Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praskliny ve zdi-statika

Od: pawel* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, chystám se rekonstruovat asi 100 let starý dům postavený na kamenných základech (alespoň to tak vypadá). Nedávno, když jsem obhlížel pozorněji dům, našel jsem dvě prasklinky v oblasti nad oknem v místě překladu a druhou prasklinku v jiném okně o patro níže. Mám obavy, aby se tento stav nezhoršoval a aby případná rekonstrukce nebyla zbytečně nákladná. Nutno podotknout, že dům stojí asi 15 metrů od železniční tratě, kdy jsou cítit vibrace a to zejména ve chvílích, když projíždí nákladní vlak s dieselovým pohonem. Máte někdo zkušenosti s domy, které stojí v blízkosti tratě a s tím, zda tyto malé, zato časté vibrace můžou znamenat vážné ohrožení pro statiku domu?

Praskliny ve zdi-statika

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladajaskva*
hodnocení

1x

Dobrý den. Ty sádrové terčíky jsou klasický postup , který používají statici, kteří takové poruchy posuzují. Terčík se dělá v průměru cca 10 cm a udělá se na něm ryska kolmá k prasklině a označí se tam datum. Pokud terčík praskne, sleduje se pohyb obou částí na časové ose a podle toho se odvodí, jak se ta prasklina vyvíjí. A podle přiložené fotografie a podle Vašeho popisu je to stabiliní a vůbec bych se toho nebál. Ale ten terčík si hned udělejte. Čert nikdy nespí. Spozdravem Laďa

hodnocení

0x

zítra udělejte sádrové terčíky a pak budeme řešit dále...

doplněno 06.03.11 12:27:

proto terče, pokud je stejná prasklina několik let, neřešit.

pawel*
hodnocení

Ty trhlinky jsou stejné. Mám fotky z dob, kdy jsem měnil okna (před 5lety) a na fotkách vypadají naprosto identicky. U druhé praskliny v místě překladu si nejsem jistý...

ladislavtikal*
hodnocení

0x

jde o ty terciky udelejte je ze sadry nechte je zatvrdnout a chvilku pozorovat co to dela nebo nedela praskat dal statik nepraska neresit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]