Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kořeny tůjí - jaké je riziko pro zeď?

Od: abcdelubos* odpovědí: 15 změna:

Mohou kořeny tůjí zřejmě cypřiše asi 1,20 vysoké, ohrozit zeď souseda? Už jsem je na jeho žádost přesadil na metr od jeho zdi, a nyní po mě chce abych je úplně odstranil. Zahradu máme v prudkém svahu, a on v ní má zeď přímo na hranici pozemku. Má za to, že tůje ohrozí vlhkem a kořeny jeho zeď, a ta následně spadne i ze zeminou z naší zahrady. Já měl za to, že naopak kořeny zpevní půdu a vytáhnou vlhko? Děkuji Luba

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Co člověk, to jiný názor...

Pokud to dobře chápu, tak sousedova zeď je na prudkém svahu pod Vaším pozemkem a zemina Vaší zahrady se částečně opírá o jeho zeď...

když tu zeď stavěl, musel počítat s tím, že dešťová voda bude po svahu stékat k jeho zdi, která ji zadrží a zemina nad zdí bude vlhká až mokrá... pokud udělal nad zdí drenáž na odvod vody a izolaci proti navlhání zdi a dostatečně hluboké základy zdi, neměl by být problém s vodou... problém by naopak mohl mít on, protože Vy můžete na oplátku tvrdit, že jeho zeď brání odtoku vody z pozemku a voda znehodnocuje Vaši půdu... žádejte po něm, aby zabezpečil odvod vody třeba drenáží nebo kanalizací, nebo aby strpěl Vaše odvodnění tujemi...

co se týká tují, je pravdou, že každá rostlina potřebuje k životu vodu, proto poléváme... Vaše tvrzení, že tuje budou půdu sušit, by se dalo akceptovat... musíte ho přesvědčit, že když tam ty tuje nebudou, bude zem nad jeho zdí o mnoho vlhčí, protože vodu nebudou tuje odčerpávat...

pokud kvalitně zabetonoval základ zdi, kořeny by ho neměly poškodit, pokud to odfušoval, spadne to i bez kořenů... další možnost je vysvětlit mu, že jednou za x let obkopete z Vaší strany jeho zeď a odstraníte kořeny tují, aby mu zeď nemohly poškozovat...

s nespokojenými sousedy je špatná řeč a povadit se je jednoduché... zkuste se rozumně dohodnout...

jinak, když si postavíte hlavu, co Vám může? dokud zeď nespadne, nemá důvod, jen domněnky...

doplněno 06.03.11 08:21:

nebraňte sousedovi, aby zavolal starostu na Váš pozemek, projděte s ním situaci a požádejte ho o vyjádření... zřejmě těžko najde právní důvod na odstranění tují, možná, že najde problémy, které souvisí s izolací zdi, a poštve si svojím vyjádřením souseda proti sobě, soused se bude hněvat na starostu a ne na Vás...

klidně bych s jeho návrhem na zavolání starosty souhlasil jako s dobrým nápadem, však starosta má více zkušeností, a jsem rád, pane sousede, že jste přišel na takové řešení, vidět, že Vám to myslí lépe jako mně... vezmete mu vítr z plachet, kdoví, jak se potom chytí za nos...

doplněno 06.03.11 08:48:

odstraníte tuje, bude chtít, aby jste pozemek zastřešil a střechu odvodnil...

Vy jste prokázal dobrou vůli a tuje přesadil... teď si už jen nechte narůst hroší kůži...

ale dělal bych si fotodokumentaci, jak vypadá ta jeho zeď, jak zamaká, jestli je tam izolace, jak ne/odtéká voda při deštích, a pod...jeden nikdy neví...

a na konec... nesesouvá se náhodou zemina z Vašeho pozemku na jeho zeď a nevychyluje ji? pokud ano, učiňte opatření, aby Vám sesun nemohl obíjet o hlavu a nekladl to později za příčinu pádu zdi...

