Nejste přihlášen/a.
dobry den ,mame samostatne stojici dum postaveny s brousenych cihel heluz 44cm
fasadu zatim nemame ,v zime kdyz prestanem topit tak dum rychle vychladne ,steny jsou na omak hodne studene!
kazdy rika ze se 44nemusi zateplovat ale myslim ze jen venkovni omitka tomu uz moc nepomuze!nebo dum tak rychle vychladne prave proto ze z venku omitka neni?Myslite snad ze kdyz nezateplim a udelam jen venkovni omitku tak se tepelni odpor zmeni? ze se cihly uzavrou a vitr neprofoukne az na omitku vnitrni?napriklad el.zasuvkama opravdu tahne!
a nebo mam pro jistotu zateplit 10cm polystyrenem ,do budoucna to bude snad dobra investice nee?navic mam moznost sehnat polystyren dost levne!jen se bojim jak nekdo rika ze dum udusim...ale kdyz cas od casu vyvetram tak ok,ne?mockrat dekuji za rady
Dobrý den. Omítnutím Vašeho domu se to trochu zlepší. Omítka celkem dost dobře potlačí vzduchovou průvzvdušnost. Tím se také zvýší tepelný odpor zdiva. Na nějaké radostné tance to však nebude. Je s podivem, kolik lidí pořád naletí na marketingové argumenty a staví tzv. NED a EPD z jednovrstvých konstrukcí, když je to téměř nemožné. A Váš problém je už tak celkem tlustá stěna a její celkem mizerný tepelný odpor. A další problém je, že čím lepší izolační vlastnosti má nosný prvek,( ve Vašem případě ta cihla Heluz 44 ) , tím se hůře zatepluje. Je to dáno pásmem rosného bodu a celkovou bilancí zkondenzované a odpařitelné vody. Pro Váš konkrétní případ bych to viděl na dodatečné zateplení 15 cm šedého EPS a mělo by to být bezpečné z hlediska kondenzace a bilance vodní páry. Také izolační schopnost stoupne zhruba na trojnásobek. Při praktickém provádění doporučuji pod EPS celou plochu stěny natáhnout lepidlem s armovací sítí, protože ti zedníci ten EPS potom nalepí tak, že pod celým systém profukuje a očekávané snížení průvzdušnosti se nekoná v očekávané výši. No a co se týká nějaké kondenzace vodní páry na oknech a ostatních chladnějších plochách, je to důsledek vysoké relativní vlhkosti v interiéru, čili nedostatečné větrání, které odvádí 95 % vodní páry ven z domu. Doporučuji jakoukoliv, i tu nejobyčejnější větrací jednotku s rekuperací, a máte klid do konce Světa. S pozdravem Laďa
Nedivim se vam ze dum z brousenych cihel heluz 44cm prez noc takto vychladne.
Soused ma novostavbu, stejny material, take jeste bez fasady, stavbu temperuje a v 15ti St. mrazech mu zamrzla voda, kterou ma zasekanou z vnitrni strany temperovane mistnosti.
Cely figl je o tom, ze se tyto cihly pri vystavbe mazou maltou jen ve vodorovnych sparach. Ve svislych sparach se jen prirazi k sobe do zamku. Nekde je skvirka mala, jinde vetsi podle toho jak je sikovny zednik. Kazdopadne je tak skvira kterou jde studeny vzduch az k vnitrnim omitkam.
Problem Vam vyresi jak zatepleni, tak samotna fasada.
Pokud zateplovat tak kvalitni zdivo, je nutna velka tloustka izolace z duvodu umisteni rosneho bodu do izolace.
