Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak donutit řemeslníky zpracovat nabidku?

Od: jkr® odpovědí: 49 změna:

Po zakoupení domu jsem začal oslovovat řemeslníky a firmy ohledně nabídek na topení, vodu, plyn, zednické práce.
Jaké s tím máte zkušnosti?
Pokud jsem oslovil firmu, tak jsem to dostal precizně zpracováno. Cena za stejnou práci by mi vyšla oproti řemeslníkům cca o 20% víc.
Zasadila se do toho i moje přítelkyně (za což jí děkuji)*hi*a někdo jí dohodil dva spolehlivé řemeslníky pro vodu a plyn. Ti mi nacenili topení a vodu, ale řekli mi jen koncovou cenu bez čehokoli písemně. Mají opravdu dobré reference, ale jsou to holt řemeslníci wo man company a nelze od nich očekávat velké obchodní dovednosti, ale prodat se asi umí.
Na můj dotaz, kdy mi dají písemný rozpis materiálů a práce mi bylo řečeno, že mi řeknou cenu a já se mám pak rozhodnout.
Že prý to tak dělají, že se jim to nevyplatí kvůli takovým malým zakázkám (topení+voda cca 150 tis.) rozepisovat. Jsem z toho trošku konsternován a nejadši bych je zvořile odpálil, že takto se to dělat nedá. Přítelkyně je z toho dost rozmrzelá, že prý nás pomluví, že jsme to nejdřív od nich chtěli a teďnevím, jak z toho vybruslit.

Jsem zvyklý na seriózní jednání a nechci kupovat zajíce v pytli. A nejsem žádný drsňák abych je po telefonu odpálil. Dost si takové věci beru a pak o tom dlouho přemýšlím. Prostě mám rád lidi, ale teď jde o moje peníze, které budu roky splácet.

49 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Podívejte se...

Od projektanta si máte nechat udělat tzv. kontrolní rozpočet (pro Vás) a výkaz výměr (pro firmy).

Kontrolní rozpočet zpracovaný v cenové hladině 2011 v cenách ÚRS bude o cca 20% dražší než rozpočet co by Vám měla nabídnout solidní firma. V případě že firma bude rozporovat nějakou položku, která ve výkazu výměr chybí, pak ať si ji vyspecifikuje a dá "pod čáru"...Vám pak bude jasné co je součástí rozpočtu a co ne..S projektantem pak můžete odsouhlasit, jestli položka "navíc" co tvrdí firma je opodstatněná, či nikoliv.

Pro Vaši představu...Dobře zpracovaný rozpočet a výkaz výměr má na stavbu velikosti rodinného domku cca 70-100 položek na každé řemeslo..tedy jak na oddíl ÚT, tak na oddíl ZTI.

Výkaz výměr má velkou výhodu v tom, že dáte všem firmám zcela stejné zadání...a pokud bude něco rozporovat jedna firma, pak by to měla udělat i každá další.

Při fakturaci se pak v případě zálohových faktur z těchto rozpočtů odepisují již provedené práce...Vše je zcela přehledné..a zpětně dohledatelné.

Jestli chcete poradit více, klidně se ozvěte i na mou vnitřní poštu.

paaja*
hodnocení

2x

Pokud vám už ve fázi nabídky nejdou vstříct tak buď:

- jsou tak dobří, že mají fůru zakázek a můžou si to dovolit

- nechávají si zadní vrátka pro nějakou kulišárnu

Rozhodnout se musíte sami. Buď se spolehnete na reference a necháte je pracovat. Pak ale v žádném případě nedávejte velké částky jako zálohu a plaťte až po řádném předání a vyzkoušení díla. Nebo s nimi ještě jednou dejte řeč a vysvětlete důvody proč chcete nabídku rozepsat. Jestli mají o zakázku zájem tak to udělají.

