Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyúčtování za plyn

Od: elblovadenisa* odpovědí: 25 změna:

Dobrý den je tady někdo kdo rozumí plynům a kotlům? Dnes nám přišlo vyúčtování za plyn a máme nedoplatek 6.000,- dle majitele je to moc a chce fakturu vyreklamovat. Nemůže se to nějak protáčet nebo něco? Jsme tady rok, zálohy máme měsíčně 800 a byt má 57 m čtverečních. Vaříme tak obden a přes den topíme na 23 stupňů v noci je 19. Prosím poraďte je to moc?

doplněno 24.02.11 13:24: Dům je celkově zateplený nová střecha
(jedná se o podkroví) okna
nová je prostě celý nový,když jsme volali na plynárnu že je to blbost tak nám řekli že jim to taky nesedí že by jsme museli pořád jen topit a vařit pro celý dům.Ano i voda se takto ohřívá
doplněno 24.02.11 16:10:

Nemůžeme topit je na 20 stupňů máme miminko, jsme tedy 3 a teplota přes den je 22,5 0,5 stupňů je rozdíl takže to je těch 23. D

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Kromě svojí vlastní vizuální kontroly si můžete na stránkach www.rwe.cz zadat každý 3 měsíce samoodečet. Dělám to už 5 let a mám perfektní přehled.

hodnocení

0x

800 x 12 = 9600 + 6000 = 15 600kč/rok. Pkud máte na plyn i ohřev teplé vody a uvádíte že temperujete na 23st. a dům je nezateplený tak mi to skoro vychází že by to mohlo být ok. Okna jsou plastová nabo stará . . .? jaké zateplení? doplňte

elblovadenisa*
hodnocení

Dům je celkově zateplený nová střecha (jedná se o podkroví) okna nová je prostě celý nový,když jsme volali na plynárnu že je to blbost tak nám řekli že jim to taky nesedí že by jsme museli pořád jen topit a vařit pro celý dům.Ano i voda se takto ohřívá

hodnocení

0x

V bytě o výměře 75 m2 máme vlastní kotel, topíme chvíli ráno a pak od 16 do 21 h na 23 st. Kotel také ohřívá vodu. Za plyn platíme asi 12 000 Kč ročně. Já si dělám vždy poslední den v měsíci odečet stavu plynoměru a elektroměru a mám průběžně přehled o spotřebě. To mohu doporučit.

.. hm to je jistě reálné, ale to vytápění na 23st je podle mě dost. Rozumnější je 21 až 22 max. ještě k otázce . . . podkroví bývají ošidné a ne vždy stejně resp. dobře zateplené jako obvodové zdi, někdy, (netvrdím že v tomto případě) to může být taky problém - únik tepla střechou. Stačí se podívat když chumelí, jestli sníh je na střeše v celé ploše nebo odtává lokálně, nebo celoplošně - jednoduchá, primitivní metoda sledování prostupu tepla konstrukcí střechy. Někdy/někde je to zřejmé velmi.

hodnocení

0x

Nevíme kolik Vás v bytě bydlí..

Nicméně při 3 osobách by jen ohřev teplé vody dělal cca 6tis Kč.

Vzhledem k tomu, že topíte na 23stC...máte účet o 18% vyšší než kdyby jste topil na 20stC...

Něco spotřebujete zřejmě i na vaření...

Takže cca 2tis Kč spotřebujete zbytečně jen za vyšší teplotu v bytě...

Pak těch cca 14tis co by zbylo..není zase tak strašné...respektive nemožné.

Pro přesější odhad by bylo potřeba vědět tepelné ztráty Vašeho bytu...ev.by se nějaká podstatná informace dala zjistit i z počtu a velikosti otopných těles...a zjištění jak teplot topnou vodou topíte při nějaké konkrétní venkovní teplotě.

lui*
hodnocení

0x

Mě to připadá normální. Já mám náklady na podobný nezateplený byt, se starými okny, cca 50m2, plus ohřev vody, plus vaření na plynu, asi 1400/měs.

marenka*

*palec*80 m2, 2200,-Kč/měsíčně. Vejdeme se tak tak. Teplota den 22 st., noc 19 st. Babička topí jako tazatelka, v kuchyni a má otevřené dveře do obýváku. Platí 1400,-

hodnocení

0x

Milá Deniso, topit plynem je dneska luxus, to si asi neuvědomuješ. Zkus topit jen do některé místnosti a na nižší teplotu v ní a uvidíš, jak náklady klesnou :))

elblovadenisa*
hodnocení

Topíme jen v kuchyni která je spojena s obývákem a koupelně ložnice je vypnutá nějaká další chytrá rada?:(

hodnocení

0x

Co se zeptat okolnich bytech jakou maji spotrebu. Z toho se da pri podobne velikosti bytu alespon v zakladech vychazet.
Pokud se to bude dost lisit, trval bych na reklamaci a kontrole plynomeru.
Budou asi dosti neochotni, ale je treba nedat se odbyt a stat za svym.

