Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám problémy se zedníkem. Nemáme s ním bohužel uzavřenou smlouvu o dílo písemně, pouze ústně. Máme doklady o tom, že jsme mu platili zálohy na materiál. Dosud od něj nemáme žádné vyúčtování. Nekomunikuje. Co máme dělat? Máme šanci uspět u soudu?
Měla jsem podobnou zkušenost, když jsem dávala do pořádku domek po rodičích. Já jsem na rozdíl od Vás měla smlouvu písemnou, ale když jsem chtěla řešit stejný problém, firma ukončila činnost pro insolvenci a nebylo páky, jak z nich dostat 160000 korun. Nebylo totiž z koho - firma už neexistovala. Také jsem zkoušela různé možnosti, ale prakticky jsou jen dvě, teď, v době neomezených možností, tři. Poradili mi na Živnostenském úřadě - udělat jmenovitě zedníkovi tzv. negativní reklamu (prostě ho zostudit - ale nežalovatelně!) buď na internetu nebo v místním deníku v reklamách, písemnou stížnost na Živnostenský úřad, který u něj udělá kontrolu a jak mi bylo potichu řečeno, vždycky se něco najde (ale Vy z toho nebudete nic mít - pokuta od něj půjde do státní kasy) a ta třetí - někoho silného. I když nemáte písemnou smlouvu, určitě jsou v okolí svědci, kteří dosvědčí, že práce prováděl a materiál užíval ten zedník.
Soud mi nikdo nedoporučil - je to běh na dlouhou trať, on nebude na jednání chodit a kdybyste nedej bože prohráli, všechno zaplatíte vy.
Existují Občanské poradny v každém okresním městě, kde vědí, jak byste měli postupovat. Určitě se na ně obraťte, takových nešťastníků se na ně obrací spousta a přece jen vědí co a jak. Poradna je zdarma!
Já bych nejdřív začala tím, že bych pánovi napsala DOPORUČENÝ DOPIS!, ve kterém bych popsala postup, jak proti němu budete postupovat a pak bych ev. pokračovala.
Budu Vám držet palce a ať dopadnete líp než já kdysi.
Z Vašeho dotazu není jasné, jestli zedník nějaký materiál nakoupil a nějakou práci provedl. Platili jste mu zálohy na materiál a za práci ne? Pokud pouze inkasoval zálohy a nic dalšího se nedělo, tak bych si nejspíš našla pár spřátelených třeba Ukrajinců. Oni by to vyřídili určitě rychleji a spolehlivěji než soud. Normálně bych takovou radu neposkytovala, ale kde jste takového zedníka sehnali? Někdo Vám ho doporučil? O jakou částku se jedná? Jakou práci měl vykonat? Ústní dohoda se považuje za rovnocennou s dohodou písemnou, ale určitě ji neuzavřu s člověkem u kterého nemám jistotu. Ve vlastním zájmu tyto údaje doplňte, jinak Vám tu nikdo nemůže poradit. Patronka
Ano, nakoupil materiál i odvedl nějakou práci, ale ne všechnu - a část i nekvalitně. Platili jsme mu zálohy na materiál i na práci. Problém je, že máme pouze ústní dohodu. A jím podepsané dokumenty, že převzal zálohy (v řádu statisíců korun). Po spočítání nám vychází, že práci za cca 200 000 Kč vůbec neodvedl. Nehledě na to, že dodnes nepodal žádné vyúčtování (je to už cca 3 roky). Nereaguje na naše výzvy. Děkuji
Také se může stát,že jste jen jednou z více podvedených/okradených a jestli se jedná o takto vysokou částku,tak když to takhle udělá s pěti lidmi a zmizí,tak je pak docela za vodou.Také,jak již bylo psáno,se s tím člověkem mohlo něco stát,ale není to moc pravděpodobné.Jak radí ostatní-doporučený dopis,potom případná návštěva s "kluky z východu" a dál se uvidí.Bohužel,s našimi zákony a soudy to jinak nelze.Ale je fakt,že na takto vysokou částku přistoupit bez písemné smlouvy nebylo rozumné.Držím palce,ať Vám to dobře dopadne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.