Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Městský byt, Pha 2, špatný stav, kdo platí?

Od: lucik* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, žijeme v bytě od Prahy 2 s regulovaným nájmem po babičce. Byt je v katastrofálním stavu. - Zarostlé trubky studené vody do kuchyně, záchod nelze spláchnout. Sanita obecně popraskaná, obouchaná. Lino v předsíni a kuchyni s dírami. Parkety v ložnici a obýváku s obrovskými mezerami a nutností vosku nebo laku. Netěsnící okna. V bytě svépomocí před mnoha lety ještě prarodiče zbudovali karmu v koupelně a vafky v ložnici a obýváku, čímž zvýšili kategorii bytu. Při přechodu nájmu na mého přítele si předělání prarodičů město "přivlastnilo" a platíme tím vyšší nájem.

S žádostí o rekonstrukci jsme se obrátili na správcovskou firmu - měli jsme přijít 01/02 2011, až budou peníze. Paní s námi vymetla dveře - prý jsme při přechodu nájmu tvrdili, že si vše opravíme sami. Nic takového jsme říkat ani nemohli (přítel studuje, já čerstvě pracuji) navíc písemně stejně nikde nic není. Jako bonbónek nám včera vyhořelo část elektriky v bytě. Proud je pouze v kuchyni. Volali jsme opět na správcovskou firmu, položili telefon, tímhle se nebudou zabývat..

Na co tedy máme nebo nemáme právo? Co si nechat líbit? Jak se bránit? Co musíme zaplatit my? Kam se obrátit?

Děkuji za jakoukoliv radu. Už jsme bezradní. Jen na přechod nájmu jsme čekali téměř 2 roky.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Napište správcovské firmě dopis s dodejkou (lepší než doručenka), kde vylíčíte všechny závady v bytě a žádejte jejich neprodlené odstranění. Kopii dopisu dejte na vědomí Úřadu městské části Praha2 - správa obecního majetku. V závěru dopisu upozorněte správce, že s okamžitou platností dáváte pravidelné nájemné do notářské úschovy s tím, že bude uvoolněno až po odstranění všech závad bránících řádnému užívání bytu.

pu®
hodnocení

2x

Jestli tomu dobře rozumím, byt není ve vašem vlastnic*nevi*tví, ale ve vlastnictví města, resp. části města. Správcovské firmy jsou kapitola sama pro sebe, ty skutečně pokládají telefon, i když byste měli byt v OV, a tudíž si jejich služby platili přímo. Je to na *blee* Ale já bych se v tomto případě obrátila na městskou část, neboť ta platí správcovskou firmu a té by to nikdo pokládat neměl. Vy jste vlastně až "nájemníci" města, proto s Vámi mj. správce takhle vymete (odmýšlím, že dovolit by si to samozřejmě neměl). Máte-li ve smlouvě, že by byt této kategorie měl spolňovat a) b) a c), přičemž to nesplňuje (neteče voda apod.), žádejte po městě slevu. Ale bude to běh na dlouhou trať a výsledek nejistý *mala* Ještě se zeptám - privatizační plán město nemá? Zkuste se mrknou na P2, jestli neplánují byty odprodat - obvykle mají tak na rok dopředu přehled, kde se budou byty prodávat. Jestli ano, nevyplatí se jim samozřejmě nic vkládat do oprav.

doplněno 01.03.11 13:47:

A co radí aloisb je vynikající nápad - s tím nájemným do notářské úschovny. Akorát se trochu bojím, abyste pak nebyli popotahováni, že nedodáváte nájemné na účet firmy.. Chce to pořádně pročíst smlouvu, ideálně s právníkem. Držím pěsti, taky si se správcem prožíváme svoje..

doplněno 01.03.11 13:48:

Ještě k Lidce - dneska už ten rozdíl mezi regulovaným a jiným nájemným v Praze zase tak propastný není... a co jsem sem tam mrkla na zisk z/financování oprav bytů, přišly si MČ na skutečně nemalé peníze... *nevi*

doplněno 01.03.11 15:56:

To Lidka: Rozumím, s tím souhlasím - dlouhé roky skutečně to regulované nájemné dosti odlišné bylo a taky není snadné "přijít k bytu v Praze", v tom máte pravdu. Je taky šance, že pokud dojde k odprodeji, bude mít stávající nájemník výhodnější pozici jako potenciální kupec. Ale pokud beru situaci nájemníků nyní - nastěhovali se do bytu, platí nemalé peníze a z oprav se neděje nic, plus správce pokládá telefon, pak samozřejmě taky chápu jejich rozhořčení. Vše ale záleží na tom, co jest psáno v protokolu o předání a v nájemní smlouvě, od toho se bude všechno odvíjet..

lidka*
hodnocení

1x

Těžko se na váš dotaz odpovídá. Záleží na tom, jak je postavená nájemní smlouva. Podle mého názoru udržovat nájemní byty z regulovaného nájemného je skutečně velice obtížné. Dlouhé roky jsem pracovala jako šéfka městské kasy, takže znám financování obecních bytů. Na druhé straně jste získali celkem snadno byt v Praze. A určitě bude propastný rozdíl mezi regulovaným nájemným a tržním nájemným. Snad už z toho důvodu bych se snažila část závad odstranit vlastními silami. Zkuste se domluvit, že správcovská firma by vám uhradila část nákladů, např. na výměnu vodoinstalace. Jinak závady, které uvádíte skutečně patří do malých oprav, které hradí nájemník. Je vidět, že babička do bytu asi moc neinvestovala. Navíc přepokládám, že váš přítel byl u babičky také trvale hlášený. Asi jste neměli byt v takovém stavu přebírat a nebo závady uvést do předávacího protokolu. A tam poznamenat, kdo bude odstranění závad financovat.

doplněno 01.03.11 14:01:

Souhlasím, ale já jsem to neposuzovala z hlediska právního, ale ekonomického. :)

doplněno 01.03.11 14:12:

Pú: dneska už rozdíl skutečně není tak výrazný. Ale prarodiče tam za regulované nájemné dlouhé roky bydleli a přesto pravděpodobně do údržby bytu nevkládali finance ani na nejnutnější údržbu (lino, parkety apod.). To je můj subjektivní názor ekonomky. O své bydlení jsem se celý život starala sama, takže mám představu, co to obnáší. :) Proto doporučuji dohodu i snahu účastnit se o vylepšení bydlení. *placni*

To lidka :

Občanský zákoník, který uvádí povinnosti majitele bytu vůči nájemníkům, nerozlišuje byty s regulovaným a neregulovaným nájmem. Proto je Vaše tvrzení, že se byt s regulovaným nájmem hůře udržuje , zavádějící.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]