Mimochodem, jestli "se jim nevyplatí" dělat písemnou nabídku, jak se jim potom bude vyplácet jezdit na reklamace a drobné dodělávky?

jkr®
hodnocení

Jsou řeknu dobří, kulišárnu za tím opravdu nevidím, natolik je známe.

Pokud se dohodneme, tak chtěli cca 40% zálohu na materiál. Ale vadí mi a mrzí mě, že z nich musím dolovat nabídku. Na celkovouo cenu přece nějak dojít museli :) To snad každý rozumný člověk bere jako standard. Nepotřebuji tam každý metr trubky, ale oprávněně chci vědět, za kolik mi nadělí topná tělesa a kotel. Chápu, že se každý kroutí když se začne mluvit o internetových cenách. Oni mají větší náklady,..., bla bla bla. To mě jako koncového spotřebitele, ale nezajímá.

Řemeslníci sázejí na spolehlivost a dobré reference, ale pokud mi to nerozepíšou, tak to radši dám firmě byť něco přeplatím, ale s cenovou nabídkou se dá hýbat, tak ve finále to možná pro můj klid v duši bude lepší rozhodnutí..

tofi*
hodnocení

2x

No abych byla uprimna, tak bych asi od remelsnika necekala nejaky detailny rozpis prace - no mame za sebou stavbu takze vim o cem mluvim.

U firmy to je samozrejmost tam na to "maji lidi". Ale remelsinici jsou spis na tu praci nez na papirovani. A zcela uprime vetisnou maji tolik prace, ze se jim proste nevaplati sedet hodinu nad rozpoctem a sepisovat to. Co jsme meli remelsniky, tak nam take vetisnou rekli konecnou cenu a tohoto. Pokud vam ta cena vyhovuje, tak bych asi ani detalni rozpis nechtela proste bych si od nich nechala potvrdit tu konecnou cenu a hotovo. Pokud mate nejake specialni pozadavky, tak bych je tam take uvedla.

Nebo me jeste napadlo pokud mate rozpocet od te firmy, tak jim dejte ten rozpis materialu at to tam doplni to pro ne bude pohodlnejsi nez to cele vypisovat.

Jinak mylsim, ze pokud je nechcete, tak bych se nebala jim to normalne rici, ze proste jste dostali vyhodnejsi nabidku a ze jejich sluzby nechcete. Toho, ze vas pomluvi bych se opravdu nebala. Jednak urcite ne vsichni kdo je oslovi, tak si je nap raci vezmou - jsme v trznim hospodarstvi tkaze je normalni, ze se oslovi vic firem ci remelsniku a necha se jim udelat nadibka. A co mam zkusenost, tak pokud je remeslnik dobry tak ma stejne tolik prace, ze mu na nejake zakazce az tak nezalezi :)

Jinak ze sve zkusnoesti radim, abyste si od nich nechali potvrdit nejaky termin - vetisnou na stavbu dohnat remelsnika je fakt umeni :) I kdyz ani to, te to budete mit napsane vam take az tak nepomuze, ale alepson budete mit neco v ruce :)

jkr®
hodnocení

Mockrát děkuji za tipy a rady tofi, to co jste napsala, tak mi mluví z duše, souhlasím.

tofi*

Nemate zac :)

Take jsme to prozivali kdyz jsme staveli dum. Tedy my meli vyhodu, ze manzel je stavar a dokonce dela u jedne stavebni firmy rozpoctare - takze vlastne to vse koordinoval sam a ja jsem jen prihlizela.

No a i tak nam dum staveli remeslnici - sice by to bylo pohodlnejsi to zadat firme, ale jak pisete firma ma proste jine rezijni naklady (do cehoz se prave pocita i priprava tech rozpoctu a ostatni administrativa administrativa) takze pak jasne vychazi o cca 20% draz.

Jestli vam to udela lepe firma nebo remelsnik se neda rici - jak jsem psala nam dum delali remelsnici, ale manzel to chodil kazdy den kontrolovat a par veci museli predelavat a i tak se sem tam nejaka vec nevychytala :( Sousedum dum stavela firma na klic a maji ho v takovem stavu, ze je vhodny na rekonstrukci - takze ono je to proste jak kdo.

