Nejste přihlášen/a.
Chystám se na základovou desku a mám jeden dotaz. Někde jsem na netu narazil na příspěvek kde XPS na izolaci ZS byl vložený ve výkopech před vylitím betonem. Je tento způsob možný?
Dobrý den. Vylití základů do bednění vyrobeného z XPS je možné a s úspěšchem ho realizovalo několik stavebníků, kteří to publikovali na TZB. Je potřeba si uvědomit, že tlak tekutého betonu je celkem destruktivní a v tomto kontextu se musí udělat celá konstrukce šalování. Nebo základy betonovat pěkně pomaloučku, polehoučku a delší dobu. Lepší je to ale připravit pořádně a vylít to z mixů. Je jasné, že kdo nehledí na každou korunu, vyleje podkladní základ cca 20 cm a pokračuje bednícími tvárnicemi, kterými si vytvoří dokonalou rovinu pro zateplení. Ale každý musí postupovat způsobem na který má. Jak finančně, tak fyzicky a intelektuálně. S pozdravem Laďa
možné to je, ale naskýtá se mi otázka rovinatosti pokládky izolačního mateiálu a případně spár a jejich možného reozevření nebo posunu mezi jednotlivými deskami příp. prvky izolace, a tou sparou (vznik napříkl při betonáži a pod (jen typuji) by mohlo dojít k prostupu tepla. Přeci jen izolant osazený mezi zdmi na rovném podklaďáku a "pod střechou" asi těchto anomálií a nepřesností při provádění bude míti méně. Je to muj polo-odborný pohled. Kolegové snad přidají více o tom, jaké to může mít výhody nebo nevýhody. Jak sem uvedl, trochu bych měl obavy ze správného a "dokonalého" rozložení izolantu a vzniku spár. Navíc je izol. ve vlhku a v kontaktu se zeminou ... . no nevim nevim. (asi tam pod to spíš ještě dávají nějakou separaci-tenkou geotextilku).
zateplit zaklad je lepsi po vyliti nez pred vylitim vic prace vetsi zdrzovani verte mi
Pro upřesnění, nejedná se o vodorovné zateplení, ale svislé o tu část která je pod úrovní terénu. Víc práce? Nevím, musí se základ odkopat dát izolaci a zase přihrnout. Mám na pozemku samý jíl, tak že rýhy by měli být rovné.
ted mi reknete do ceho to budete vylivat do bednaku nebo do salunku a nebo ciste do jilu?
dobry vecer z meho hlediska bych asi radeji vylil zaklady a potom odbagroval zateplil a stejne musite udelat nejakou hydroizolaci a kdyz by ste byl uz u toho jestli budete i v mirnem kopci tak budete delat k tomu jeste drenaž na odvod vody protoze vam to pujde k domu kdyz jil nic nevsakuje
Tak to teda odkopu Co se týče drenenáže, tak váhám. Jak bylo psáno, jíl nic nevsakuje. Když to zasypu opět jílem, nebude nic vsakovat. Když udělám drenáž, tak si tu vodu k základům akorát přivedu. Nebo uvažuji špatně?
po pravde vam povim ze mame barad taky na jilu a kdyz prisel vetsi desttak to slo mez zdi a jilem dolu k zakladum az sem delal dodatecne nopovku a drenaz a je klid od toho aje 25 postavenej a bylo to k nicemu i kdyz je to na jilu ale vy muzete dat klidne deset sterku na drenaz zabalit do geotextilie a pak dat pruh geotextilie na sterk a zasypat to nahoru klidne jilem nebo zeminou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.