Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvzdušnění podlahového vytápění

Od: clayman® odpovědí: 15 změna:

Takový podivný problém... podlahové vytápění v patře, kotel dole, odvzdušňovací ventil dole. Moje otázka na topenáře, zda nemá být odzdušňovací ventil nahoře byla zamítnuta, že u plovoucí podlah je to jinak. Ok, asi tomu nerozumím.

Takže: všechno topí kromě podlahového topení nahoře. Z topení vedou 3 trubky (2 pro přízemí, 1 pro patro). 2 jsou teplé, jedna studená. Studená asi bude do patra.

napadají mě 2 možnosti:
1) voda, která má jít nahoru potřebuje vyšší tlak, kterého se jí nedostává, protože jí ho "vyfouknou" zbylé 2 trubky (jednotlivé průtoky nejsou regulované)
2) je tam vzduch - jak jej dostat v přízemí ven? Skutečně pro podlahové vytápění (plastová trubka v průměru cca 20mm) má jiné fyzikální zvyklosti?

Topenář se na to přijede podívat za 3 týdny, ale rád bych věděl dřív na čem jsem.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

2x

Topenáře vytahej za uši - přijít až za tři týdny,... To bych si nedovolil a to jsem bez auta.
Zavři ty dvě větve, co máš do přízemí a top jenom do podlahovky, měl bys to vytlačit "někam" - nevím, jak to u Tebe vypadá, tak nevím, kde to má šanci utéct.
Předpokládám, že soustava je s oběhovým čerpadlem?
Jinak ano, do podlahovky jede podstatně "studenější" voda, než do radiátorů, máš tam mít někde směšovací ventil. Jo a Ty máš podlahovku udělanou z 20 mm plastových trubek? Co máš v té podlaze?
Eventuálně bys mi mohl poslat nějaké obrázky v mejlu?

hodnocení

znáš moje vyjádření ;) trubka = šlauch = červená polo-průhledná hadice, myslím, že je to klasika.
popíšu to lépe. dům má rádiátory i podlahovku. podlahovku pohání samostatné čerpadlo u kterého je směšovací ventil. (vše je v přízemí). Za čerpadlem je jakoby roztrojka a vedou z ní 3 hadice. 2 jsou teplé (zřejmě podlahovka do přízemí) a jedna studená. Studená asi vede nahoru. podlaha v přízemí topí výborně.
hadice, která vede nahoru musí překonat asi 3 metry kolmo vzhůru, pak se v patře *zlomí* a jde horizontálně do koupelny cca 4 metry a tam už je podlahové topení.
je nějaká šance, pokud bych uzavřel 2 větve v přízemí (podlahovku) a pustil čerpadlo na maximum, že bych bubliny vyhnal směrem dolů, abych je DOLE mohl vypustit ven? nevím nakolik je tato myšlenka reálná a kolik utopie. Nevím jak moc jde vzduch unášet dolů.
částečnou naději mi dává příspěvek dole: tzb-info.cz/...
al bunda*
Jinak přesně to s tím uzavřením dvou větví jsem měl na mysli.
BTW zdá se mi divné, že máš na patro jenom *zlomenou* trubku, měl bys tam mít i ten směšovač, pokud vím, dělají se do každého patra zvlášť.
Dej vědět.
hodnocení

v našem případě máme opravdu 2 větve - radiátory a podlahovku. podlahovka se dále dělí na další 3 větve (viz výše).
Může mi někdo ještě poradit v tomhle: předpokládám, že pro přidání 2 ventilů se bude muset část otopné vody vypustit (to co je za směšovačem). Vlastně budeme přídávat krbová kamna napojená na topení, takže všechno půjde pryč!
Když už, chtěl bych toho využít a nechat vpravit do oběhu nějakou látku, která bude bránit usazeninám. Máme extrémně tvrdou vodu (snad proto není pitná) a myslím, že bychom si bez toho zadělávali na problémy v budoucnu. Existuje něco takového?
al bunda*
Existují na to nějaké směsi do otopných soustav ale má to jednu nevýhodu. Doplňování se Ti prodraží - klasicky je kotel obvykle napojený na vodovod a ztráty v otopné soustavě se doplňují tímto způsobem, někdy i automaticky. Ty si na doplnění budeš muset vždycky najmout topenáře a službu zaplatit.
K tomu odvzdušnění - co máš nakresleno v projektu?
hodnocení

počkej, já myslel, že to bude nějaký koncentrát... např. 5 litrů do celého topení! Doplnění bych už zvládnul sám (laicky přes ventil do podlahovky - je na to nachystaný).
projekt? Topení samozřejmě nemáme stejné jako je v projektu - to bychom neměli podlahovku.
al bunda*
No zas tak jednoduché to není, protože se to tam prostě nedá nalít a jakmile otevřeš ventil, začne Ti vytékat to, co máš v otopné soustavě... zejména když zapomeneš vypnout oběhové čerpadlo, resp. kotel.
hodnocení

nevidím na tom nic exta složitého. Vypustím 10 litru vody a vpravím tam novou s přípravkem - systémem protékající nádoby (jakokdyž zaléváš rávník a rozpouští se v tom hnojivo nebo jak se myje auto)... asi to zjednodušuji, ale i tak ;)
al bunda*
Tak odvzdušnit nemáš kudy a dolívat máš? *smich*
To byl vtip... *hi*
hodnocení

ještě ukradený obrázek z internetu - vypadá to jako stejné hadice
Odvzdušnění podlahového vytápění
al bunda*
Dost jsi ně vyděsit tou plastovou trubkou - tohle je hadice. Je to v pořádku. Někde ve zdi bys měl mít takový mosazný bazmek, který slouží k napojení těch hadic a přívodu a rozvodu topné vody. Mrkni na něj, myslím, že tam někdy by odvzdušnění mělo být, nebo aspoň mělo být možné.

jabraka*
hodnocení

2x

V podstatě jsi si odpověděl sám.Trubky topení v patře mají zřejmě vyvedenou odvzdušňovací trubičku až dolů ke kotli.Pokud uzavřeš ostatní větve,tak by se měl vzduch trubičkou vytlačit.Nechej ho otevřený,až poteče teplá voda.

JABRAKA

hodnocení

opravdu? to by byla dobrá zpráva. Neumím si představit jak moc voda může vytlačit vzduch dolu, aby vzduch zase neprobublal zpět nahoru. Vypadá to, že si budu muset počkat 3 týdny a dokopat topenáře k tomu, aby tam dal 2 ventily (aby šlo zavřít zbylé 2 větve).
polilo mě horko, když mi soused ukazoval, že má v patře odzdušnění podlahovky a já ne. rozkopávat dům... to už bych se šel zastřelit!
al bunda*
Když zavřeš radiátory v těch dvou větvích, jako bys je uzavřel. Topit budeš jenom do podlahy.
hodnocení

ty dvě větve jsou právě podlahovka v přízemí bez ventilů :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]