Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Navazuji na diskusi viz odkaz - poradte.cz/...
V rekapitulaci - na starou dřevěnou podlahu na neobývané půdě chci udělat vrstvu izolace. Skladba je v plánu dřevěný dvouvrstvý rastr, v něm minerální vlna jako izolace a na to prkenný záklop jako nová podlaha. Nastal čas začít a mám dotazy na materiál jestli někdo ví a zná jaké parametry u materiálu dodržet.
Rastr jaké hranolky použít? Chtěl jsem udělat na výšku 16/20cm izolace což by znamenalo hranoly výšky 8/10cm ale jak široké? A jaké mám dodržet mezery mezi hranoly u rastru při pokládce aby se podlaha zbytečně neprohýbala a nehoupala. Dále jak silná prkna na záklop mám použít, jaké dřevo nejlépe a jestli nějak vysušené nebo může být čerstvé?
Děkuji velice G.
Pokud jako základ jsou dostatečně silné trámy,není potřeba na neobývané půdě,kde se nebude dále budovat obytný prostor,dělat rastr z latí.Pokud by se položily v dostatečné vrstvě desky Rigidur,nebo OSB,přímo na izolací(ať už minerální,nebo polystyren),tak je vrstva na občasné projítí dostatečně pevná.Odpadnou též tepelné mosty,tím rastrem vytvořené.
JABRAKA
No Váš postup jsem měl v první fázi návrhu také takový, ale na zákl. zkušeností p. Cukráře se ukázalo že toto je nevhodné protože ze spodních vytápěných a obývaných místností prostupují páry na půdu a pokud to uzavřu OSB nebo polystyrenem tak to akorat zplesnivi a shnije (viz fota p. Cukráře). Takže ne moc dobrá rada.
nosne tramy o rozteci do 1m musi prijit rost s tramku 10x10 - 10x8 o rozteci 45cm, pak treba zaklop z 1"prken
bude to pevne a 100%
10x10 trámky to bude váha (zvláště ve dvou vrstvách). Myslel jsem původně nějaká prkna 4x10 nebo 4x8 dle izolace, 10x10 je tedy masiv proti tomu co jsem zamýšlel. Nebude to moc těžké (+prkna)? Proti původní suti a půdovkám? Nechtěl bych strop zatěžovat více, spíš mu odlehčit.
Na šířku rastru 45cm stačí prkna 1´ - to je 2,5 cm?
Z jakého dřeva (sušené, nesušené, typ-modřín, smrk,...)?
Díky G.
tram 10x10 ma par kilo a 1" prkna na m2 nevazi skoro nic (plati pro vyschle drevo) navic si tuto vahu muzes odecist, protoze das stary zaklop pryc.
ja z pudy odnesl 23tun na 120m2 ty na tom muzes byt podobne
od nosnych tramu jsem potreboval dohnat cca 21cm, take je to podobne jak u tebe
musis si to prvne poradne rozmerit a pocitej, ze budes vypodkladat rost, nekde 2mm nekde 6cm
v mem pripade me vyslo po udelani rostu a zaklopu cca 5cm do finalky, zde prijde krocejovka a lamin. podlaha nebo deska
s tim musis take pocitat, takze nevidim moc realne davat 2x rost 10cm (dostanes se nad potrebnou vysku)
jinak muzes udelat rost s tramku 10x8 o rozteci 45cm a pak dalsi rostik s lati 6x4
1" prkna na roztec 45cm budou OK
pouzij smrk a nejlepe cerstve narezany (doschne na podlaze)
U vyndavani puvodniho zaklopu mam obavu ze to bude pribity fortelne a spis ty prkna zničim a že jsou v pořádku . Takze jsem myslel že to tam necham (pokud prkna budou v poradku) a přes to hodim ten dvojitý rastr. (maximalne vyndam par prken kvuli nasoukani izolace ještě i pod ten starý zaklop) . Proto ty obavy o vahu noveho reseni. Uvidim az to cely odkryju jak to presne spacham a uvidim kolik suti vyvezu.
Co se starými půdovkami. Cetl jsem že je to ted trend používat je do interiérů apod. . Má cenu je nechat extra na dvorku a zkusit prodat nebo je poptávka zanedbatelná a mám to vše vyhodit?
