Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měděné trubky - lisování svépomocí?

Od: nokia321* odpovědí: 29 změna:

Můj dotaz se týká měděných trubek ke kotli.

Jak težké je naučit se spojovat měděné trubky topení. Potřebuji předělat otopný systém kotle na tuhá paliva.

Jelikož předělávám už po několikáté nebaví mi pořád platit nehorázné ceny topenářům.

Údajně se lisovací kleště dají zapůjčit.

Jedná se o trubky viz foto.

Děkuji.

Měděné trubky - lisování svépomocí?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

4x

mrkni na

a je tam i 1. část.

alfe, dobré video,

díky!

celp*
hodnocení

0x

Těžké to není.Jako ostatně všechno to chce grif.Půjčit se dají od 500,-Kč na den.No ale nevím...

hodnocení

0x

nebo letované spoje, taky kutilsky...

nokia321*
hodnocení

Letované raději ne, bylo by to levnější bez půjčení kleští, ale kleštěmi je to jistější.

Otázka pár spojů. Počítám, že se to sesadí a klest to slisují, nemůže to být složité.

lok*

Já bych tomu lisování moc nevěřil.Kdoví jestli je to dlouhodobě spolehlivé,určitě jsou lepší letované.

magdon*

Lisované spoje jsou spolehlivé. Lisuje se i plynové potrubí a dokonce smí být i zazděné.

hodnocení

0x

Není problém si ty kleště půjčit, neměl by být problém se někde od odborníka naučit technologii lisování...ty finty kolem a pod.

Problém by mohl být v tom, zda zamýšlená úprava je to správné řešení, nedávno se tu dost dlouho špekulovalo nad problémem teploty zpátečky. Aby se náhodou nestalo to, že tvoje zamýšlená úprava instalace nebyla opět předposlední...

on přece jenom dobrej topenář je dobrej... a zaplatit jen jednou dobrému odborníkovi vyloučí možnost platit víckrát dohromady podstatně větší sumu těm druhejm...

"Jelikož předělávám už po několikáté nebaví mi pořád platit nehorázné ceny topenářům."
Souhlasím s Hejkalem.
A dodávám, že raději dělejte něco proto, aby jste nemusel "poněkolikáté" předělávat rozvody...Stačilo by jednou a pořádně, pak si nemusíte půjčovat lisovací kleště...a topenáře zaplatíte jen jednou...a to se VYPLATÍ.

Hejkal, Martine, sohlasím s Vámi, ale domnívám se, že tazatel něpředělává topení jako špatné, ale rozšiřuje, uravuje, přidává radiátory. Nevím, možná se mýlím, ale tak to cítím. Páč jinak by to nechal předělat topenáře.

Osobně jsem předělával, upravoval, přidával topení několikrát, začátek od železa svařeného, železa šroubovaného, přes PPR, až po letovanou měď.

Dnes již bych šel do PPR.

A opět mě letos čeká předělával, upravoval, přidával topení ale ne proto že je něco špatně a netopí, nýbrž přidání další mistnosti.

doplněno 05.03.11 18:04:

Jiříku, co to na mě zkoušíš?

Já jedině vnuky,,,,,,

Milane se vším bych souhlasil...

Jen ne s běžným PP-R na topení...snad u topení nízkoteplotního PP-R PN20 Stabi...když už by to muselo být..., ale domů bych si to stejně nedal. Jsou i jiné materiály, když už to musí být plast..Třeba lisovaný Mainpex PE-RT/AL/PE-RT.

Pokud by to měl být kov, pak třeba Mainsteel z uhlíkové oceli..., levnější než Cu...a také lisované spoje.

Martine, je to o zkušenostech, zatím mám topení asi 15 let v PPR a topím bez problému. Jen dilatace je velký, takže jeden radiátor se mě naklápí...

:)

doplněno 05.03.11 20:33:

Je pravda, že nemám PPR hned u kotle, ale asi 1,5 metrů od kotle. Opravdu nemám problém s PPR, vy někdo ano?

Ano Milane, právě tepelná roztažnost PP-R 0,12mm/m stC. je jednou z věcí (nikoliv jedinou) co mi na PP-R hodně vadí.

Dále třeba teplotní odolnost max. 80stC a to ještě při nižším tlaku...Koneckonců i výrobce doporučuje před a za kotel použít 1,5-2m kovového potrubí. Vypočtená maximální životnost PP-R potrubí v systémech rozvodu ÚT je 43 let (i když pro izotermu 80stC).

V systémech rozvodů teplé vody, kde je větší tlak než v systémech topení by již taklé mohl s rostoucí teplotou nastat problém..

Takže i když mám rozvody doma z PP-R (SV a TV-na topení ani omylem), stejně musím mít solární zásobník TV propojen s dohřívacím el. zásobníkem potrubím z Cu...u PP-R bych si nemohl být jistý, že mi to při 80stC a tlaku 0,5MPa nevyletí...Stejně tak potrubí od zásobníku k termostatickému směšovacímu ventilu musí být provedeno z Cu..jinak hrozí stejné riziko.

