Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedi nás šmírují - postavit druhý plot?

Od: evule99* odpovědí: 21 změna:
Dobrý den, prosím o radu při řešení stavby plotu. Už několik let řeším problémy se sousedy, kdykoliv vyjdu na zahradu okamžitě má sousedka také na zahradě "moc" práce a neustále mě obtěžuje vyptáváním a konstatováním jak vše dělám špatně atd., je mezi námi věkový rozdíl 30let tak to dává pořád najevo. Největší problém je že na zahradě máme i bazén a opravdu přes léto nemáme ani minutu soukromí protože sousedka je několik let na pracovním úřadě a zdržuje se stále doma.Mezi pozemky je klasický plot z pletiva asi metr od bazénu výšky 150cm který patří sousedům.Před dvěma roky jsem se snažila záležitost řešit a po dlouhém přemlouvání mě sousedka dovolila na její plot umístit rákos ve výšce plotu 150cm, bohužel to řešení nepřineslo poněvadž teď se sousedka dívá vrchem přes plot.S manželem nás napadlo postavit na našem pozemku náš plot který by byl vyšší cca o30cm a byla by na něm pověšená neprůhledná zelená síťovina, nový plot by musel být cca 20cm od plotu sousedů(málo místa), stín od plotu dopadá na náš pozemek.Prosím o Váš názor zda by šla situace nějak řešit, domluva u nás bohužel dobře nedopadla.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jsem*
hodnocení

5x

Taky bydlíme v řadovce, taky máme úzkou zahradu a soudedy z obou stran. Taky se nám snažil soused radit, co máme a co ne. Nebyla jsem na to zvyklá a taky mě to bylo ze začátku proti srsti, dokonce jsem dělávala, že mě bolí hlava a mluvit mě nedělá dobře. Prostě potřebuju klid. Jak jsem ale byla ráda, že jsem si sousedy neroházela, když jsem před několika lety nemohla na nohy a soused mě byl ochotnej vozit k doktoroj! Dokud je člověk mladej, tak bývá háklivej na starší lidi. Jenže člověk nemládne, ale stárne. A co vy víte, až budete mít dítě větší (nebo jich mít víc), jestli vám nemůže sousedka být i dobrá na hlídání, nebo na něco jiného. Oni tihle lidi, co bydlí v řadovkách dlouhou dobu, to berou thochu jinak. Berou ostatní "jako rodinu". Vždyť si doslova vidí "do talíře". Nemějte jí to za zlé a jak vám radí ostatní, kupte si něco přenosnýho, co si postavíte k bazénu. A pokud je sousedka bez práce, zkuste se jí zeptat, co dřív dělala, a když někde na něco trefíte, tak jí to nabídněte. Pokud se jí nechce do práce, tak se před vámi příště spíš schová, abyste jí zas nenabídla nějakou práci. Já když mě otravují 3 sousedovy děti z druhé strany, tak se zeptám na žákovskou a máte vidět, jak rychle jsou pryč...

hodnocení

4x

evule, víte odkud to je?

Já bych nestavěl plot ale mobilní stínící prvek. Je to vše o penězích a sousedských vztazích. Po jednání na stavebním úřadě se dozvíte, že si klidně můžete postavit okrasnou stěnu na kytičky s vodopádem,, nebo živý plot, tedy okrasný pruh zeleně atd..
co na to pak sousedka?

Tohle řešil kolega z práce. Vyřešil to tak že zabetonoval dvě trubky do země, do nich zasunul tyče, mezi ně natáhl dvě lanka (zespoda a seshora)a na ně pověsil maskovací síť. Kdyby soused potřeboval třeba natřít plot, tak se to dá rozebrat do pěti minut a znovu postavit do 10 minut.

