Nejste přihlášen/a.
Zase trošku chci postoupit s rekonstrukcí bytu..Jsem akorát po dokončení hrubé elektřiny (krabičky, nová kabeláž, a uřž zaplácané drážky). teďka mě čeká natahování stěn. Nějaké dotazy jsem už tu měl, na to jak natáhnout na stěnu perlinku s lepidlem, či perlinku s tenkovrstvou omítkou.
Teď ale nevím pro jaká řešení se rozhodnout..:
Na ytong perlinku s obyčejným či fasádním lepidlem, flexi je zbytečný přepych, potom štuk (nejlépe keraštuk) a malba.
Na panel dle velikosti nerovností. Při extrémních nerovnostech omítnout, při menších nerovnostech přetáhnout lepidlem, na spoje panelů doporučuji do lepidla pruh perlinky s přesahem minimálně 10cm na každou stranu, dotáhnout do optické roviny. Pak opět štuk a malba. Panel pod štuk napenetrovat.
V případě tapet postup totožný s výjimkou malby. Pokud budete mít hrubé reliéfní tapety, není asi štukování nutné, ale při použití klasických papírových tapet je pak vidět každá nerovnost pod nimi.
To je postup, který bych doporučil, ale jistě ještě někdo zareaguje s jinou možností...
hop; Spoje na té betonové stěně mají rozdíl tak do 5mm. Na stěrkování mám doporučeno nějakou směs KVK, ale zkusím i ten keraštuk, a pak i namixovanou nějakou sádrovou stěrku v kýbli, abych věděl pro příště jak se s tím pracuje a jak to pak vypadá. Ještě jeden dotaz k omítkám, z odpovědi to nebylo moc patrné, jinak vše ostatní jsem pobral díky. Tenko-jedno-vrstvá omítka - to je finální povrch pod malbu a tapety nebo se i to ještě stěrkuje? A z jakého důvodu by jsi dal přednost lepidlu s perlinkou před omítkou s perlinkou?
stafan; nerovnosti jsou do 5mm maximálně, spíše méně. A to hlavně jen u spojů panelů, no a pak různý "náblitky" u podlahy a v rozích. Prosím rozveď odpověď perlinku a štuk na panelovou stěnu, to je bez lepidla či omítky rovnou se štukem?
Nevím úplně přesně, co je myšleno označením "Tenko-jedno-vrstvá omítka", ovšem už z názvu usuzuji, že to není finální vrstva pod malbu, ale že je třeba ještě například štuk.
Spoje do 5 mm bych řešil přetažením perlinkou s lepidlem a dorovnání do optické roviny (aby nebyla vidět boule, tedy roztáhnou lepidlo doztracena).
Omítka do lepidla - s tím nemám žádné zkušenosti, mám ověřené výše popsané postupy.
Sádrová stěrka, pokud vím, je znatelně dražší než keraštuk, navíc se po zaschnutí přebrušuje, což je dost nepříjemná a prašná práce. Pokud má člověk trošku zkušeností s keraštukem, je vzhled po vymalování stejný, jako při použití sádrovky.
doplněno 24.02.11 14:47:"Nějaká směs KVK" je také dost nepřesný pojem, prostě něco, co vyrábějí Krkonošské vápenky Kunčice...
hop; s tou omítkou jsem nebyl pochopen scela přesně... totiž ta varianta s omítkou a perlinkou, znamená že ytong napenetruje a natahánu rovnou omítku s perlinkou (bez lepidla)..
Ano, to jsem pochopil, ale s touto technologií nemám žádné zkušenosti (abych pravdu řekl, moc tomu nedůvěřuji,ale mohu se mýlit a také to funguje), proto nemohu poradit. Doporučuji zde pouze to, co mám vyzkoušené a ověřené.
Arte,Rozhodně bych doporučil do paneláku tapety.Bez vyrovnání a stěrkování se neobejdeš.Pokud se rozhodneš pro bílé stěny a dekorační tapety jen někde,je tu levné a elegantní řešení.Tapety Raufazer.Jsou to tapety z papíroviny,naplněné dřevěnými drobnými třískami.Povrch je nabílen latexovou barvou.Jsou relativně levné a jejich struktura je na stěně velice elegantní.Po uschnutí se celá stěna může malovat běžnými interierierovými barvamiPokud se vyskytnou nějaké nedostatky,před malováním se srovnají finální stěrkou.
JABRAKA
Jabrako!
Zaprvé, pravděpodobně myslíte tapety Rauhfaser.
A zadruhé, co na strukturované tapetě vytvoří opravná stěrka? Pravděpodobně naprosto jinou strukturu...
doplněno 24.02.11 18:59:P.S. ... a to se nezmiňuji o tom, že tapetování jsem si užil dost v desetiletích minulých a do baráku bych si je v životě nedal...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.