A to nemluvím o průhybu potrubí PP-R..Např. instalace potrubí PVC a CPVC je v tomto směru daleko pohledově elegantnější.

Martine, já s Vámi souhlasím, nepřesvědčuji že je to to nejlepší. Pro mě ale ano, páč opravdu nemám problémy, jen u jednoho radiátoru jsem opoměl dilataci. Ta je opravdu větší jak u mědi. O tom určitě nebude spor. O zvětšení tlaku v kotli něco vím, páč jakmile odejdete od kotle při napouštění, klidně zapomenete na vodu a je hotovo. Musel jsem pak kotek kuchnout a zavařit. Radiátory i potrubí to vydrželo, kotel nikoliv. Úplně to samí se podařilo synovi na jiné stavbě a musel si kotel "koupit"

Detaily " ...ásobníku k termostatickému směšovacímu ventilu..olární zásobník TV propojen,...atd" se mě zatím netýká.

"Vypočtená maximální životnost PP-R potrubí v systémech rozvodu ÚT je 43 let" tolik roků?

to jsem ani netušil, oproti statistice , že se domek předělává za 30-40let.. to jde.

Kdo má doma 43 let topení a ještě ho nepředělával?

Nic ve zlém, ani proti nikomu,. jen přeji hezký a slunný víkend, tedy jen neděli a od úterý jsem ...

:);)*hi*

jirbar*

PPR to je dobrý, když ještě budete pořizovat potomka.

cenap.cz/...

nokia321*
hodnocení

Tak správně, předělávám z důvodů jiného kotle. Nikdy to zatim nebylo z důvodů, že by to bylo úplně špatně i když problémy jsou a byly.

První krbovky s výměníkem, pak misto nich dakon dor, pak pridani bojleru a ted bude jiny kotel asi rojek.

Ale asi kvuli zaruce budu muset stejne nechat udelat topenare.

Nejhorsi je ze se ted zpetne podivam na faktury jsou tam podle me nauctovane meterialy ktere tam nemam.

Zacal jsem se zajimat o ceny trubek, kolinek a jsou to halirove polozky oproti tomu co bylo na fakture..

doplněno 05.03.11 08:39:

TO VIDEO, TO JE TO CO JSEM POTŘEBOVAL! DIKY:)

doplněno 05.03.11 08:40:

Když to vídím domnívám se že dopojení jiného kotle je otázka 1 hodiny. Akorát ta záruka, nevím jestli by stačilo, že by prodejce povrdil i montáž.

uceninstalater

těžké to lisování není musíte se ale řádně ujistit aby ty trubky byly správně nasazené do fitinek což se udělá nejlíp tak že trubku zasunete do fitinky označíte si fiksou jak je hluboko trubka. A potom to jenomzalisujete.

hodnocení

0x

už to vidím rozvod od kotle hned v PPr a při prvním přetopení kotle jak to všechno hezky zvadne plasty ano ale jen když to jde schovat pod omítku, jsem vám říkal nokia 321 obejděte velkoobchody v okolí a poptejte se na vypůjčení u vás jsou to Vodocentrum, Sebold dnes jse to menuje Ginger Bohemia , Likost. A hodinu vám bude trvat jen než nakoupíte další hodinu než vše co tam máte zdemontujete a další tři hodiny než vše poskládáte:)

nokia321*
hodnocení

Takhle se to zdá být jednoduché. Horší je potvrzení zaručního listu v případě že bych zvolil opravdu nový kotel.

hop®

K potvrzení záruky na nový kotel je třeba především revize elektro, plynu, a spalinových cest (pokud je kotel využívá), tedy toho, co může ohrozit zdraví či život.

Lisované spoje jsou spolehlivé, lis se dá zapůjčit (někde zdarma, pokud u nich koupíte materiál, chtějí většinou vratnou zálohu), ale letovaná měď vyjde daleko levněji (lisovaná tvarovky cca 10x dražší), u topení je cenově rozumnější výše zmíněná lisovací ocel. Podle fotky máte dost místa okolo spojů, pokud místo není, je rozumné nejdřív hodně přemýšlet, čelisti lisu se všude nedostanou (třeba proti plamenu). Ale myslím že tento způsob spojů zvládne každý šikovnější kutil domácí. V nejhorším případě po natlakování vypustíte a začnete opravovat.

nokia, k čemu potřebujete mít vyplněný záruční list?

co od toho čekáte?

doplněno 05.03.11 21:25:

hope, copak se asi tak stane na kotli?

Závada, aby jí neodstranilipři reklamaci, by musela mít příčinou souvislost se závadou zaviněnou neodbornou montáží, nikoliv odbornou montáží kohokoliv.

Příklad: kotel poteče, protože svářecí automat měl poruchu a kontrolor při tom usnul.