Odbornik by VAm to urcite spocital presne. Od boku 15-20 cm. Berte obycejny bily. Sedy je ve vztahu cena vykon nevyhodny a pouziva se vsude tam kde je treba z ruznych duvodu co nejmensi tloustka izolace.
no právě, tl. izolace by měla být alesp. těch 15cm, aby poměr tl. zdiva a tl. izolantu nebyl v zásadě velky! neni to zrovna Váš případ ale poměr 1:1 je v zásadě velmi dobrý. Váš návrh 44/10 je špatný. byly tu kdysi i reakce kdy 10cmPS muselo v jednom připadě byt ze zdiva tl. 44 sundáno-údajně problémy s vlhkostí.
doplněno 07.03.11 09:43:v každém případě je vhodný buď odborný odhad (tím, kdo tomu fakt rozumí) nebo odborný výpočet a zjištění polohy rosného bodu v konstrukci. Příkladem: 5cmPS na 40tce zdivu=špatné.
dekuji vsem za rady! 15 cm EPS vsak na dum nedam spalety u oken jsou jiz 12cm a 27cm spaletu opravdu nechci!(pri montazu oken jsem nepocital s tim ze budu zateplovat)
A co rikate na tepelne izolacni omitku(kulicky EPS v malte ) mohlo by to byt aspon o neco lepsi nee? nebo vata?pak uz odpada reseni tloustky nebo je to stejne jako u Eps?
dekuji Lada
Dobrý den. Já bych to asi celé zastěrkoval, včetně perlinky a tak zajistil neprůvzdušnost. Potom bych tam nalepil cca 8 cm nějaké difuzně otevřené izolace a finálku opět difuzně otevřenou. Venkovní špaleta 20 cm je ještě docela přijatelná a také to zateplení bude celkem dobré, ale jde o tu difuzi. Takže něco jako Baumit open, nebo minerál. Syn má minerál a funguje to 7. topnou sezónu bez problémů ( zateploval Porfix 375 mm ). S pozdravem Laďa
na jednom domě jsem viděl všechny svislé spáry u jednotlivých cihel zapěněny asi nízkoexpanzní pěnou. je to šílená práce, ale jestliže píšete že Vám táhne zásuvkama, skoro bych o tom uvažoval. Pak omítku nebo něco podobného.
To tahnuti zasuvkama je dle meho zpusobeno tim, ze se malta dava jen "na dva proužky". Jelikoz jsou dutiny v blocich orientovany svisle, vznika tak vlastne jakysi komin. Nasavani ma vetsinou v prvnim saru cihel (ten byva oproti soklu presazeny ven) a vydech je v zasuvce. Kominovy efekt uz se postara o zbytek.
doplněno 11.03.11 17:09:Podobne do stavby krasne tahne v miste budoucich vnitrnich parapetu, do doby nez se parapety usadi na misto.
Když chcete zateplete...může to tepelné vlastnosti jen zlepšit.
Ty řeči o "udušeném" domě...mají většinou lidi, co sedí doma na penězích...z principu zateplovat nebudou, ale ráno mají doma 14stC...a třesou se zimou.. Prostě si jen potřebují zdůvodnit, proč nemají utratit své peníze za zateplení...aby je pak dali raději RWE v ceně plynu..
...omítka dle mého názoru a i jiných nic nevyřeší, tepelný odpor nezvětší. Jelikož máte poměrně tlusté zdivo je volba PS 5 až 10cm chybou. Panelové stavby mají panely 30cm a izolaci PS 15cm. Měli byste postupvat obdobně v poměru tlouštěk zdiva a izolantu. Je opravdu s podivem, že Vámi uvedené zdivo vč. tl. vykazuje zmíněné vlastnsti-prostup tepla, ochlazování. Skoro se zdá, že někde není něco v pořádku. (příkladem: velká vrstva malty při zdění mezi zdivem! apod.)
Novostavba není standartní prostředí pro hodnocení tepelných poměrů.Tepelný odpor stěn je aktivní až po vyschnutí celého systému zdiva.Až se prostor uvnitř vyhřeje a do stěn naakumuluje teplo,pak teprve lze emočně hodnotit.Pokud jste zdili pěnou,tak by asi mosty nebyly.
JABRAKA
pane Jabrako, když sám píšete, že se zdilo možná na pěnu . . . co v tom zdivu tedy vysychá? Já teké předpokládám, že se zdivo heluz zdilo na pěnu nebo tenkovrstvé lepidlo.
