Nejste přihlášen/a.
Předělávám v domě topení a do dvou místností dávám podlahové topení.
Základová betonová podlaha je hotova. Nyní jsem zjistil, že by bylo třeba položit tepelnou izolaci s ochranou proti radonu.
Na izolaci má přijí polystyrenová vrstva pro podlahové topení a potom opět beton cca 5cm, na který se bude dávat dlažba.
Mohu si tu izolaci položit sám, nebo si na to mám raději zjednat firmu? Jak se to pokládá a jaký druh izolace zvolit a kde ji koupit?
Děkuji za pomoc.
" Nyní jsem zjistil, že by bylo třeba položit tepelnou izolaci s ochranou proti radonu."
Nechal jste si radon zmerit? Pokud ano, tak z velikosti radonove zateze vyplyva druh protiradonove izolace.
Jinak z historie zazite " Na radon asf. pas s hlinikovou folii". uz neni davno jedinou moznosti. Dnesni izolace uz maji pozadovane vlastnosti i bez ni. Pokud pouzijete asfaltové pásy z modifikovaného asfaltu a jste jen trosku sikovny, pokladku zvladnete sam. Potrebujete jen propan-butanovou bombu a horak. V pripade ze tato izilace ma plnit nejen hydroizolacni funkci ale i udrzet radon mimo stavbu, je nutna peclivost, proste to neodflaknout, preplatovat jednotlive pasy alespon 15cm a dukladne horakem pasy prohrat aby se dobre spojily. Pozornost venovat take napojeni na izolaci kterou mate pod nosnymi zdmi a jiz existujicimi prickami.
I zde dodrzet preplatovani.
Mrknete treba sem:
izolace.cz/...
izolace.cz/...
Nežli dorazí yx a sdělí že radon je hloupost, tak nabídnu řešení - dotyzy
Vy děláte dodatečnou izolaci? Pokud dáte lepenku AL S 40 (je jedno jak se jmenuje) musíte jí dostat až pod zdi. Takže nevím kdo a co Vás vede k lepence proti radonu.
Na podlahu položíte dvě vrstvy (není nutné, ale lepší)EPS 100Z, navrch systémovou desku, (opět není nutná ale lepší) a po instalaci topení, beton, nebo anhydrid.
Opravdu chcete AL S 40?
doplněno 06.03.11 11:27: Jrk, pokud je to opravdu,jkr,
odkopáním nelze nahradit vodorovnou hydroizolaci, několkrát to zde bylo rozebráno, nopovka slouží k něčemu jinému, meliorační trubky k melioraco pozemku, nikoliv odvodu vody od základu, na dně kanálu bude vždy voda, vlhko neodejde trubkou, zdi nasají vodu, pokud budou suché, ...
jen bodově...
jak máte hluboko základy, a máte je tam vůbec? Abyste neřešil příští rok, že Vám praská barák,
spěcháte li- bohužel budete zřejmě více a častěji opravovat...
ICQ 55180641
doplněno 06.03.11 13:19:Radon proniká do domu jen puklinami,nebo s vodou.Máte v základové desce pukliny?Prosakuje vám tam spodní voda?Tak dáte izolační folii a propojíte s izolací pod zdmi.Určitě tam radon nepronikne!Ušetříte dost peněz.
JABRAKA
Nevím, jak poznám pukliny v základové desce? Jedná se o poměrně starý obytný dům, základy cca 100let.
Ve sklepě (která je z poloviny domu) jsem zaznamenal vlhké zdivo, ale dle slov stavbaře je to vzhledem ke stáři domu v únosné míře.
Tam, kam nyní dávám podlahové topení, není podsklepená část. Vnější obvodové zdi směrem do zahrady jsou mírně vlhké - v domě se netopí několik let.
Bylo mi doporučeno, ať zvenku vykopu podlé domu kanál a dám "odvodňovací kanál" - omlouvám se za neodborný výraz. Ještě jsem nezjišťovat podrobnosti, jak se to dělá. Ale chtěl bych si to vykopat sám, nebo pouze na odbornou část přizvat firmu.
Pokud jsou tyty dvě podlahy odkryty tak teď řeším, jak to nejlépe udělat. Je mi jasné, že to není ideální situace, ale snažím se přijít na vše, abych něco neopomněl.
Koupil jsem starší rodinný dům 3+1 a do koupelny a kuchyně dáváme podlahové topení.
Zbylé tři místnosti mají krásné původní parkety, které chceme zachovat.
Teď jsme ve stavu, že je položen podkladový beton, na který by měla přijít izolace. Chtěl bych hydroizolaci rovnou protiradanovou ochranou, ale 3000,- Kč za měření bych využila na jiné investice. Stavební firma mi sdělila, že izolatéři mi můžou položit takovou izolaci. Říkal jsem si, že bych si i takovou izolaci koupil a položil, sám. Otázka je, jak je to pracné. Dříve jsem se živil svařováním bazénů z PP, tak jakési povědomí o této práci má. Otázkou je, jak je takováto izolace proti radonu efektivní. Četl jsem, že je třeba izolaci dát precizně k obvodovým stěnám. To nevím, jak to přesně udělat.
Nejsem stavbař, ale podlaha, kde by se mělo pokládat topení v podlaze by se měla skládat (dle slov zedníků) z těchto vrstev:
Štěrk
Podkladový beton
Izolace
Polystyrén, do kterého ho přijde topení
Beton 5cm
Dlažba
-
Udělal jsem si foto, když pokládali zedníci podkladový beton.
doplněno 06.03.11 10:09:
Zde je odkaz na foto:
To jkr:
Z fotky je vidět ukončení vodorovné hydroizolace pod zdí.Jestli je ten štěrk už hotová betonová základní deska,tak by měla následovat armovaná deska asi 6 cm betonu s karisítí.Po zatvrdnutí je nutno položit hydroizolaci(folii,ipu)a propojit(svařit )s obvodovou pod zdí.Na izolaci pod topení je třeba aspoň 20 cm polystyrenu,jak říká Milan Cukrář - abychom netopili krtkům.
Na tento polystyren,volba typu je na vás,ale asi XPS,aby něco vydržel,bych dal ty systémové desky pro uchycení hadice(trubek)a následuje zalití anhydritem.Pak dlažba,nebo plovoučka.
JABRAKA
Rozumím tomu, že podříznout barák by bylo to správné, ale tlačí nás čas a bohužel peníze. Vím, že jde o zdraví.
Řešíme teď izolaci těch dvou zmíněných místností, kdy historicky nějaká izolace byla, sám jsem to odkopával.
Izolační vrstvu s ochranou proti radonu mi doporučil jeden stavbař, říkal, když už to mám odkryté, ať to tam rovnou dám i s ochranou proti radonu. Prý se udělá z té izolace vana ke stěnám _ do míst, kde izolace byla.
Jak jsem různě pročítal weby, tak vím, že to není úplně správné, ale aspoň něco, lepší než nic.
.
Děkuji za obrázek.
Dům byl obýván do roku cca 2006, pak ho koupila a z části zrekonstruovala paní, od které jsme dům koupili.
Odhadu ji laicky, že tam podlahy mohli dělat někdy v sedmdesátych letech minulého století. Byla to silná "asfaltová" vrstva vrstava, kterou jsem ručně vyboural a vyvezl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.