doplněno 06.03.11 08:57:

pan starosta může kecat do lebedy, kolik chce... jsem zvědavý, co Vám dá písemně a jak to oddůvodní...per huba je to jedno, jen bububu, na papíře s razítkem je to trochu složitější...a máte potom podklad pro další případná i právní jednání...

pokud starosta pošle papír bez jednání s oběma stranami na místě, bez posouzení současného stavu, tak jedná proti sobě...po nějakém "rozhodnutí" starostu či obecního úřadu a pod. budete mít v ruce podklady, a rozhodnutí se dá napadnout a důvodit... čímkoliv, neučastí na místě, vodními poměry, zabránění odtoku vody, a bla bla bla, dá se najít mnoho a mnoho... ono to někoho přejde..

koupili jste si dům se zahradou na uspokojování vlastních potřeb, dokud nebudou tyto potřeby v rozporu se zákonem a lidskými právy, můžou Vám víte co...

nedejte si diktovat, co musíte, oni musí dokazovat, že porušujete něco... tak ať se snaží...,.

abcdelubos*
hodnocení

Pochopil jste to opravdu velice správně! Problém je v tom, že já se chtěl domlouvat v klídku, též jsem mu říkal, že má zeď přímo pod svahem, navíc ta půda byla asi před padesáti lety od nich vyvezena a ta zeď postavena přímo do svahu, navrhoval jsem udělat nějaké drenáže na odvod vody, ty tam žádné nemá. Nechce o ničem slyšet a prý proč musím mít tůje, "ovoce prý na nich nevyroste" a nic z nich nemám. No ale pan starosta mi oznámil, pokud tento problém nevyřeším, tak mi to dají písemně. Pan starosta takto chodil totiž již za bývalým majitelem, který tu měl pouze pár jahod.

avena*
hodnocení

2x

Obidve rastliny nemajú, agresívne korene - vyhnú sa prekážkam. Problém bude asi v susedovi, nie v drevinách.

abcdelubos*
hodnocení

Děkuji za odpověď, soused na mne chce dokonce poslat starostu, ať je dám pryč. Já mám za to, že zřejmě roztál sníh a voda se vsakuje bohužel z kopce a tudíž do jeho zdi. Tůje jsem totiž loni od podzimu ještě nezaléval .

celp*
hodnocení

2x

Dobrý den.Záleží na tom jak je budete stříhat.Kořenový systém se vytvoří podle výšky rostliny.zpravidla v okruhu 60 cm od kmínku.Tak že kořeny ošetřovaných tůjí by neměly zeď narušit.

abcdelubos*
hodnocení

Díky za informace.

doplněno 06.03.11 08:27:

Navíc mám pocit, jestli opravdu nebude problém v sousedovi. Bývalý majitel domu totiž na zahradě pěstoval pouze jahody na zahrádce a nesměl si ji zalévat, a přesto se soused cítil být ohrožen jako nyní. Jelikož jsem laik a nechtěl jsem dělat problémy tak jsem ty tůje přesadil na přání souseda dál a on dnes stejně trvá na tom ať je dám pryč.

karina*
hodnocení

0x

abecedelubos, nevím jakou máte tůji (cypřiš), ale cypřiš dorůstá do výšky až 30m, proto se stříhá a tvaruje. Kořenový systém se vytváří podle toho do jaké výšky mu umožníte dorůst. Obecně platí, že vzdálenost od zídky by měla by měla být poloviční výšky tůje (cypřiše, stromu obecně). Tedy chceteli mít tůji vysokou 3m, vzdálenost od zdi by měla být min. 1,5m. A musíte tu tůji stále stříhat. Uvedené vzdálenosti jsou minimální, takže vy jste dnes s tou svou tak na hraně.Kořenový systém narušuje zeď i izolaci zdi , pokud tam vůbec nějaká je. Myslím, že to soused nevzdá (na jeho místě byste požadoval totiž totéž!) a že se pomalu pouštíte do letitého soudního sporu. Až se sousedovi , nebo jeho potomkům ta zeď roztrhá a spadne, budou mít dost listinných důkazů, že už Vás před lety žádal o odtranění, s tím, že upozorňovali na hrozící nebezpečí. Můžu Vám z vlastní zkušenosti říct, že tůje vysoké cca 2m a vysazené 1m od zdi rozervou za 20-30 let několik let zdi takovým způsobem, že byste jen koukal. My jsme ty zdi opravili za své, protože byly naše a byly naše i tůje. Ale stálo to hodně, hodně peněz. Radila bych Vám nebýt furiant a přesadit tůji a tvarovat ji. A sepsat si se sousedem dohodu o tom, jak daleko ji přesadím a v jaké výši ji budu udržovat. Pro budoucnost. Karina

