Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příšerný zápach ze septiku

Od: mulisi odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, potřebovala bych poradit, co dělat s příšerným zápachem ze septiku. Používáme tablety WC net - aktivátor septiků, ale nějak to nepomáhá. Septik máme před domem, takže kolem něj procházíme a největší smrad je u vstupních dveří, takže jistě chápete, že je to nepříjemné, hlavně když k nám jde návštěva. Četla jsem tu o nějakém odvětrání septiku. Můžete mi poradit, co dělat, aby nebyl smrad tak intenzivní? Popíšu situaci umístění a napojení : septik napojen na kanalizaci, z domu je do něj napojen veškerý odpad plus všechny okapy, takže by se dalo říct, že nějaký ten odtah by být mohl... Ale.. smrdí si klidně dál :) Díky za každou radu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

0x

Já mám odvětrání z hlavní trubky, která následně ústí do septiku. To je trubka, kam jsou svedeny všechny odpady v domě. Je tam osazený T kus ( na průměru 100 mm, takže 100/100 ) a z něj novodurová trubka, která prochází stropem na půdu a tam je zaústěna do pozinkovaného komínku. Ten je vyveden nad střechu a má malou stříšku, aby do toho nepršelo. Samozřejmě může být i jiné řešení, záleží na dispozici. Po tabletách WC net není zápach moc intenzivní. Používáte je podle návodu? Existují i jiné podobné přípravky, ale jsou dražší. Možná by to chtělo i lépe utěsnit víko ( víka ) septiku. Patronka

doplněno 03.03.11 12:08:

V každém případě by vnitřní kanalizace měla být odvětrána, je na to norma. Určitě Vám nejlépe odpoví profík ( máme jich tu několik ). Já uvedla vlastní případ, protože jsem si odvětrání musela dodělat sama, včetně prostupu klenbou a to byl nezapomenutelný zážitek. :(

mulisi
hodnocení

Víko jsme měli utěsněné, resp. přetáhli jsme přes otvor do septiku smršťovací fólii a je pravda, že zápach nebyl. Jenže nám nějak začaly špatně odtékat odpady (sprcha, WC) a mě napadlo, jestli to nebude třeba tím, že tam není ten správný "tah", který je při odvětrání. Jenže zase je tam tah třeba těmi okapy, tak nevím...

Abychom si ujasnili jak to má být...bez ohledu na to, jak to máte udělané Vy.

1. Septik nebo jímka na vyvážení musí být odvětrán nad střechu objektu potrubím minimální světlosti DN70...

2. V septiku nemají dešťové vody co dělat...ty se napojují až do odtoku septiku..

3. V případě že poklop septiku máte v nějaké nevhodné poloze tedy blízko vstupu do objektu...či blízko okna, pak by se měl použít poklop plynotěsný, nebo jiné "řešení", které poklop utěsní.

4. Jak často septik vyvážíte? Pokud tedy vůbec..

mulisi
hodnocení

Jak jsem již psala, septik je napojen na kanalizaci. Po vsi je kanalizace vedena a místy špatně dodělána, tak prý aby se zabránilo vyplavení na některých místech "tuhých" částí odpadu, musí mít každý v dědině před napojením na kanalizaci septik. Tudíž tedy septik nevyvážíme (jak ostatně nikdo ve vsi). Odvětrání nad střechu určitě nemáme, to si jsem jista. Dá se to ještě nějak dodatečně udělat či nikoliv?

1. Ano odvětrání se dodatečně dodělat dá..., ale u stávajících již postavených domů to může být "opravdu lahůdka"..

2. Septik se musí vyvážet...to nemá vůbec souvislost s tím, že je pak napojen na obecní kanalizaci, septik má zpravidla 3 komory oddělené přepážkami, a kal v těchto prostorách vyhnívá...Pochopitelně tekutá složka odteče, ale tuhá složka kalu je u dna...a shromažďuje se tam...nemá jak odtéct pryč..

3. Pokud kanalizace v obci není jen dešťová...ale splašková, pak máte "něco zvláštního"...co se provozuje tak, jak by nemělo.., protože do dešťové kanalizace by neměl být napojen ani přepad septiku...a do splaškové by neměli být zase vypouštěné dešťové vody. Pokud je kanalizace tzv. jednotná, pak zase netuším proč musíte mít septik. Zřejmě to bude ještě kanalizace dělaná v akci "Z"...s tím, že obec zřejmě provozuje oficiálně jen dešťovou kanalizaci...a nelegálně na ní jsou napojeny i splaškové vody ze septiků domácností...za tichého tolerování úřady, které dělají "mrtvého brouka".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]