Bude vina na mě, že jsem připojoval kotel?

hop®

Milane, myslím že třeba k bezplatné opravě případné závady na kotli...

doplněno 06.03.11 21:57:

Milane, záruční list potvrzuje člověk, který provede "odborné spuštění kotle" a tyto revize vyžaduje...

nokia321*
hodnocení

Ano je to tak. A 6 let je 6 let..

ghnmj

Zákonnou záruku (2 roky) prodejce omezit nemůže, takže pokud si to budete montovat sám, tak prodejce dva roky odpovídá za vady výrobku (samozřejmě kromě vad způsobených neodbornou montáží/ obsluhou. Ovšem neodpovídá ani za vady způsobené odbornou montáží - tj. pokud např. topenář špatně udělá předehřev zpátečky a kotel kvůli tomu za 3 roky poteče, tak to těžko vyreklamujete u výrobce kotle, musel byste reklamovat u topenáře a ten se vám za 3 roky vysměje). Pokud ale jde o záruku prodlouženou nad rámec zákona , tak si už podmínky může dát jaké chce, tj. i vyžadovat montáž odborníkem.

Myslím si, že pokud to zvládnete dobře, tak se jednoznačně vyplatí udělat si to sám - dva roky je dost dlouho aby se případné vady projevily, co se objeví potom, tak to prodejce bez problému svede např. na nevyhovující vodu, špatnou obsluhu atd. Cenově není co řešit, i v případě že si všechno vybavení budete kupovat nové a jen na jednu akci, tak to vyjde o hodně levněji než když to dělá topenář. O kvalitě nemluvím, 90% "odborníků" jsou břídilové, které do kapsy strčí kterýkoliv brigádník po týdenním zácviku. Kvalitní práci dělá tak 10% řemeslníků, a sehnat někoho kdo dělá kvalitně, za rozumnou cenu a ještě má čas je prakticky zázrak. Pokud budete mít dobrý projekt a zvládnete základy řemesla, tak to na 90% uděláte líp než topenář. Samozřejmě pokud to uděláte špatně, tak budete moct nadávat jen sám sobě (pokazit se toho dá hodně).

nokia321*
hodnocení

Máte naprostou pravdu. Hlavně ohledně prodloužené záruky a toho že by se prodejce určitě vykroutil.

Ještě v té sadě na lisování trubek je něco čím se trubky řežou?

Přeci se to nedělá pilkou a nečistí se hrany.

doplněno 06.03.11 15:14:

Ještě se zaptám na tom videu na konci.

Zastrčil tam krubky do kusu T . To co tam dával ten plast, to byl přípravek na demontáž?

Oni drží pohromadě a rozebrat se dají pouze s tím přípravkem?

hop®

Na tyto trubky jsou speciální ruční řezáky, které nebývají v lisovací sadě, ovšem bývají součástí při zapůjčení lisu.

Viz například mujplan.cz/...

doplněno 06.03.11 22:17:

Koukal jsem na to video, s největší pravděpodobností jde o demontážní přípravek, který rozevře samosvornou kleštinu, aby bylo možné spoj rozebrat.

sfsfs
hodnocení

0x

Já bych tomu lisovanému spoji moc nevěřil.Těsní to totiž vevntř gumové O kroužky.Bez nich by to netěsnilo a teklo by to proudem ven i při slisovaném spoji.A jak je známo guma časem tvrdne a třeba i zpuchří a přestane těsnit.V každém případě má stoprocentně menší životnost než samotné měděné potrubí.I když třeba až za 10,20 let.To si tam raději dám pájený spoj.

pacel
Zdravim narazil sem na problematiku spojovani cu trubek.. sice pozdeji ale musim se vyjadrit. video hezke ale zadna z trubek pajenych nepraskla ve spoji ale mimo nej tzn spoj je kvalitni.. takze 9000N v tahu a nejakejch 400baru tlaku na otopnem systemu nedosahnem teda pokud kotel nebude viset ve vzduchu za trubky :). kazda guma-pryz casem ztvrdne a ve vysokych teplotach jeste drive tudiz bych v pripade zivotnosti veril pajce. Lisovani je relativne cista a rychla prace ale dle meho nazoru se na otopny system nehodi...

janhrbac
hodnocení

0x

Dobrý den,

lisování svépomocí, resp. pomocí elektrických lisovacích kleští je samozřejmě možné (oastatně na obrázku máte trubky také zalisované).

Je důležité dodržet správný postup, před spojením zbavit trubky otřepů, zkráceny/děleny musí být nejlépe řezačkou, jednotlivé armatury musí být nasazeny v ose.

Samotné lisování je již pouze o nasazení správné čelisti dle rozměru trubky a zalisování.

Trvanlivosti se není třeba bát, v práci lisujeme trubky s provozním tlakem 10bar/vzduch a není s tím žádný problém. Standardně tuším je spoj do 16bar, samozřejmě záleží na typu spojení, dle výrobce.

Ideální je tedy si půjčit jak lisovací kleště, tak trubkovou řezačku, případně nějakou malou si půjčit.

Pěkný den

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]