Jak pisete ,tak tech 40% je zhruba opravdu cena na material - to jsme jim take davali dopredu, ale rozhodne bych si to od nich nechala potvrdit, ze tuto castku prevzali - preba jen na kus papiru, ale jistota je jistota. Praci bych pak platila az po dokonceni.

Tak vam preji at si zvolite to lepsi, ale co to je tezko rici :)

jkr®
hodnocení

Máte pravdu, když se vžiji do kůže řemeslníka, tak by mě to taky otravovalo, že někdo lpí na objednávce. Převzetí peněz bych si se řemeslníky písemně stvrdil - v tomto ohledu nemám obavu, na tom jsme se už společně shodli. Říkali mi, že dřív to dělali i bez zálohy, ale teď z nějakého zákazníka dolují peníze, tak se tímto chrání což, chápu. Třeba to ještě opravdu přehodnotím a s chlapy se rozumně dohodnu.*vtip*

ladajaskva*
hodnocení

2x

Dobrý den. Jestli chcete jenom takovou triviální odpověď na Vaši otázku, tak je to jedno slovo. Nijak. Prostě a jednoduše, kdo je seriózní a chce se udržet dlouhou dobu na trhu, tak se chová nějak standartně. Komu je to šumafuk, tak se chová jinak. Buď z frajeřiny, nebo z vypočítavosti atd. Takže nemá cenu to pitvat. Kdo nechce něco udělat, tak ho k tomu nedonutíte. Bohužel máte pouze dvě možnosti . Obě jsou výrazem Vaši svobodné vůle. Buď je berete, nebo neberete. Já bych je nebral a přítelkyně si může myslet o mě cokoliv. Protože to není pohrdání , znevažování a podceňování těch řemeslníků. Ale k dohodě musí být dvě strany, které se dohodnou na nějakých pravidlech, nebo budou nějaká , třeba nepsaná pravidla dodržovat.S pozdravem Laďa

jkr®
hodnocení

Laďo, díky, názor jsem si po přečtení všech příspěvků udělal. Souhlasím s vámi.

buss
hodnocení

0x

Asi ví proč to nedají. Pak jedině po krocích a hradit. Jenže jak pak třeba reklamovat, o co se opřít? Asi by musel být nějaký odborný dohled na ně a to by se jim nelíbilo.

kato*
hodnocení

0x

To voni vodaři neradi dávají.Na práci vás asi neošulí,ale na materiálu to chodí tak,že nakoupí za 9%DPH a vám naučtují 20%

mesec.cz/...

jkr®
hodnocení

Děkuji za tip a link.

To s DPH je nesmysl, materiál se nakupuje s 20%, ať jste soukromá osoba nebo řemeslník. Pokud je řemeslník plátce DPH, tak mu stát zaplacené DPH vrátí, ale na oplátku on dá státu DPH, které naúčtuje vám. Pokud řemeslník plátcem DPH není, tak mu stát nic nevrací (a ani on nic státu neplatí).

paaja*

Proč by to dělal? DPH stejně odvede státu

jkr®
hodnocení

Pokud se podbízejí, tak vám to nabidnou "bez papíru" a DPH si odečtou a státu nezaplatí.

DPH tedy neodvedou, práci vám udělají a ty trubky a radiátory si nějak rozmělní ve větších kšeftech "s papírem"

On Vás nikdo neošulí...pokud se nenecháte. Pokud se necháte, pak je otázka do jaké míry za to může "řemeslník" a do jaké míry zákazník.

Slušný řemeslník Vám dá alespoň fakturu, když už nemáte (nebo nepožadujete-Vaše chyba) rozpočet.