Jinak s vyrovnavanim podlahy pocitam. Jestli budu nejake cislo nad nebo pod nevidim jako problem.
Díky za tipy.
geox:
take jsem je chtel nechat nebo pripadne pouzit na zaklop, ale ... kazde prkno bylo rozdilne tl. a navic 1/3 zaklopu mela v minulosti navstevu drevokaznym hmyzem, patrne to bylo az na hrane 1" prkna.
jinak sly pekne ven, sprajc + moterpaka a byly venku
1m 1" prken me stal cca 50,- tak nebylo co resit.
Pudovky... prodat lze dnes vse, staci dat na net inzerat s dobrou cenou a za par dni je mas pryc
Dobrý den. Zateplování stropu na půdě se musí řešit v kontextu - zvýšení tepelného odporu a zamezení kondenzace vodních par a finální vrstva. Čili, jestli ten strip musí být pochozí. Nejjednodušší a nejspolehlivější je zamezit vodní páře, aby se dostala do zateplení - čili na půdu položím pevnou parozábranu a na tu teprve položím tepelnou izolaci. a zde je jedno , jestli použiji EPS, nebo minerální vlnu. EPS je lacinější a celé konstrukce je jednodušší. Pro zateplení pomocí minerálu musímepoužít nosný rošt, do kterého vložíme minerál a který ponese záklop. U EPS ten záklop bude volně položen plovoucím způsobem. Pro minerál mám odkaz : ippolna.cz/... S pozdravem Laďa
No nevim, pokud na starou podlahu dam folii a na to konstrukci roštu, tak se bude vlhkost moci hromadit v konstrukci nosných trámů pod tou folií. Novej hořejšek bude sice OK ale pod filii to bude plesnivět? To přece není dobře. Pokud uz by tak ta folie by měla snad přijit do mistnosti pod na strop ne? (jako úplně první vrstva)
řeším prakticky identický úkol. Dle mého vlhkost pod novou izolací není problém, pokud jsou v přízemí místnosti s běžným provozem (tedy ne špatně větraná koupelna) a strop je bez prasklin. Zároveň díky izolaci na podlaze půdy nemůže v kostrukci stropu (i pod fólií) dojít ke kondenzaci vlhkosti a tedy i problémům. Pokud je dům zateplen i z venčí, nevzniknou žádné tepelné mosty ani u hlav trámů ve stěnách. Jakákoli vlhkost proniknuvší do stropu by se tedy měla odvětrat zpět do místnosti. Mýlím se?
geox, nevím jak vypadá u Vás "na starou dřevěnou podlahu". Takže vy máte na půdě položenou podlahu ze dřeva a na tu chcete položit izolaci a pak záklop na ukádání důležitých věcí na půdě?
Podle rozumu, možnostem a výhledu do budoucna, položíte prkna desky na stojato, mezi uložíte vatu, křížem znova a znova. Pak záklop z prken. Po čase vatu použijete do podkroví a tím ušetříte...
chcete podrobnosti?
Inspiroval jsem se fotografiemi od Vas a standyM. Jen doufam ze ta skladba co chystam bude dostatecne propustna pro pary (at už zkondenzovane nebo prosle z mistnosti vespod. Skladba rakos/prkna/tramy (kam dam vlnu kdyý to pujde) /starý prkenný záklop + na to dvojity rost s vlnou a novy prknenny zaklop (prkna na sraz). V podlaze budou tedy male skvirky jak jsou prkna na sraz, tak snad to bude fungovat.
