Nejste přihlášen/a.
Odfoukla se nepozorovaně celá jedna strana WC obkladu 1,5x2,3m skoro v celé výšce 1,5m, ve středu asi o 1cm. Hlavně nevím proč. Je to v paneláku. Stěna je tedy betonová, suchá. Spodní řada a 3 horní řady ještě drží přilepeny. Zbytky stěrky drží na betonu. Na sejmutých obkladech 20x25cm ze Španělska jsou stopy po stěrce. Není to různou roztažností? Ptám se , aby se to neopakovalo po opravě sejmutými oblady. Děkuji.
Pokud lepidlo drží na panelu a obkladačky nesou "jen" stopy lepidla, pak asi došlo k tomu k čemu celkem dost často docházelo před dobou než se začala používat flexibilní lepidla. Natáhla se vrstva lepidla na velkou část stěny a protože to na panelu pomaleji schlo a bylo to stále živé, tak se lepidlo nechávalo déle "otevřené " na stěně. A pak se teprve vkládali obkladačky, které se sice "přicucly" ale nepřilepili, protože lepidlo už nemělo lepící schopnost. Zkrátka a dobře chybná technologie při montáži. po nějaké době pak dojde k odloupnutí v důsledku pochybu panelů. Ten pohyb mikroskopický ale nepřilepenému obkladu stačí pro odtržení.
Dnes, když se používají flexilepidla a řemeslníci se už naučili s těmito lepidli zacházet, toto nehrozí.
Pokud tedy jsou Vaše obkladačy celé, bez poškození a bez zbytků lepidla tak jak píšete, je možné je novu přilepit cementovým flexilepidlem. Ale můj názor je, koupit nové. Celé to osekat, přebrousit zlehka celý povrch, nanést penetraci.
Toto je jen názor založený na informacích které jsou dostupné v dotazu a není vyloučeno, že je něco špatně ve stěnách místnosti, ale je to velmi málo pravděpodobné.
Z popisu (bez prohlídky obkladu) soudím, že ne stěnu se lepidlo chytlo ale na kachliky ne. Každopádně je to nekvalitní práce, či postup. Na obkladu nedrží lepidlo, protože (snad) obklad nikdo nenavlhčil, a lepidlo mohlo mít hustčí konzistenci. Když bude lepidlo!vlhké správně) tak se nemusí (ale je dobré vlhkou houbou otřít kachle) Tím se zbaví obklad prachu a navlhčí. lepidlo pak lépe chytne.
"Není to různou roztažností?" pokud se ptáte na roztažlivost obkladu a betonu, v tom to není vada.
doplněno 22.02.11 13:29:Tazatel sděli, že nedrží lepidlo na obkladu ale jen na betonu. Je to tak tazateli?
Milane, naprosto souhlasím s Vaším názorem!
Již jsem se s tímto problémem také setkal, tato situace nastane, pokud si "pomalejší obkladač" natáhne lepidlem větší plochu a část této plochy mu před obložením zaschne a ztratí přilnavost. I průměrný obkladač zjistí, že lepidlo již ztrácí přilnavost, ale pokud je to líný flink, snaží se lepit dál, místo aby zasychající lepidlo seškrábnul a natáhl plochu znova.
Myslím, že v tomto případě není problém v namáčení obkladů (je jiná doba ) nebo ve špatném lepidle, ale pouze v technologii lepení. Flexibilní lepidlo pro lepení obkladu na panel je dle mého názoru zbytečný finanční luxus, a vzhledem k odlišným vlastnostem oproti standartnímu lepidlu bych flexilepidlo ani nepoužil - připadá mi to, jak kdyby po mně někdo chtěl nahazovat zeď nivelačkou...
Opravu doporučuji provést takto: osekat zbytky lepidla z panelu a panel mechanicky očistit (omést, otřít navlhčenou houbou) od prachu. Použít standartní lepidlo na obklady o správné hustotě a obklad nalepit zpět...
.. to tvrzení "stěna je betonová" u panelových domů nebývá pro WC vždy univerzální pravdou. Pokud je Váš dům postavený a z panelů před rokem 1980 může být "stěna" i z jiného materiálu(umakart). Opravdu jde o panel? pak je chyba v lepidle, které po čase odpadlo od podkladu. Dnes jsou již lepidla mnohem kvalitnějsí a o něco pevnější. Dlaždice odloupejte, podklad očistěte od zbytků, (příp. odmastětě) napanetrujte a nalepte nové dlaždice flexibilním lepidlem na obklady. Mělo by to stačit, pokud je to na panelu.
V panelácích je štuk na panelech tvořen jen 2 mm silnou vrstvičkou nějakého potěru.Jakého,to ví snad jen pánbůh.Takže podle mých zkušeností je úplně běžné,že se tato vrstvička odlupuje.Ale to je jen jedna z možných příčin.Pokud vezmu odloupnutý kachlík,a zústala na něm vrstva lepidla a stěna pod ním je neporušená,dělicí vrstvu mohly dělat staré nátěry.Také to mohlo být špatně namíchané lepidlo.Příčin je tedy víc a chtělo by to vidět,aby se dala zjistit ta pravá.
JABRAKA
Tazateli se nezdá, že by byla chyba v lepení. Betonový panel z roku 1989 byl holý, bez štuku, po vybourání umakartového jádra. A stěrka i po odfouknutí obkladu opravdu drží. Obklady máme asi 10 let. Přišlo se na to až nyní náhodou díky tomu vypouklení. Je mi divné, že je tak velké. To se snad musela zvětšit výška obkladu oproti zmenšení panelu, ne? Původně jsem podezíral sousedy, kteří dělali rekonstrukci jádra vedle asi před rokem, ale nic jsem u nich neobjevil.
tes, kde se oddělilo lepidlo? od betonu či od obkladu?
Nebo kde zůstalo lepidlo přilepené?
doplněno 23.02.11 18:13:zkušenost mi velí souhlasit s Jiříkem a se sebou. Obklady byly špatně nalepeny, byly suché! Lepidlo "zprahlo" při styku se suchým obkladem.
Tazatel: Ta lepící stěrka je jen na betonu a docela pevně. Podle drážek je vidět, že to bylo děláno po částech. Na obkladech je jen otisk po stěrce . Spodní a horní řady obkladu stále drží. Myslíte, že to tedy nebyl cizí vliv a mohu to znova nalepit bez nějaké dilatace? /Proč se to jen neodlepilo, ale také odfouklo?/ Postup tedy: vše očistit, penetrovat beton?, znova lepit maltou / mám Cimsec Standard nebo něco pružného/ a vlhčit obkladačky?
Vse ocistit, napenetrovat, prilepit kvalitnim lepidlem, ceny tech kvalitnejsich flexi lepidel zacinaji na 500Kc za 25kg pytlik.
Do rohu a do napojeni na cokoliv pevne spojeneho se zdi (futra apod.) dat misto sparovaci hmoty silikon prislusne barvy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.