Je pravda, že pracuji v oboru..a rozpočty si dokážu udělat sám...a to velmi podrobné. Nicméně i obkladač co mi dělal koupelnu mi dal fakturu se soupisem prací, která se dala zpětně zkontrolovat. Nevím do jaké míry to bylo způsobeno tím, že věděl čím se živím..

Pokud je pro investora rozhodujícím kritériem cena a z dejme tomu 10 firem si vybere tu nejlevnější, pak mu defacto může být zcela jedno za kolik firma či řemeslník ten materiál nakoupila...prostě pro něj jako pro investora je to nejlevnější cena z 10ti nabídek.

Často instalatéři nedávají rozpočty ne (nejen) kvůli tomu, že nechtějí...nemají na to čas, ale i kvůli tomu, že to neumí. Vytvořit rozpočet na zakázku rodinného domku (v případě že existuje projekt,což také nebývá vždy) je u vodovodu a kanalizace otázka na dejme tomu 3h práce, pokud je tam i vytápění, pak skoro 6h práce. Pokud instalatér dělá sám a nemá dalšího člověka, pak na to opravdu čas nemusí mít (kdy by to dělal?-mimo to vyhraje třeba jen každou pátou zakázku, pak by jeho režie stoupala).

U větší firmy (která je zpravidla o něco dražší) to problém nebývá, ale něco za něco, zase firma musí zaplatit lidi, co rozpočty a nabídky dělají...(pro Vaši představu...u stavební firmy s cca 400 zaměstnanci, dělá rozpočty a nabídky cca 8-10 lidí které je třeba zaplatit).

Mimo to...další důležitá věc, že zpravidla investor rozpočtům vůbec nerozumí..., takže často slyším názor že v rozpočtu je položka "potrubí z PP-R prům.20mm za 180Kč...a přitom Franta instalatér má tu stejnou trubku za 19Kč/m!"..To ovšem je demagogie...a jedno velké nedorozumění..

patronka*
hodnocení

0x

Moje příhoda je sice nepatrná, ale úsměvná. Kdysi se mne snažil zedník pěkně natáhnout za provedení obkladu stěn na WC. Když jsem chtěla podrobnější rozpis k faktuře, napsal tam 7 m2 obkladu. Tak jsem se ho zeptala, jestli ty 2 m2 přinesl z domova, protože já kupovala jen 6 m2 a něco přes metr zbylo. Jen se na místě otočil a za chvíli se vrátil s novou fakturou na poloviční částku. Sice mne od té doby nezdraví, ale to mi zas tak nevadí. Patronka

jkr®
hodnocení

To byste snad vy neměla zdravi jeho, že? Ale to mu asi nedocvaklo :)

hodnocení

0x

jkr, je to jen na Vás co si necháte líbit.

Ve vedlejším bytě paní domáci nechala upravit byt. Sdělil jsem jí že jí zřejmě natahují, páč mě sdělila že si vzali zálohu na toto a tamto...

Dostala se ke mě cenová nabídka a málem mě švihlo. V rozpočtu byli doporučené ceny výrobců (cena i s DPH) a v nabídce jako konečná + DPH 10%, přesněji plynové topení Mora k tomu ještě odkouření za 980Kč. Ale to je v ceně výrobku...

Takže bych doporučoval, trvat na písemné nabídce co Vám za tu práci udělají. Jinak se pak stane, jako jiným, že řemeslník sdělí ale to jsme se nedomluvili a musíš přidat další tisícovku.

Filtr není v ceně... dovoz matroš si ale zajistíte...

přeji Vám jen pohodu při zakázce.

jkr®
hodnocení

Je to fakt, když jsem se ptal: "A to je cena včetně rozvodu vody?" Odpověď: "Nééé." A já se ptal:"A co v těch 120 tisících teda je? Jaké typy radiátorů a koupelnový žebřík?" Oni na to:"Prostě se neboj, to bude fungovat, bude tam teplo. A víc než 120 tisícíc tě to stát nebude." Dál už jsem se radši neptal.
To mi přijde jak domluva s tatarem. Vždyť na těch 120k. museli nějak dojít.