Nebo vysadit tůje, jen to chvíli trvá, než vyrostou do správné výšky.
Další možnost je postavit jednoduchou dřevěnou konstrukci a na ni natáhnout rákosovou rohož, nebo něco takovýho.

karina*
hodnocení

4x

evule99, přeci si nebudete dávat plot před plot. Nebylo by lepší začím u sebe? Prostě se nevěnovat vždycky tlachání sousedky? Pozdravte, prohoďte pár vět o počasí a s úsměvem se u bazénu převalíte na druhý bok a čtěte si. Nebo se skloníte k záhonku a tiše se v nich rýpete.Ona to časem pochopí, že chcete mít také soukromí. Vždycky jste se jí asi věnovala, takže jí nikdy nenapadlo, že ruší. Vůbec nechápu, jak můžete vést hovor na téma, že Vy něco děláte špatně *ee*. To je přeci Vaše věc, jak si co děláte, ne?Karina

doplněno 06.03.11 13:27:

a taková sluchátka do uší jsou dobrá věc. Když už na Vás bude gestikulovat ( nevím jak velkou zahradu máte) a nelze dělat, že nevidíte, vytáhnete jednou sluchátko , zamáváte na ní ,něco oprohodíte a zase si sluchátko nasadíte. Konec. Zle si nedělejte, ale držte i dobré vztahy na uzdě. Buďte asertivní. K.

frame*

Myslím si, že vaše myšlenka není špatná, ale kdo na vlastní kůži nezažije to co evule99 popsala, tak nikdy nepochopí. Já vím přesně o čem mluví. S některými staršími lidmi (30 let rozdíl) se vychází po dobrém jen těžce. Řeči o tom, jak něco děláte špatně je psychicky zcela zničující. Když dělám něco na svém domku a přijde několik lidí se svými 100 let starými postupy a začnou mi vyprávět jak bych to měl lepší, kdybych to udělal tak, a že když to dělal oni, tak to dělali jen takhle a vydrželo to 60 let, a že to mám zbytečně předimenzované... no tak mám co dělat abych ze sebe dostal příjemný úsměv.

hodnocení

1x

Žádným plotem Vaši situaci se sousedkou stejně nevyřešíte...jen Vás to bude stát peníze.

NIcméně je mi divné, že si se sousedkou nedokážete poradit..

Pokud je tak nesnesitelná jak píšete, pak ji prostě pošlete tam kam patří...že s Vámi dalších 10 let nebude mluvit Vás zajímat nemusí...a asi ani nebude.

Také máme podobnou sousedku...a nebýt maminky, která se s ní baví (byť na ní také občas nadává), tak už jsem zařídil aby od ní byl pokoj...Takže jsem jen maminku upozornil, že až budu doma...a sousedka bude vést nějaké své pitomé řeči typu "co bych měl udělat, a jak by to udělala ona", tak prostě poletí otevřeným oknem a tečka.

Diplomacii v tomto smyslu vůbec neuznávám, většinou to nikam nevede..Vy budete chtít být slušná...a ona bude protivná pořád dál a dál...a Vy budete dalších 30 let skřípat zubama? Ne...řekněte to babě narovinu...a bude od ní pokoj, třeba dostane infarkt..., nebo alespoň zavře kušňu.

milan*
hodnocení

0x

Mít takovou sousedku, tak jsem buď už dávno na psychiatrii nebo v kriminálu.

patronka*
hodnocení

0x

Nejspíš bych to řešila skládacím mobilním paravánem a umístila bych ho podle potřeby - kam zrovna svítí / nesvítí sluníčko a vidí / nevidí sousedka. Dřevěné rámy a třeba rákosový výplet, možností se nabízí spousta. Jestli je chudák sousedka tak zvědavá, nejspíš bych si paravánem vždy zakryla místo, kde zrovna dělám "špatně" nějakou práci. Na zimu se dá paraván uklidit do garáže nebo na půdu. Ještě bych ráda upozornila, že ta zdánlivě neprůhledná zelená síťovina je průhledná a musela jsem jí dát dvojnásobnou. Sousedka nejspíš nebude zlá, jen se pekelně nudí a tak to holt odnášíte Vy. Patronka

avena*
hodnocení

0x

Určite by som to riešil tak ako navrhujete, alebo by som postavil ovocnú stenu - ale to by ste dlho čakali. Možno by som nedával tú zelenú sieťovinu - vždy je cez ňu vidieť, ale ten rákos. Vyrábajú ho aj v 2 m výškach.

