Nejste přihlášen/a.
Dobrý den je tady někdo kdo rozumí plynům a kotlům? Dnes nám přišlo vyúčtování za plyn a máme nedoplatek 6.000,- dle majitele je to moc a chce fakturu vyreklamovat. Nemůže se to nějak protáčet nebo něco? Jsme tady rok, zálohy máme měsíčně 800 a byt má 57 m čtverečních. Vaříme tak obden a přes den topíme na 23 stupňů v noci je 19. Prosím poraďte je to moc?
doplněno 24.02.11 13:24: Dům je celkově zateplený nová střechaNemůžeme topit je na 20 stupňů máme miminko, jsme tedy 3 a teplota přes den je 22,5 0,5 stupňů je rozdíl takže to je těch 23. D
Kromě svojí vlastní vizuální kontroly si můžete na stránkach www.rwe.cz zadat každý 3 měsíce samoodečet. Dělám to už 5 let a mám perfektní přehled.
800 x 12 = 9600 + 6000 = 15 600kč/rok. Pkud máte na plyn i ohřev teplé vody a uvádíte že temperujete na 23st. a dům je nezateplený tak mi to skoro vychází že by to mohlo být ok. Okna jsou plastová nabo stará . . .? jaké zateplení? doplňte
V bytě o výměře 75 m2 máme vlastní kotel, topíme chvíli ráno a pak od 16 do 21 h na 23 st. Kotel také ohřívá vodu. Za plyn platíme asi 12 000 Kč ročně. Já si dělám vždy poslední den v měsíci odečet stavu plynoměru a elektroměru a mám průběžně přehled o spotřebě. To mohu doporučit.
.. hm to je jistě reálné, ale to vytápění na 23st je podle mě dost. Rozumnější je 21 až 22 max. ještě k otázce . . . podkroví bývají ošidné a ne vždy stejně resp. dobře zateplené jako obvodové zdi, někdy, (netvrdím že v tomto případě) to může být taky problém - únik tepla střechou. Stačí se podívat když chumelí, jestli sníh je na střeše v celé ploše nebo odtává lokálně, nebo celoplošně - jednoduchá, primitivní metoda sledování prostupu tepla konstrukcí střechy. Někdy/někde je to zřejmé velmi.
Nevíme kolik Vás v bytě bydlí..
Nicméně při 3 osobách by jen ohřev teplé vody dělal cca 6tis Kč.
Vzhledem k tomu, že topíte na 23stC...máte účet o 18% vyšší než kdyby jste topil na 20stC...
Něco spotřebujete zřejmě i na vaření...
Takže cca 2tis Kč spotřebujete zbytečně jen za vyšší teplotu v bytě...
Pak těch cca 14tis co by zbylo..není zase tak strašné...respektive nemožné.
Pro přesější odhad by bylo potřeba vědět tepelné ztráty Vašeho bytu...ev.by se nějaká podstatná informace dala zjistit i z počtu a velikosti otopných těles...a zjištění jak teplot topnou vodou topíte při nějaké konkrétní venkovní teplotě.
Mě to připadá normální. Já mám náklady na podobný nezateplený byt, se starými okny, cca 50m2, plus ohřev vody, plus vaření na plynu, asi 1400/měs.
Co se zeptat okolnich bytech jakou maji spotrebu. Z toho se da pri podobne velikosti bytu alespon v zakladech vychazet.
Pokud se to bude dost lisit, trval bych na reklamaci a kontrole plynomeru.
Budou asi dosti neochotni, ale je treba nedat se odbyt a stat za svym.
Plynoměr je objemové měřidlo, takže nemůže naměřit více, než jím proteče. Spíše se zasekává a šidí dodavatele plynu, který je ve vlastním zájmu pravidelně mění a cejchuje. Když budete trvat na přecejchování Vašeho plynoměru, tak mohou zjistit, že je v pořádku a cejchování zaplatíte (kolem 1000,- Kč).
Na to jsem se už také ptali řekli nám že ta revize stojí 1700 pak můžeme reklamovat ale stejně napřed musíme těch 6000 zaplatit Včera jsme to řešili s tchánem a také říkal že je to blbost jelikož sme prakticky každý víkend u nich a plyn se vždy úplně celý vypíná takže je tu jen spotřeba těch 5 dní a neděle večer. Nevím už co jiného by s tím mohlo být na plynárnách nám řekli že sme se vždycky vlezli až 3 měsíce prudce narostla spotřeba což mi příjde jako blbina
Poslední 3 měsíce? To by u mne nemohli zjistit, fyzický odečet plynoměru dělají jednou ročně před ročním vyúčtováním.
