Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký trám do stropu garáže?

Od: jvn® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, zdědil jsem po prarodičích starou garáž, kde je prohnutý strop. Hledal jsem příčinu a hle skladba stropu: trámy 160x160mm ve vzdálenosti 2,8m od sebe a délky 4,7m. Mezi nimi je trámek 9x9 cm. Z vrchu je dřevěný záklop prkny 2,5cm a betonová mazanina tl. 4cm. Zespod je prkený strop z prken 2,5cm, pobitý rákosem, rabickou a nahozen.

Půdička garáže slouží jen jako odkladový prostor, který je pochozí cca 1x za měsíc.

Můj dotaz *nevi*:

1/ Když odlehčím strop o horní betonovou mazaninu a strhnu spodní prkna+rákos+ omítnutí a vložím mezi trámy (160x160mm) další dva trámy (osová vzdálenost cca 90cm), vložím mezi trámy tepelnou izolaci čedičovou vatu tl. 16cm a podbiju palubkama, jaký profil trámu použít při výšce trámu 160mm?

2/ Budou na podbití stačit palubky tl. 15mm?

3/ Mám mezi palubky a izolaci vložit parotěsnou folii?

Děkuji za odpovědi a radu *hej*

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bruk600*
hodnocení

1x

Dobrý den, navrhnul bych ještě jedno možné řešení. Z předpokaldu, že máte dostatečnou výšku stopu a za předpokaldu, že zdi souběžné s trámy jsou dostatečně nosné (za nosnou zeď se běžně považuje alepoň 30cm plného zdiva), bych vysekal u prostřed

zdi souběžné s trámy díru a v protilehlé kapu a vsunul bych pod strop ocelový "I" profil. Čím vyšší hodnota h , tím lépe, ale pochopitelně vás omezuje současná výška stropu.

Pak bych podložil ve směru profilu stropní trámy jiným silnějším trámem a za použití heveru(ů) bych prohlý strop srovnal do roviny. Pak bych usadil nosný profil - vyklínoval na těsno ke stropu a podezdil, popřípadě podbetonoval, ho v nosných zdech. Výhodou tohoto řešení je, že pokud je současný strop pouze prohnutý a jinak není narušený, tak ho nemusíte nijak rozebírat a opravovat a ještě se dostatečně dimenzovaný nosník nechá použít jako závěs při zvedání něčeho těžkého.

jvn®
hodnocení

Tak tohle mě taky nejprve napadlo, ale bohužel mám nízký strop, nějakých 2.3m a celý strop se jen sype takže se rozebrání nevyhnu. Neva, prkna na záklop i palubky mám v dostatečném množství.

doplněno 26.02.11 13:23:

zdi jsou z plných cihel a tloušťka zdi je 30cm. Základ garáže beton do hl.80cm.

jabraka*
hodnocení

0x

Ta garáž je vytápěná radiátorem?

JB

jvn®
hodnocení

garáž je vytápěná kamínky zn. Club na dřevo :o)

hodnocení

0x

myslím,že zajímavým podotknutím je, že v zásadě nepotřebujete trámy na doplněnístropu, ale stačí fošny na stojáka příkladem 60x160 pokud existují, protože nosným parametrem prvku(nosníku) není šířka ale výška. čím vyšší, tím únosnější. Jedno se musí dodat, že ty fošny se musí zajistit prkénky o ty stávající trámy, aby se nesklopily na bok. podobným principem se dělaly želeniční mosty - vysoké trámce po stranách mezi ssebou zajištěné výtuhami proti sklopení. - obrovská tuhost, velká únosnost.

jvn®
hodnocení

je mi jasné že důležitější u stropních trámů je výška tramce. Jde mi jen o to že nejsem stavař a nevim jaký profil použít. Mám možnost mít 2 trámy průřezu 160x80 tak to asi bude stačit. Rozepřu je mezi ostatní trámy na délce cca po 2m.

jvn®
hodnocení

Ještě bych měl jeden dotaz ohledně trámů: bude vadit když budou trámy 16x80 ze syrového stromu?

Nevím co syrové trámy provedou ve stropě. Můžu je osadit, můžu udělat záklop z prken a spodek z palubek , tepelnou izolaci a použít parozábranu?

standam*

to jvn:

z kazde strany ubyde par mm a nekde prasknou a muzou jit i mirne do vrtule, pockal bych nez das palubky, jinak je zde pravdepodobnost kriveho podhledu

Když dáš trám ze syrovýho dříví, tak záleží jak je z klády uříznutej. Když se středem, tak bude praskat a kroutit se do vrtule, když bez středu bude se ohýbat. A suchej trám zase nebude rovnej. Takže to udělěj z toho co máš a je to. Jen u toho mokrýho bych chvíli počkal až se hne a pak to vyrovnal a přibil palubky.

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Dřevo má paměť. Jestli se nepřesáhla mez pevnosti, tak se po odstranění zátěže vrátí do původního tvaru. Čili ty trámy se samy srovnají. Já bych strhl podbití a sundal tu betonovou mazaninu. Pak hned uvidíte, co to udělá. Z hlediska únosnosti ( čili zatížení těmi krámy, co tam skladujete ) je potřeba to nadimenzovaz. Pokud to bude lehčí, jak ten beton, tak bych s tím udělal následující proces : trám 9 x 9 cm, který je uprostřed mezi těmi 16 x 16 cm bych zesílil 25 mm deskami z boku, vysokými 16 cm. Tím z toho uděláte vlastně nosník vysoký 16 cm a široký 14 cm. Tu mezeru dole vyplňte buď hranolem, nebo opět deskou 9 cm širokou. Budete mít sice uložení stropu na nosníkách s rozponem 140 cm, ale vzhledem k odlehčení konstrukce by to mohlo vyhovovat. Ty 15 mm palubky budou vyhovovat a i na ten rozpon by to šlo. Lepší řešení je tam ještě dát navíc 2 fošny 5 x 16 cm, které ale musí být zasekány a uloženy ve stěně a zavětrovány na několika místech, aby se nazvrtly. Čerstvě nařezané trámy, či fošny bych tam nedával. Parozábrana je nutná, pokud se tam bude topit. S pozdravem Laďa

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]