Teď čekám, co z nich vypadne na variantu s kondenzačním kotlem, ale vypadá to na stejnou písničku.

hop®

Aha, tak podle tohoto upřesnění to opravdu nevypadá moc seriózně, pozor na to!

jkr®
hodnocení

Ale prý jsou fakt dobří, necítím v tom podraz, ale spíš nezvyk, že jsem si zamanul vědět jaké typy radiátorů mi vybrali. Osttatní zákazníci jim asi věřili a rozhodla cena a ujištění, že to fakt bude fungovat.

pecenkav*
hodnocení

0x

Kdyz si predstavite, ze prijedete vecer v 20:00 z prace, najite se a pak do noci sedite nad papirama a vymyslite material a dohledavate ceny, pak to nacpete do nabidky a pritom vite, ze 90% lidi, kteri po vas chteji takoveto rozpocty je vlastne ani nepotrebuji, protoze je daji nekam do predem zaplaceneho konkurzu, aby tam ten jejich znamy nebyl sam a nebylo to tak napadne, tak by vas to taky prestalo bavit.

Pro zakaznika je prece dulezita celkova cena a ne podrobny rozpis materialu.

A dalsi vec, podrobny rozpis materialu prece nesouvisi ze zarukou, za praci si rucim ja, za material vcetne koncovych spotrebicu a zarizeni vyrobce. Zarucni listy vam po zkonceni prace predam, stejne se pri zarucnich vadach vetsinou zvou technici ze zarucnich opraven az na misto nainstalovanych veci,

Jestli se vam nelibi, ze vam nechteji udelat podrobny rozpis materialu, tak si rozmyslete sam, kdyz uz o nich vite, ze delaji dobre, jestli je na tu praci chcete, Ja sam osobne bych se vam s tim taky nerozepisoval.

jkr®
hodnocení

Z pohledu řemeslníka Vás chápu, z pohledu zákazníka ne. Je potřeba se smířit s tím, že s řemeslnou prací je v současné době nedílnou součástí chtě-nechtě i "papírovačka". Já v tom absolutně žádný problém nevidím a věřte, že se Vám to zvedne kredit. Za pár let bez toho pravděpodobně po dalším zdražování nepřežijete. Lidi chtěj vědět, zač platí. O nic víc nejde.

hop®
hodnocení

0x

Vidím to zjednodušeně takto: koncová cena by měla být samozřejmě závazná jak pro řemeslníka tak pro firmu, pokud se v průběhu prací nevyskytnou změny. Rozepisovat položkové seznamy je práce, kterou bych opravdu dělat nechtěl. A pokud řemeslník, který se živí opravdu šikovnýma rukama, tak tvorba cenových nabídek je za trest. I tak (bez výpisu položek materiálu) se musí přijet na objekt podívat, zaměřit, prostudovat projekt či se dohodnout se zákazníkem na plánovaných pracích a zpracovat cenovou nabídku s vyčíslenou finální sumou, což ho stojí určitý čas i finance. A když si představíte, že z deseti takto vypracovaných nabídek vyjde třeba jen jedna...

Myslím, že otázka záruky a kvality práce nemá tolik společného s počtem papírů, které potencionální dodavatel služeb předloží. Těch 20% je právě na ty kancelářské krysy (s prominutím), které jen sedí, počítají a zpracovávají (většinou) zbytečné položkové nabídky...

pecenkav*

Presne tak to mam take na mysli, Bud delam a nebo ztracim cas koukanim do papiru. To uz by musel byt dobre zaplaceny kseft a navic jisty, ze to po me ten zakaznik opravdu take bude chtit udelat

Ano...u menších RD se to nevyplatí...pokud není výkaz výměr hotový...(to je věc stavebníka...a v jeho zájmu aby si ho nechal udělat..a řeknu mu i dost přesně cenu na kterou by se měl instalatér dostat..aby to byla dobrá cena a nenatáhl ho).