Kontrolu plynoměru bych neriskoval, nepomůžete si. Buď měří správně a zaplatíte tuto revizi. Nebo proměřuje (napočítá méně než bylo spotřebováno) a pak ho bezplatně vymění a budete platit skutečný odběr. Koneckonců toto vyplynulo už z předchozích reakcí...
doplněno 25.02.11 12:02:Mimochodem nevím co je divného na tom, že během zimních měsíců spotřeba vzroste - asi bylo potřeba trošku přitopit...
Hope, já když teď v těch mrazech slyším jemné ťuknutí termostatu, když se zapíná, je mi horko z vyúčtování předem. Tak nějak už dokážu vytušit co přijde, podle počasí. Jinak ty poslední 3 měsíce zjistím na ročním vyúčtování taky, oni to nějak odhadově propočtou a je legrace jak. Všimli jsme si toho jeden rok, přes léto jsme měli vyšší spotřebu podle nich, než na jaře.
Hádejte, jaké byly ceny za plyn v těch obdobích.
Ale zas to je jen o naší lenosti, pokud je změna ceny plynu na trhu, máme každý možnost na plynárnu zavolat a nahlásit stav plynoměru.
tak, tak, v paneláku to měli vždy skoro zadarmo nebo velice dotované a vždy nadávali jak je to drahé. Poslední roky mají občas něco zaplatit a to se kroutí.
Nesouhlasím.
Topíme plynem přes 30 let a nikdy sme neměli žádnej problém. Já si například v pokoji ráno vyvětrám na 13 stupňů, zavřu okno a skoro celej den tam mám 19 stupňů. Večer si wafky zapnu na 15-20 minut na 4.stupeň. Vytáhnu to na 24 a když jdu kolem půlnoci spát tak tam mám 21stupňů.Platím 600 měsíčně a ještě mi vracej.
Luis, jak nesouhlasím? Vždyť jsi s tím souhlasil (dotované ceny, bydlení za nižší náklady), a jak! Já ráno vyvětrat na 13 st, pak wafky vytáhnout na 24 a spát při 21 stupních, tak se nedoplatím tuplem.
Nesouhlasím s tím co napsal(a) aaaaaaaaaaaaaaaa.
Mařenko nevím jak sem s tím souhlasil?.?.? Přečtěte si moji reakci pořádně!.!.!
My platíme 1.500,- / měsíčně, byt je přibližně stejně velký jako váš, loni nám vraceli 2.500,-.
A to musím říct, že netopíme celý den, když jsme v práci udržujeme teplotu na 21 stupňů.
Před vánocemi jsme měnili kotel za lepší, takže spotřeba může být i v tom.
No..takže pokud máte stejný byt...topíte na 21stC...a máte platbu 12x1500Kč-2500Kč pak jste na 15500Kč.
V tom případě to je v podstatě v pořádku, neb tazatelka topí o 2stC více..
Mimo to, on ten útlum v době kdy člověk není doma by zase neměl být tak moc velký..tím se spíše více protopí než ušetří..Takže když tazatelka uvádí že o víkendu plyn vypnou...tedy asi dají kotel do útlumu..a v neděli večer zapnou, pak to není zase něco co by jim mělo extra ušetřit...o to více musí dotopit byt v neděli večer.. .
Asi před rokem jsem řešil úplně stejný problém jako Vy (díky tomu jsem narazil na poradte.cz). Reklamace na RWE nic nevyřešila - leda že bych jim nasypal další prachy za otestování plynoměru. Zavolal jsem reviznímu technikovi přes plyn, co se s tím dá dělat, řekl mi, že přeměření plynoměru nemá cenu nechat dělat, protože je to jejich zařízení, který před instalací testují. A kdyby bylo vadný, stejně to nepřiznají, ale namontují - za další prachy -jiný plynoměr. Ale zároveň mi řekl, ať si vezmu fakturu za vyúčtování a kalkulačku a ať si tu fakturu přepočítám, zda se nestala prostá početní "chybička". Že už se s tím párkrát setkal. Docela mě to zarazilo. Chvílu jsem to zkoušel, ale jelikož jejich faktury jsou - alepoň pro mě - docela nepřehledný, tak jsem to skrečoval. Takže nevím jestli měl třeba pravdu. Ale zkuste to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.