hm*
hodnocení

0x

Jak psala _karina_, sousedka to možná nemyslí zle. Kdyby chtěla dělat jenom potíže, nedovolila by Vám dát na svůj plot nic. Koneckonců ona tam ani žádný plot mít nemusí, pokud vím, nikde není nařízení, že pozemek musí být oplocen. Takže když Vám vadí, že je k Vám vidět, je jen Vaší starostí, jak si to zařídíte. Sousedka je možná jen sama a při každé příležitosti proto s kýmkoliv ráda poklábosí (a někteří lidé mají navíc nutkavou potřebu radit, když mají dojem, že druhý něco nedělá dobře). Dohoda, aby k Vám nekoukala, no :D, ta se asi nepodaří. Tak můžete buď něco vysadit, nebo natáhnout, jak už se tu probíralo. Jste na tom pořád lépe, než kdyby třeba ona sázela velké stromy hned za plot apod. Mohli byste mít i mnohem horšího souseda, takže buďte ráda, že máte jen ukecanou zvědavou sousedku.

bobina56
hodnocení

0x

Zdravím,naše sousedka je baba plná jedu,a než bych s ní řešila plot,který je na povolení tak živý plot tomu nepodléhá aspoň u nás .Vyberte to co rychle roste/ jsou i takové že vyrostou 1m za rok.Já vybrala habr ten tak rychle neroste,ale přes zimu mu zůstanou suché listy a na jaře opadnou s novými.Když koupíte větší sazenice,zas to tak dlouho nebude.A plot snad musí mít jen určitou výšku tak by vám tam stejně čuměla.A aby si zvykla že jí neslyšíte a možná jí dojde že mele hubou pro sebe,dejte do uší sluchátka a pusťte hudbu,dnes ty možnosti jsou.Až nebude mít posluchače tak si vás přestane všímat,možná.Arogancí /někdy to jinak nejde/ byste ji jen utvrdila v tom že ji posloucháte...Přeju pevné nervy

evule99*
hodnocení

Zdravím, na živý plot nemám dost místa, metr od jejího plotu mě začíná bazén, a ani sluchátka nepřichází v úvahu poněvadž mám doma malé batole které chodí všude se mnou a musím být na příjmu.Já se tak nerada hádám, potom se tím užírám déle než ona tak to chci vyřešit jinak ale nikde se nemohu dočíst zákonné podrobnosti zda je nutné povolení mít či ne, toto bych potřebovala zjistit než se do něčeho pustíme, proto se ptám jaké máte vy ostatní zkušenosti.

Však nikdo neříká, že v těch sluchátkách musíte mít něco puštěno. To ale sousedka nebude vědět a Vy se nemusíte cítit hloupě, když ji vlastně přes tu "hudbu ve sluchátkách" neslyšíte.

bobina56

bylo by nejlepší zajít se zeptat na váš stavební úřad co byste mohla ale záleží zase na tom kdo tam úřaduje a zase na reakci sousedky.Zbytečně se nervujete odnesou to ti kolem vás jen ne ta co to působí

krkovicka*
hodnocení

0x
Taky máme něco jakoby zahradu na zahradě,dělí nás rybízové keříky,žádný plot.Naštěstí máme sousedku(61let) která chodí v letě na zahrádku spát,vlezlá není.Holce jsem napustila bazének blbly jsme,no jak dítě,seřvala mě,proč dítě tak venku křičí,že se tady nedá spát,řekla jsem jí,že ať se jde vyspat do lesa že je to normální,že dítě se proběhne a vykřičí.Odešla.Znate krysaře? Od té doby co to řekla jdeme s holkou na zahradu jedině s píštalkou.IHNED odejde.Naschvaly to nejsou,prostě dcera je venku tak ať blbne.Uvás je to potíž s plotem.Jedině domluva.plot je na jejim pozemku.znáte takovou tu rákosovou stěnu?postavte si ji.pustte si radio a nevsimejte si ji.
karina*

krkovicka, brát si sebou na zahradu vždy záměrně píšťalku - tak tohle co děláte je jasný naschvál *cert*!

