Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím vás nevíte někdo radu. Mám komín vyvložkovaný takzvaným husím krkem, tento komín si vymetám sám,při posledním čištění jsem zjistil,asi půl metru od konce komína ,napečený dehet tipuju asi v délce 10-15cm, zadrhává se tam růžice na čištění, pak až ke kotli je všechno v pořádku. Nevíte jak na tomto kousku tento dehet odstranit, aby nedošlo k poškození vložky. Moc děkuji za rady
No to pochybuju, husí krk se dělá z hliníku a používal se kdysi při vložkování komínů při plynofikaci. Teď se používá nerez, ale husí krk z nerezu,?
doplněno 05.03.11 18:46:a stejně, to mate v komíně pro kotel na tuhá paliva?
Mám podobný problém, s tím rozdílem, že komín je vyvložkovaný hladkou nerezovou trubkou. Dehet z vyústění, který se tam usazuje v důsledku prudkého ochlazení části trubky nad komínem, jsem odstranil mechanicky. Byl tam prstenec o síle až 3 cm, v podstatě jsem ho vytloukl špachtlí.
Je to samozřejmě nedokonalé, ono balancovat na střeše není pro amatéra žádná slast. Napadlo mne, že si udělám podobný nástroj jako se používá na frézování komína - na hřídeli jsou řetězy, které po roztočení vymelou kruhovou díru v komínovém tělese. Chci na konec cca 25 cm dlouhé hřídele upevnit řetízek, jehož délka bude mít o maličko větší průměr než nerezová vložka a pístovitým pohybem vrtačky komínové vyústění vyčistit.
Myslím si, že řetízek s malými oky by se dostal i do záhybů husího krku. Musí se to holt vyzkoušet. Možná by bylo lépe místo řetízku použít i klasické kominické sluníčko.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.