jabraka*
hodnocení

0x

Thuja occidentalis - Zerav západní - Koření relativně mělce a kořenový systém nemá kůlové kořeny.Při správné údržbě je možnost poškození podezdívky plotu nulová.Je možno se obrátit na znalce a získat posudek.Pak bude i starostův náhled jiný.

JABRAKA

karina*

jabraka, to je teorie. Prakticky to u nás zafungovalo jinak.Nebo náš Zeraf byl extra silný jedinec .Karina

ladislavtikal*
hodnocení

0x

dobry den jen vam povim jednu vec predesli majitele domu zasadili tuje metr od naseho plotu na jejich pozemku pri 180 cm zrustu jsme meli koreny v drenazi takze drenaz byla k nicemu protoze byla zarostla korenama kdyzsme jim to rikali tak prej ne ze to neni mozne pred prodejem domu rikame co s tim kdyz ted to prodate ak to muzete vykacet bylo nam receno ze ne ze to majitele chteji po pul roce s rozpravou se sousedama jsme rekli jak se vec ma a najednou to pokacel pan domaci ze si nechce delat zle tak kdyz kopal parezy tak sme je zirali jak to krasne prorostlo pod nasi zed

abcdelubos*
hodnocení

Děkuji všem za radu, ale přiznám se, že nyní, už vůbec nevím co dělat. Nechci nikomu ublížit ani zaškodit, ale také bych si rád své malinkaté zahrady užil.

avena*

Každá rada drahá. Asi by som išiel za susedom a dohodol by som sa sním, že keď ten múr spadne kvôli tujám tak ho postavím znovu.

kejki

Doporučuji knihu pana Nepila, Jak se dělá chalupa, kapitola Stavíme taras. Ono by totiž bylo opravdu nejlepší mít svůj taras, ideálně z gabionu, protože ten je propustný, kořeny do něj můžou prorůst a nic se nestane. A máte na 50 let pokoj. A zasaďte si ovocné stromky, tůje patří na hřbitov *smich*

abcdelubos*
hodnocení

Děkuji za radu, najdu si to a pročtu. Ale stejně to má jeden háček, sousedům vadí i záhonky s jahodama na zahradě, natož ovocné stromy.

deeep

Tak debilní soused a túje = moje hobby. Před 7 lety jsem vysázel tůjky na hranici se sousedem, tedy 0,35m ke mě. Po dvou letech povídám, co plot neuděláme, on jo podělíme se o to (to by tůje šly pryč). ok. Ale pozor na domestikované živočichy s příjmením Piši. Urguji plot- on, nemám ekonomickou situaci na to ho spolufinancovat. já - sám to platit nebudu. on - mě stačí ty stromečky (moje tůje), já - ok. loni on -tůje jsou moc vysoké, tůje mi moří skalku (má ji na sever z nahrnuté hlušiny) . druhá skalka je pěkná (má ji na jih ze skrývky ornice). Já na to - mohl tu být plot, tys ho odmítl, tůjky ,že ti stačí, tak ať ti to vydrží. on něco mele, já - na nic jsem se tě neptal. On něco mele dál, já - jdi si stěžovat na obec. Tak Vám držím palce, ale já si z toho necharakterního živočicha dělám legraci. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]