Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám zde takovou delikátní záležitost: máme v domě sousedku, která má u sebe doma svou nemohoucí matku a stará se o ni. Ano, jistě chválihodná činnost. Problém ale je, že se z bytu velice často line odér opravdu pro silné povahy. Mám zjištěné, že často nechává svou matku v bytě samotnou, třeba i celý den - matka pak háže použité pleny pod sebe. Sama opatrovnice je buď u přítele nebo pracuje (nevím, zda na černo, či na legální vedl. prac. poměr - smí se to vůbec, když zcela jistě pobírá soc. dávky na opatrovnictví?). Domluvy nepomáhají, zdá se, že ten smrad sousedka sama už ani nevnímá (stačí, když po ní člověk jede ve výtahu a je to na zvracení - je tím celá natažená). Zbývá ještě dodat, že tam s nimi v bytě žije ještě její 15 letý syn - chudák kluk. Věděl by zde někdo, co v tomto příadě máme my sousedi dělat, jaké máme možnosti? Děkuji všem za případné rady.
Pokud je to nájemní byt, obraťte se na majitele nemovitosti. Další možnost bych viděla v součinnosti s ošetřujícím lékařem, zda je dodržována péče o ležícího pacienta. Lékař jistě ovlivnil i rozhodnutí o výši příspěvku. Já bych nezkoumala, zda pracuje legálně či ne, ale zaměřila bych se spíš na dodržování hygieny tak, aby to neobtěžovalo ostatní spolubydlící v domě.
Sun. Má odpověď se Vám asi líbit nebude, ale. Víte, proč je paní nemohoucí? Nemá třeba rakovinu? Víte, můj tatínek rakovinu měl, pracovala jsem ve zdravotnictví, takže o ní vím i dost z práce. Byl nemocný krátce, ale jednou jsem přijela na návštěvu, to se vrátil na chvilku domů po operaci. Hned, jak jsem otevřela dveře domu, cítila jsem specifický zápach. (dokonce někteří zdravotníci nosili ústenky, je to pro někoho nesnesitelné) Řekla jsem o tom potichu sestře. (o tom, že mám strach, protože cítím rakovinu v dost špatném stadiu). Ona se divila, co cítím. Ona necítila nic, zvykla si.
Je možné, že paní maminku zanedbává, to by bylo něco jiného. Zajděte na úřad a požádejte o kontrolu.
marenka: proč je paní nemohoucí nevím a ani mě to nezajímá. O tom, jaké to je se starat o takového člověka, vím velice dobře z vlastní zkušenosti - měli jsme takový případ v rodině (bez jakékoliv podpory státu) a nepamatuji se, že by k něčemu takovému došlo.
V tomto konkrétním případě se podle mého názoru opravdu jedná o zanedbání péče. Např. minulý rok v červenci si zmíněná pečovatelka odjela na dovolenou do Itálie a když jsme tedy stále se stupňující smrad urgovali u jejího otce, zjistilo se, že paní je tam sama a ... raději to zde nebudu rozvádět.
Samozřejmě Vám děkuji za odpověď, to bylo jen takové doplnění mého dotazu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.