Vždy se najde někdo, kdo má jiný názor, zvláště v době, kdy se mluví o využití-akumulací energie ze slunce a čím dražší budou paliva, tím víc se o tom bude mluvit. V Německu se toho už hodně zbavují, protože někdo má dům fakt hodně vlhký a za ušetřené peníze řeší zase vlhkost. A že topná sezona trvá poněkud déle netřeba mluvit, protože zateplená zeď sluncem naakumulovat prostě nejde, nejvíc v období podzim/jaro, kdy je slunce dostatečeně silné, ale je venku zima. Taky v létě je v zatepleném domě prostě zima, samozřejmě záleží na poloze domu, aby mě někdo nechytal za slovo. Takže zkuste si přdběžné náklady vypočítat, vypočítat předběžnou úsporu, dobu návratnosti plus možné problémy nebo alergie u dětí a uvidíte sám. Možná bych uvažoval jiným směrem, třeba investovat do slunečních střešních kolektorů...
stírečku, nezlobtese na mě, ale můžete doložit něčím zmínku o Německu a o tom polyši. Páč já to nemůžu doložit ale tvrdím že je to blbost.
"protože zateplená zeď sluncem naakumulovat prostě nejde" to je ale blábol. páč venkovní stěna se převci nenaakumuluje až dovnitř...
"dobu návratnosti plus možné problémy nebo alergie" to už nelze komentovat, páč to je blábol ničím nepodloženým
stírečku, máte právo na Váš názor, neberu Vám ho, jen mám právo oznámit, je to blbost...
No já vám to dokazovat taky nebudu, těžko někoho přesvědčovat o něčem jiném, když tomu člověk nevěří. Zateplovat/nezateplovat - to spíš zase beru z praktických odzkoušených stránek jiných uživatelů nebo mých známých. První zimu samozřejmě spokojení všichni, ale z praxe topili mnohem déle než já nebo jiní a v létě mi u nich byla prostě zima, takže ta úspora zase nemusí být tak velká, jak se může zdát. Navíc v dnešní době těžko odhadovat cenu energií za deset dvacet let, ale určitě k tomu se bude vyvíjet i reálná mzda, takže nedá se ani říct, že se mi zateplení zaplatí za dvacet třicet let, možná v nominální ceně, ale inflace poroste taky nějakým tempem, takže částka vydaná na zateplení dnes ve stejné hodnotě za dvacet let bude mít kupní sílu možná poloviční, takže reálné zaplacení-vrácení částky za zateplení potrvá hodně dlouhou dobu. Samozřejmě se může lišit, protože se to odvíjí od toho, kolik člověk utratí-protopí těch peněz a ten, kdo ty peníze nemá a bude muset šetřit, částka vynaložená za zateplení se mu bude vracet pomaleji nebo se vrátí možná jeho dětem. Pocházím z valašska kde mám rodinu a mrazy jsou tam opravdu velké a krátce po revoluci tam všem lidem doporučovali plynofikaci, ale postupem času se to zrovna neukázalo jako levné topení a obyč člověk, zaměstnanec, důchodce si prostě nemůže dovolit topit plynem, jelikož na to nemá, takže proč zateplovat, když na plyn nemám...lidi si našli jiné řešení a dnes na každém dvoře mají haldy dřeva a vrátili se k původním pevným palivům, jelikož přes lesáka se dá kubík dřeva sehnat okolo tří stovek+plus pořez/odvoz, takže dá se topit velice levně a částka cca 250-300tis za zateplení většího domu by se při takových nákladech vracela možná vnukům. Navíc já osobně mám přístup k briketám a dřevu, takže moje rodina topí už pár let zcela zdarma a mají teplo, jak v zimě, tak v létě a hlavně suchý dům. Takže při zateplení domu by možná měli méňe popela a méně práce, jinak žádnou výhodu a návrátnost prakticky nikdy. Proto jsem už někde tady nadhodil ty solární panely, nedávno jsem jedno takové řešení viděl cca 30kw a návratnost nějakých dvanáct let, spíš než šetřit to co nemám,bych hledal možnost, jak se nějak dostatečně levně osamostatnit od cizích zdrojů a být soběstačný. U těch panelů se dnes odhaduje brzký další pád cen, samozřejmě s tím půjdou dolů i výkupní ceny, takže návratnost bude přibližně pořád stejná, ale při částečné soběstačnosti a zdravém způsobu žití mi to přijde jako lepší řešení. Navíc mi to celé přijde jako hodně přehnané, všude velké reklamy s podporou státu, aby prostě podpořili stavební činnost, protože daně se platit musí a je to jako další způsob, jak z lidí vytáhnout prachy do státní kasy. Něco jako šrotovné, které se nakonec nekonalo, ale tam byldůvod jasný, poněvadž daně by šli někam jinam.
máte právo na tento názor, ale to je špatný názor, špatné srovnávání, nesmysl.