Na druhou stranu tedy nemůžete jít do zakázek opravdu velkých, kde je položkový rozpočet naprostou samozřejmostí...

Tam Vám cena 3 250 400Kč napsaná na kusu ubrousku od svačiny nebude nic platná..

Ale jasně, tady jde pořád od RD...za 150tis..

hodnocení

0x

Temer vsechny prace na moji stavbe jsem delal bud ja sam, nebo remeslnici. Od remeslnika jsem vzdy chtel vedet koncovou cenu, do kdy bude hotovo a co vsechno ma byt na hotovem dile. Sepsalo se to, podepsalo, v okamziku kdy mi na stavbu slozili material, dal jsem jim na ruku prvni zalohu. Celou cenu jsem doplatil az po dokonceni a odsouhlaseni dila. Myslim ze je to ferove jednani a obe strany jsou kryty zhruba stejne.

jkr®
hodnocení

Když to takhle fungovalo, tak to je super, co víc si přát.

hodnocení

0x

Jenomže detailní rozpis prací a materiálu není vůbec na škodu.Já jsem si třeba loni chtěl nechat udělat nový rozvod plynu do domu,plynaři,kteří mi byli doporučeni,mi udělali rozpis do poslední položky,celková částka byla poměrně vysoká,když jsem pročetl ten rozpis,cena za samotnou práci byla velmi příznivá,ovšem materiál drahý jako prase.A když jsem si materiál chtěl sehnat sám,tak už couvali...Za sebe mohu říci,že levnější byl vždy ten člověk,který to nedělal jako hlavní zaměstnání,např. topení do celého domu jsem pořídil za 55% ceny,než jakou nabízeli firmy.Totéž zednické práce,za co chtěl někdo 25.000,to jiný udělal za 9.000 a vypadá to pěkně.Tady se opravdu vyplatí věnovat tomu čas

pecenkav*

ale porad je pro tebe dulezita celkova cena a ne nejaky soupis drobotin

pecenkav*

a pak jestli to nadela jako hlavni zamestnani, tak je to melouchem a tam nemas zadny zaruky

to se nám to ubírá na mantinelovou debatu.

Jistěže není třeba napsat zdali bude 27 nebo 28 kolínek, ale souhrn matroše je nutný, protože...

ale pokud někdo někomu věříte ... dělejte si co chcete

doplněno 07.03.11 20:58:

Martine, jasně, určitě stačí 30m PPR 32 mm 1000Kč s izolací 4,7 za metr...

kotel Jukers 22 000, radiátory VK 22. 6x 3000 atdd...

vše jde když se chce. Stejně to topenář musí sepsat, páč to potřebuje někde nakoupit... a

.

Milan:

Tak tak...

Mimo to, kolínka a tvarovky jsou v drtivé většině položek u vnitřních instalací již započteny do ceny 1m potrubí...takže se zvlášť nepočítají.

hop®

Firma, která nadcení materiál a potom účtuje pouze za materiál spotřebovaný, si občas tímto nechává rezervu na případné problémy při výkonu práce, aby se vešla do celkové finální částky. Zákazník pak (v případě, že žádné problémy nejsou) bývá příjemně překvapený, že fakturovaná cena je nižší, než původní rozpočet. Samozřejmě, musí to být férová firma, aby tuto skutečnost přiznala.

Druhá věc - použitý materiál. U některých levnějších materiálů bych nejraději účtoval dvojnásobnou částku za práci, protože - kdo se s "tím" má s prominutím s*át, když s "tím" nejde dělat. S některými materiály rezolutně odmítám pracovat, protože nemohu dát záruku.

hodnocení

0x

To se pak člověk kolikrát nestačí divit,co vše se schová do celkové ceny...

Nebo naopak neschová...

