Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych zlepšil zvukově-izolační vlastnosti stávajících oken. Jde o dvouletkový dům z roku 1949, okna dvoukřídlá "špaletová" a úprava by měla zabezpečit zejména menší rušení dopravou ze silnice.
Jednou variantou je tedy jejich renovace, výměna vnějšího skla za dvousklo (možná vnitřního za tlustší jednoduché sklo?) a všechny truhlářské práce kolem (izolace, nátěry...). To by mohlo vyjít na cca 8 tis.
Alternativní variantou je pořízení nových dřevěných oken (euro), možná s různou tloušťkou skel, což, jak jsem četl, by mělo výrazně pomoci. To už je dražší, tak hádám 20 tis.
Poslední, nejméně pravděpodobnou, a zřejmě nejdražší, variantou jsou nová špaletová okna (kombinace 68+38 nebo jak to je), to by ale už bylo asi dost drahé.
Máte někdo s tímto přímo zkušenosti, ať již osobní či z doslechu? Zkoušel jsem hledat na webu a většinou to neposkytuje nějaký jednoznačný závěr, objektivní měření jsem nenašel vůbec (na anglických webech je to lepší, najdou se tam i tabulky s konkrétními údaji pro různá skla). I zde se, tuším, něco takového řešilo, ale spíše s ohledem na tepelně-izolační vlastnosti.
Případně se nezdráhejte doporučit firmy operující i v Praze.
Děkuji
Prosím nepište mi sem návrhy na plastová okna, záměrně jsem je do výběru nezahrnoval, nechceme je.
Na obrázku vidím, že máte sice okna špaletová, ale ten nejhorší typ, který se pro minimální výrobní pracnost pak používal i u paneláků. Povzdech řemeslníků: který pitomec to vymyslel. Správná okna mají uprostřed sloupek a křídla se do nich kličkama důkladně přitlačí a tak dobře těsní. Vám jdou ve středu křídla na sebe a přilehnutí zajišťuje jen rozšprajc s obrtlíkem. Co jsme s těmito okny namordovali. Trvalé kvalitní zatěsnění ani omylem. Vyhodit-jedině tak ušetříte, nevrážejte do nich ani korunu.
V našem činžáku byl investor v sousedství donucen vyměnit okna za protihluková. Náhradou starých dřevěných za nová plastová protihluková se hluk (i tramvaje) podstatně snížil, teď nechceme do ulice ani větrat, ten rozdíl je obrovský. Pro plasťáky hraje cena i následná údržba. Nevýhodou jsou silnější rámy, které sníží prosklenou plochu.
Už jsem to tady kdysi psal. Hlukový útlum dělá mezera mezi skly - čím větší tím lepší. Někde jsem na to měl i graf, kde bylo vidět, že se s mezerou cca 150mm dá dostat až k 50dB útlumu. Podmínkou je však dokonalá těsnost.
Pro mě (jako pro okenáře) mají nejlepší parametry klasická kastlová okna - tedy pokud jsou v dokonalém stavu a taková jsem ještě neviděl.
Pokud se vám oprava povede takovým způsobem, že vnitřní i vnější křídla budou dokonale těsnit, tak je to nejlepší volba. A když ještě vnější křídla opatříte izolačním dvojsklem, tak to bude něco. Pak už není potřeba dávat jiné vnitřní sklo - dá se předpokládat, že vnitřní sklo je 3mm a nové izolační dvojsklo bude na 99% ze 4mm skel. To už stačí k narušení zvukových vln prošlých sklem.
Ale jak říkám - musí to perfektně těsnit.
Díky. Co tu mám nabídku, tak vnější sklo by bylo 6-14-4, vnitřní nové 4mm (možná bych ještě uvažoval o 5mm? Aby to doplnilo ty první dvě 6 a 4), nechám to dělat firmu.
Právě to, jestli budou okna těsnit, by mne zajímalo. Jinak řečeno praktická řešení, jak moc se dá srovnat pokroucení oken, možnost výměny kování atd., to se špatně hledá. Mám dojem, že pokud lidé mohou, tak většinou s nadšením vyměním stará okna za nová plastová, což je přesně to, co nechceme.
Okna v tomto domě rozhodně nejsou tak robustní jako v klasických domech postavených "za císaře pána", to je vidět na první pohled, na druhou stranu až na okapníky nevypadají nějak extra špatně.
biges, pokud jste šikula a zvádněte některé činnosti sám, doporučil bych:
Venkovní osadit sklem 4/18Ar/4, křídla osadit gumičkou okentes.inshop.cz/... SILLEN A0 na neutrální silikon. Vnitřní dodat silnější sklo 6mm a rovněž gumičku..
Samozřejmě gumičky až po kvalitním nátěru.
Zdravím Milana a mám jen jednu připomínku k uváděnému dvojsklu.
Jedno ze skel dvojskla musí být pokoveno (tep. izolace) a meziskelní mezera se v případě argonu doporučuje 15mm. Standard je 16, ale dle výpočtového programu sklářů je nejiedálnější 15mm. Při větší mezeře dochází k cirkulaci argonu uvnitř dvojskla a tepelně izolační vlastnosti se zhoršují. Takže 18mm ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.