Příklad zateplení: "a částka cca 250-300tis za zateplení většího domu" a srovnání s topením od lesáka je nemysl.
Ale máte na toto právo.
dekuji za odpoved, Ale fasadu stejne udealt musim,zednik tvrdi ze polystyrenem zed vyrovna a pak jen perlinka,lepidlo...
ale kdyz polystyren neda tak musi naspiricovat ,hrubou... ze se pry naklady vyrovnaji!mam vymenit zednika nebo mam pravdu?
LADA:
Musím jen souhlasit.Viděl jsem stavbu,kde rozdíly mezi cihlami byly centimetr.To hovoří za staré zedníky:Miliimetr žádná míra - centimetr,velká díra.Pak skutečně 5 cm polystyren ušetří fůru práce a získá se pěkný vzhled.
JABRAKA
Dobrý den. Doktore, čeho že se v Německu zbavují? Zatepelní? Není to náhodou přesně naopak, že Německo, jako největší a nejvýkonější ekonomika je u zrodu normy, která bude od určitého data nařizovat výstavbu pasivních domů v celé EU? Jestli někudy vede cesta ke snižování energetické náročnosti budov, tak je to masivní zvyšování tepeleného odporu všech konstrukcí. A že to nejde realizovat jednovrstvou konstrukcí, kdy ten stavební materiál současně plní nosnou i izolační funkci, pochopili všichni výrobci. Když neco je únosné, tak to není dostatečně izolující. Když to zase dobře izoluje, tak to prd unese. Klasický příklad - Ytong a zeteplovací Multipor. VPS a EPS. A těch kombinací je celá řada. A to vlhnutí vůbec nesouvisí se zateplením, ale je přímý důsledek šetření na nepravém místě - podcenění řízeného větrání a rekuperace tepla.
S pozdravem Laďa
lada,
"kazdy rika ze se 44nemusi zateplovat" já to neříkám páč je to blbost.
"...a vitr neprofoukne az na omitku vnitrni" co to je za blbost?
"...napriklad el.zasuvkama opravdu tahne" to značí o špatné práci!
" ...jak nekdo rika ze dum udusim" opět blbost, zkuste se zavřít v cihlovém baráku a stejně se udusíte, nebo proš se musí větrat v baráku z cihel?
žádná cihla se nemusí zateplovat, a každá cihla se musí zateplit. Záleží co kdo a jak porovnává a s čím Klidně rozebereme vaší stěnu, kterou sice neznám, jen odhaduji.
První řádek je ochlazován od základové desky, pak je asi 9 řádků, překlady, ty opět ochlazují cihlu nad i pod, dále věnec...
tomu se říká tepelný most. Takže uvedená lambda od výrobce je laboratorní na suché zdivo, nikoliv na bězně provozované, v zimě obsahující vlhkost, která přes léto vyschne...
zapoměňte na radu zedníka, že polyš to srovná a stačí pár cm. Pokud použijete 10cm je to lepší, ale zkuste spočítat o kolik procent stoupne cena versus odpor při 12,14,16cm?
Nedávejte zbytečné patní lišty a hmoždinky, ušetříte na několik cm izolantu.
Nikde a od nikoho nedostanete tu nejlepší radu.
Fakt máte levný polyš, teď se zdražuje o 10%... cena energie za 5-10 let bude kolik?
Správna odpoveď je vo Vašej otázke. Treba dať polystaren. Je to investícia do budúcna. A to, že ho viete zohnať lacnejšie, je pozitívum. Nikdy na tom neprerobíte - pokiaľ je to urobené dobre.
doplněno 03.03.11 17:20:A dom neudusíte - je to blbosť. Položte polystyren na hrniec s variacou vodou a nad to dajte sklo - zarosí sa. To znamená, že polystyren dýcha.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.