Tak jsme začali s vyklízením půdy a ještě jeden poznatek. Neodklizená podlaha docela pruží. Dá se toto nějak eliminovat že bych udělal tu zateplovací vrstvu a rastr masivnější? Čím to vzniká to pružení a houpání podlah? Je to tím že jsou trámy poddimenzované/slabé nebo je to tím že se nějak uvolnily? Nebo je to tím že je na té podlaze několik tun suti a půdovek a jak je to zatížené tak to víc pruží?
muze ti pruzit zaklop na kterem je ta vaha, pudovky neroznasi vahu
tramy se urcite neuvolnily pokud nejsou nahnile, vse poznas az to rozeberes, take je nutne zmerit delku, roztec a rozmer tramu, pak lze neco dalsiho vymyslet
jinak, kdyz poskocis na tramovem stropu vzdy to bude poznat
Tak jsem vyklidil, vymetl a zjistil jsem že mám nahnilé 3 trámy v místě kde jsou ukotveny do venkovní zdi. Nejspíš tam zatékalo nebo tam vznikají nějaké rosné body? Dřevo se úplně drolí. Asi uříznutu část která je špatná a nastavim novým kusem (jedná se jen o 40-50cm kraje) takže to není v půlce kde by na to byla velká páka vahou.
V trámech které byly vlhké se rozmohli nějací červotoči či co (kanálky). Tak snad pomůže Lignofix.
Trámek o který se opírají jednotlivé trámy střechy je nahnilý (zespod se rozpadá) a ještě v něm je červotoč taky. Ten ale jen tak vyměnit asi nepůjde -nevíte jak na to? (viz obrázek červená šipka).
Zjišťuji ale že spousta zděných prvků kolem uchycení trámů je zděna maltou která se doslova rozpadá na kusy. V podstatě to rozebírám rukou. Nevím zda je to způsobenou nevhodným materiálem už při stavbě tenkrát nebo je to způsobeno věkem a střídáním horka v létě a mrazu v zimě. Co s tím - rozebrat a znovu vyzdít? (jakou maltu použít?)
doplněno 28.03.11 22:19:obrázek
hlavy tramu je nutne zpevnit napr. viz obr
pokud to mas 1/2 metru od zdi a v cele delce lze to take zpevnit zelezem, ale to uz bude chtit spocitat
nebo drevem tento kus nahradit a odborne spojit
pripadne tento tram nahradit novym resp. dat vedle novy
nebo dat podel 2x "U"cko
" Trámek o který se opírají jednotlivé trámy střechy je nahnilý"
to je pozednice
bude to chtit nekoho znaleho primo na miste, ted tezko radit, pokud to bude kousek lze nahradit, ale zase to chce tesare
tu maltu neres, drive to bylo blato, ve tvem pripade to vypada pouze na vapno a mozna i s piskem, kterym se omazal posledni sar cihel
pokud budes chtit maltit muzes pouzit napr. CEMIX 82 apod.
delas pouze podlahu (neobyvanou), tak rozebrani + vyzdeni je spise zbytecne
ja jsem sice dve rady cihel odebral (rukou ) a vysku doladil dle podlahy, ale zase mam zateplene podkrovi
Ještě jsem se chtěl zeptat - koukal jsem že jsi si zpevňoval kraje trámů, ačkoli vypadají dobře. Nepochopil jsem jakou to má funkci to železo na těch krajích trámů?
Díky s pozdravem J.
Dobrý den, Jakmile budete mít rastr, mohla by Vás zajímat tato informace. Vyrábíme sypaný polystyrén a spousta lidiček je naprosto spokojená s naším produktem. Je to výborná izolace, hlavně pro starší stavby. Důležité je, že mezi polystyrenem sypaným je vzduch, perfektně vyrovnává venkovní a vnitřní teplotu (je to tzv bezvadná termoizolace) tudíž se nevytváří tepelné mosty a hlavně nejdou do polystyrénu sypaného hlodavci. Podívejte se na naše www stránky. polystyrensypany.cz/.... S pozdravem Humeš Richard
rikardo, nekomentuji Vaši reklamu, od toho se zde správce webu.
Ale, "perfektně vyrovnává venkovní a vnitřní teplotu (je to tzv bezvadná termoizolace) tudíž se nevytváří tepelné mosty a hlavně nejdou do polystyrénu sypaného hlodavci." toto je blábol jak má vypadat.
pokud nasypete jakýkoliv izolant mezi rastr, tak právě ten rastr je tepelný most,
vyrovnává teplotu? jako že pouští teplo do zimy a zimu do tepla? nebo jsem to nepochopil?
hlodavci, ty jdou do všeho...(skoro)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.