Uvědomte si, že i venku na zahradě mají lidé právo na určitou míru klidu a nerušeného soukromí.Ne každý je zvědavý na Vás a Vaše pískající a ječící dítě, byť ten bordel provozujete na vlastní zahradě.. Nepište mě prosím, že je Vaše dítě hyperaktivní. Je zřejmě pouze nevychované, cíleně Vámi k tomu vedené.Neraďte sousedce aby chodila spát do lesa. To spíš Vy si choďte s dcerou "hrát" někam na odlehlé vrakoviště, nemohu napsat do zvěřince. Protože i ve zvěřinci chtějí a potřebují mít zvířata klid. Karina

plaky*

my budeme mat v zahrade tiez bazen a sukromie budeme riesit pomocou tujok...jeden sused to ma takto po celom obvode a vyzera to velice pekne...kedze mame aj my maly plot,budeme to riesit takto...a tujky si mozte zastrihnut podla seba,fantazii sa medze nekladu...

krkovicka*
Za tohle nechápu jak jste mohla dostat 3 dobré odpovědi.Urážet někoho koho ani neznáte,posílat ho s dcerou někam na vrakáč(ani jste nebyla u té situace která v danou chvíli tam vznikla)a že ani do zvěřince se nehodíme...to je teda ubohost!
myse*

naschvály provokují naschvály. Já jsem spíš pro dobré vztahy.

Za bazén bych postavila takové to dřevěné oplocení, dělají se z toho i altány - prodávají to v hobymarketech jako hotové panely, tak jen umístit... Tím bych zakryla nejvíce exponovaná místa (kolem bazénu a sezení) a na zbytek plotu se vykašlala...

doplněno 07.03.11 14:19:

p.s. krkovičko, já bych si vzala píšťalku až bude vaše dítko odpoledne spát... Fakt vás nechápu *zed* (nejste z Prahy?)

arakain77*
hodnocení

0x

My máme plot nízký,že by ho pes přeskočil.Jen kousek kolem dvora.Se sousedem si maximálně podáme přes ten plot štamprdli,pomluvíme všechno a všechny dokola,pak si dáme ještě jednu a když dojdem na konec plotu,tak si sednem a dopijem zbytek.Baby ať si chlastají někde samy.Ty nás nezajímají...

hodnocení

0x

Já to řeším tím,že odpovídám " máte svatou pravdu, to je geniální přesně tak to dělejte Vy na svém, tady dělám na svém já a tak si to budu dělat klidně blbě, ale podle svého". Nejlepší účinek to má hodně nahlas a před sousedy nebo kolem jdoucími.

vetmar
hodnocení

0x

evule.Tak toto znám.Také máme takové sousedi.Nic nedělám dobře,vše je špatné,nebo kdy to nebo ono dodělám.Jsme starší než oni,ale také máme zapuštěný bazén blízko jejich plotu,nebot jinde to nešlo.Tak jsem tam dal též rákos,ale babka z druhé strany to postupně odsunovala,až tam byl opět otvor na koukání,tak jsem to ztrhnul a domluvili jsme se s manželkou že se budeme koupat tak jak nás pánbůh stvořil.Babka asi slyšela jak se koupeme a už byla u plotu a už jí to jelo.Tak jsem mrkl na manželku a oba jsme vylézali ven z bazénu .To jste měla vidět jak začala babka koktat, zařvala,rudá až za ušima a přitom nadávala jací jsme nestydatí staří plesnivci.Asi za týden byl z jejich strany na plot dán rákos.Také bych doporučoval sluchátka a nevšímat si jí.Pozdravit,ale dost.Proč vrážet peníze do dalšího plotu.Jo nyní se již koupeme zase v plavkách.*slunce*Nenechte se otrávit .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]