Plynoměr je objemové měřidlo, takže nemůže naměřit více, než jím proteče. Spíše se zasekává a šidí dodavatele plynu, který je ve vlastním zájmu pravidelně mění a cejchuje. Když budete trvat na přecejchování Vašeho plynoměru, tak mohou zjistit, že je v pořádku a cejchování zaplatíte (kolem 1000,- Kč).

elblovadenisa*
hodnocení

Na to jsem se už také ptali řekli nám že ta revize stojí 1700 pak můžeme reklamovat ale stejně napřed musíme těch 6000 zaplatit *bum*Včera jsme to řešili s tchánem a také říkal že je to blbost jelikož sme prakticky každý víkend u nich a plyn se vždy úplně celý vypíná takže je tu jen spotřeba těch 5 dní a neděle večer. Nevím už co jiného by s tím mohlo být na plynárnách nám řekli že sme se vždycky vlezli až 3 měsíce prudce narostla spotřeba což mi příjde jako blbina *zed*

hop®

Poslední 3 měsíce? To by u mne nemohli zjistit, fyzický odečet plynoměru dělají jednou ročně před ročním vyúčtováním.

Kontrolu plynoměru bych neriskoval, nepomůžete si. Buď měří správně a zaplatíte tuto revizi. Nebo proměřuje (napočítá méně než bylo spotřebováno) a pak ho bezplatně vymění a budete platit skutečný odběr. Koneckonců toto vyplynulo už z předchozích reakcí...

doplněno 25.02.11 12:02:

Mimochodem nevím co je divného na tom, že během zimních měsíců spotřeba vzroste - asi bylo potřeba trošku přitopit...

marenka*

*palec*Hope, já když teď v těch mrazech slyším jemné ťuknutí termostatu, když se zapíná, je mi horko z vyúčtování předem. Tak nějak už dokážu vytušit co přijde, podle počasí. Jinak ty poslední 3 měsíce zjistím na ročním vyúčtování taky, oni to nějak odhadově propočtou a je legrace jak. Všimli jsme si toho jeden rok, přes léto jsme měli vyšší spotřebu podle nich, než na jaře. *smich* Hádejte, jaké byly ceny za plyn v těch obdobích.

doplněno 25.02.11 12:24:

Ale zas to je jen o naší lenosti, pokud je změna ceny plynu na trhu, máme každý možnost na plynárnu zavolat a nahlásit stav plynoměru. *frajer*

hop®

Tak tak, zlatý ÚT v paneláku! *bezim*

aaaaaaaaaaaaaaaaa

tak, tak, v paneláku to měli vždy skoro zadarmo nebo velice dotované a vždy nadávali jak je to drahé. Poslední roky mají občas něco zaplatit a to se kroutí.

Nesouhlasím.

Topíme plynem přes 30 let a nikdy sme neměli žádnej problém. Já si například v pokoji ráno vyvětrám na 13 stupňů, zavřu okno a skoro celej den tam mám 19 stupňů. Večer si wafky zapnu na 15-20 minut na 4.stupeň. Vytáhnu to na 24 a když jdu kolem půlnoci spát tak tam mám 21stupňů.Platím 600 měsíčně a ještě mi vracej.

marenka*

Luis, jak nesouhlasím? Vždyť jsi s tím souhlasil (dotované ceny, bydlení za nižší náklady), a jak! Já ráno vyvětrat na 13 st, pak wafky vytáhnout na 24 a spát při 21 stupních, tak se nedoplatím tuplem. *zed*

Nesouhlasím s tím co napsal(a) aaaaaaaaaaaaaaaa.

Mařenko nevím jak sem s tím souhlasil?.?.? Přečtěte si moji reakci pořádně!.!.!

bublinka1
hodnocení

0x

My platíme 1.500,- / měsíčně, byt je přibližně stejně velký jako váš, loni nám vraceli 2.500,-.

A to musím říct, že netopíme celý den, když jsme v práci udržujeme teplotu na 21 stupňů.

Před vánocemi jsme měnili kotel za lepší, takže spotřeba může být i v tom.

No..takže pokud máte stejný byt...topíte na 21stC...a máte platbu 12x1500Kč-2500Kč pak jste na 15500Kč.

V tom případě to je v podstatě v pořádku, neb tazatelka topí o 2stC více..

Mimo to, on ten útlum v době kdy člověk není doma by zase neměl být tak moc velký..tím se spíše více protopí než ušetří..Takže když tazatelka uvádí že o víkendu plyn vypnou...tedy asi dají kotel do útlumu..a v neděli večer zapnou, pak to není zase něco co by jim mělo extra ušetřit...o to více musí dotopit byt v neděli večer.. .

buss
hodnocení

0x

No tak si plynoměr nechte ověřit...

hop®

... anebo tak... *smich*

georges*
hodnocení

0x

Asi před rokem jsem řešil úplně stejný problém jako Vy (díky tomu jsem narazil na poradte.cz). Reklamace na RWE nic nevyřešila - leda že bych jim nasypal další prachy za otestování plynoměru. Zavolal jsem reviznímu technikovi přes plyn, co se s tím dá dělat, řekl mi, že přeměření plynoměru nemá cenu nechat dělat, protože je to jejich zařízení, který před instalací testují. A kdyby bylo vadný, stejně to nepřiznají, ale namontují - za další prachy -jiný plynoměr. Ale zároveň mi řekl, ať si vezmu fakturu za vyúčtování a kalkulačku a ať si tu fakturu přepočítám, zda se nestala prostá početní "chybička". Že už se s tím párkrát setkal. Docela mě to zarazilo. Chvílu jsem to zkoušel, ale jelikož jejich faktury jsou - alepoň pro mě - docela nepřehledný, tak jsem to skrečoval. Takže nevím jestli měl třeba pravdu. Ale zkuste to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]