vašem místě asi řešil, jak to udělat, aby se mě nerozpadl ten základ pod barákem. V původním stavu ten základ byl z kamene vázaný hlínou, která byla permanentně vlhká. Celý základ byl z obou stran zafixován ( opřen ) do okolního terénu. Když se podívám na Váš prezentovaný detail, tak mě jenom napadá, co to asi udělá, až ta suchá hlína se začne drolit a vypadávat z mezer mezi kameny. Ani na jedné straně se to o nic nezadrží. Podle mě se to prostě jednoho krásného dne dole rozjede . A v tu chvíly bych v tom domě nechtěl být. Takže řešit nějaké tepelné mosty je nad moje síly. Zkonzultujte to s profesionálním statikem. Podle mě je to otázka života a smrti. S pozdravem Laďa

Jak na tepelný most - sokl domu bez izolace? #2
1974mr
hodnocení

Děkuji za reakci. Mea culpa, detail je příliš schematický. Dutina v soklu má šíři cca 5cm (obdoba IPT), kamenný základ 60cm. Výkop nejde až k patě základu. Zevnitř základ obetonován (viz. systém IGLU). Dům je ve svahu, tj. protější kamenný sokl jde cca 80cm nad terén, navíc v té části je dům podsklepen. Suchý sokl se tam nedrolí. V problematické části, kterou řeším, docházelo s léty k navyšování terénu (místní komunikace), až byl dům "utopen" viz. detail. To při absenci funkční svislé hydroizolace a "zavlažování" základu potoky vody na silnici při každém dešti způsobilo nárůst vlhkosti ve stěně. Proto ji nyní vysušuji. Po dosažení optimální vlhkosti dutinu uzavřu. Problém z hlediska statiky vidím spíše v mrazovém zvětrávání vlhkého základu, přitom sušit lze nejlépe v zimě...

rv*
hodnocení

0x

Dával jsem takto vnitřní izolaci (cca do výše 1m za palubkový obklad) ale po podřezání zdi. Spíš jsem to měl jako omezení tepelného mostu dolů do základů (zdi mám 80cm) a zvnějšku byla izolace protažena do hloubky cca 1m, kde byla drenážní trubka. Problémy s kondenzací nejsou, ale dnes bych to řešil jinak (postupně zeď zbourat a postavit na kvalitní hydroizolaci novou).

kvalitanafurt
hodnocení

0x

Pěnosklo je kvalita. jakbydlet.cz/...

raz*
hodnocení

0x

Dobrý den,

varianta vnitřního zateplení je podle mě nevhodná. Nalepením EPS se stěna utěsní a kondenzace se jen posune za EPS, kde může mrznout a časem popraská a odpadne. Problémem by mohli být zmiňovaná nová okna, pokud jde o novodobá těsná okna, utěsní vlhkost uvnitř a ta zkondenzuje na nejchladnějším místě místnosti. Pak zaleží na intenzitě a době větrání.

pozn.variantou je i zvýšení vnitřní teploty, což by se při absenci zateplovacího systému zdiva, projevil na Vaší peněžence.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]