Takové to "ano já jsem Vám řekl 150tis, ale v té ceně nebyl ohřívač vody, propojení k čerpadlu...a za to chci dalších 25tis..."..

Tomu právě v případě položkového rozpočtu předejdete...a mimo to v případě víceprací naprosto jasně vidíte, jaká byla jednotková cena v rozpočtu...a pak se jen příslušná položka připočte...podle skutečných metrů nebo kusů...

pecenkav*

Kdyz uz jednou reknu zakaznikovi ze to bude stat tolik, tak uz zadny viceprace neexistuji. Slovo viceprace vylozene nesnasim. Proste cena je dana a je moje riziko, jestli se do ni vejdu.

hop®

Vícepráce se občas vyskytují, někdy jsou nutností, a vždy musejí být předem odsouhlaseny zákazníkem.

pecenkav*

nezlob se, ale zivnostnicim 18 let a viceprace povazuju za podvod, kterym se z nizke cenove nabidky kvuli ziskani kseftu dela velka koncova cena

S tím nelze než souhlasit.Pokud jsme se jednou dohodli,tak to prostě platí,každý řemeslník musí počítat s určitým rizikem,že to třeba nepůjde vždy hladce.Termín "vícepráce" i mě dokáže vytočit

pecenkav*

nezlob se, ale zivnostnicim 18 let a viceprace povazuju za podvod, kterym se z nizke cenove nabidky kvuli ziskani kseftu dela velka koncova cena
Prave ted s terminem viceprace nemate pravdu. Za prve existuje i termin meneprace..A za druhe prave v pripade ze mate podrobny rozpocet, lze snadno dokazat jestli nejaka prace navic provedena byla, nebo ne. Stejne je to i v pripade menepraci. Na bezne stavbe mohou zcela objektivne nastat jak viceprace, tak meneprace. Jestli chcete priklady z praxe, mohu poslouzit.
hop®

Martine, souhlasím, bohužel většina zákazníků termín "méněpráce" nezná, firma prostě mlčí a inkasuje... :(

Hope, ale to jsme zase u toho, jestli si zakaznik necha vypracovat projekt, jestli je soucasti projektu rozpocet. A pak je to take tom, ze kdyz necemu nerozumim, pak si musim zaplatit cloveka, ktery tomu rozumi a pomuze mi s tim. Samozrejme ten clovek musi byt nestranny a jednat v mem zajmu. Bohuzel povaha vetsiny lidi je takova, ze si radeji vse udelaji na sve triko a svou hlavou, i kdyz tomu nerozumi. Znovu opakuji, neni to tak velky problem...ale i ty usetrene penize budou neco stat, zadarmo technickeho dozora nikdo delat nebude, stejne jako projekt a rozpocet.

jkr®
hodnocení

Souhlas naprostý, a jako zákazník se logicky nemohu vůbec bránit tomu, když se pak v průběhu práce shodneme na dotatečný pracích nebo se po vzájemné dohodě přepracuje původní návrh, když došlo k nepřesnostem v rozpočtu, zásah vyšší moci atd.

pecenkav*
hodnocení

0x

a takhle se prave chovaji velke firmy

hodnocení

0x

Tak s termínem "méněpráce",pokud je to vůbec myšleno vážně,jsem se opravdu nesetkal.Jediné,co jsem si oficiálně od firmy XY nechal udělat,byla plastová okna,tam těch možností moc není,ale jinak jsem se ptal po známých a tak a vyplatilo se.

Ano, termin meneprace je myslen zcela vazne. Ja se s nim naopak potkavam dost casto a svete div se, i u velkych stavebnich firem. Ono totiz na velkych akcich byva zastupce investora tedy TDI vetsinou nekdo kdo tomu opravdu rozumi a stavbu si hlida. A mimochodem, protoze jsem si i na svuj domek delal sam rozpocet, tak jsem take mel se stavebni firmou v konecnych fakturach vice i meneprace. Proto se prave ten rozpocet panove dela, vite?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]