Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Jsem žena nemám se moc koho zeptat tak mi tady snad někdo na 2 dotazy odpoví.Jak má správně sepínat a zapínat bojler?Bojler mám ho ve sklepě a dnes shodu okolností jsem tam něco dělala tak jsme si hlídlala pro zajímavost jak bojler zapíná vypíná.Bojler se ve 14.00 přepnul na NT(2 hodiny odpoledne) a jel asi 30 minut a vypnul... tím předpokládám že byl nahřáto..Ale on asi za 15 minut zapl asi na 2 minuty znova a hřál asi 15 minut zase pauza a zase 2 minuty hřál..tak to bylo celé 2 hodiny..Nikdo nebyl doma! takže vodu nikdo neodebíral.Má se bojler takto chovat?že se dohřeje a vychladne chápu ale že po dohřátí vychladne po 15 minutách a bude dohřívat 2 minuty nevím..Ale třeba to tak funguje a předem děkuji za vysvětlení..
Druhý dotaz při té příležitosti mi napadlo zda by nemělo smysl bojler i když je izolovaný uvnitř z výroby ještě "doizolovat" na povrchu nějaku vatou že by byl zaizolován ještě více a myslím že by vystydnutí nebylo tak rychlé..Ale když je bojler nahřátý a sahnu na něj tak je normálně studený takže už z výroby je to asi v pořádku, selským rozumem.. kdyby to byl špatně izolované tak by asi byl na povrchu teplý
Děkuji za vysvětlení obou dotazů Jana
Bez měření není vědění.
Normální toto není, boiler se zapne bude se ohřívat do doby, nežli ho vypne termostat, nebo tepelná pojistka, či skončí nízký tarif.
Jak je starý boiler?
doplněno 21.02.11 21:31:Již mnoho let používám výhradně Dražice a tento problém nemám.
doplněno 22.02.11 17:37:Jani, na jakou teplotu ohříváte vodu? na max? zkuste ubrat o kousek kolečkem.
Já Vám pánové děkuju za rychlé odpovědi.Hmmm i když "radost" z nich nemám zase starosti.Mě se to taky zdálo divné ale chtěla jsem se ujistit.Je to Tatramat EOV 82 80 litrů ted ho mám 6 rokem..Já bych to ani nesledovala mám dole 2 dospívající dcery (jen ony 2 bojler)využívají .Někdy se sprchují někdy jen koupu ale právě že se mi zdálo že bojler za den 24h cyklus spotřebuje v pruměru + - 7-9kwh tak jsme se tomu začala "věnovat" ale třeba ta spotřeba je v normálu.Horší je tedy to zvláštní spínání..A to nevím jak to jede když bojler je vypotřebován uplně a začne hřát zda jede v kuse jak má nebo se chová také tak jak popisuji výšše když dnes dohříval..Co ted s tím? nechat to tak jak to je nebo koupit nový? pokud by to nemělo vliv na sptřebu kwh tak by to ani nevadilo ale nevím..ach jooo to je situace.
Každopádně děkuju
Dobrý den
Pokud mohu ještě něco k mému problému.. tak jsme si udělala dnes noční a denní "službu" ve sklepě a pozoroval bojler...
Takže v pul páte ráno (NT) jsme šla do sklepa zapla až tehdy jistič bojleru aby teprve nyní začal hřát a pozorovala...Bojler byl po večerním koupání děvčat vyčerpán takže hřál cca 2 hodiny v kuse bez přestávek a výpadků tak jak má před 7 ráno končil NT a bojler se vypnul.No a odpoledne na 14.00 jsme šla opět do sklepa kdy se mi opět na 2 hodiny zapíná NT.
Bojler začal hřát určitě ještě dohříval z rána a jel opět celou hodinu bez přestávek.Až kolem 15.00 hodin vypnul to dosáhl správné teploty.Byla jsme se kouknout nahoře na hodiny a tam je vše v pořádku vše bylo stále v NT.No a od 15 hodiny kdy bylo nahřáno do 16.00 zase začal asi udržovací provoz kdy my se domníváme že závadný provoz.Tedy cca 14 minut stál 4 hřál 14 stál 4 hřál atd. až do doby než se vypnul NT.
No nakonec si myslím když jsem to dnes vše pozorovala že to je ač to nevypadá si myslím správně.Prostě pokud dohříval tak hřál v kuse a pokud dohřál a už jen udržoval tak jel ten svůj cyklus..
Takže myslíte že to tak opravdu nemá být? mám to stále brát jako závadu...
děkuji Jana
Tak ještě jednou...
Ne...není to závada...je to dáno konstrukcí..a umístěním snímače termostatu.
Boiler není žádné extra sofistikované zařízení..je dělaný co nejjednodušeji..
Takže když je nahřátý na cca 60stC (podle termostatu...jak ho máte nastavený)...vypne...
Ale termostat má určitou hysterezi...tj. musí na nějaké nižší teplotě zase sepnout a začít ohřívat..
Takže ve Vašich 14h je teplota v boileru dejme tomu 55stC...ohřívač tedy musí zapnout...dohřeje na 60stC...vypne...teplá voda v ohřívači jednak chladne...a jednak se vzhledem k teplotě a hustotě vody teplá voda dostává nad studenější vodu...pak tedy boiler opět zapne...a dohřeje na 60stC...ty 4minuty mu k tomu evidentně stačí.
Ano..teoreticky by to šlo vyřešit třeba dvěma termostaty...kdy jeden by vypínal nahřívání na těch 60stC...a druhý by byl uživatelsky nastavitelný třeba na 35stC...pak by boiler fungoval podle Vašich představ...
Ale zase by jste neměla k dispozici pokaždé maximální teplotu vody, která je v daném okamžiku možná.
A výrobce to prostě dělá jednodušší cestou..a nejen Tatramat..ale i všichni ostatní..
Dobře děkuji uctivě za odpoved a vysvětlení to mi stačí uzavírám to.Díky
A ještě tedy jednu věc myslíte že by mělo smysl nebo vubec nějaký efekt ten bojler ještě "dozabalit" "zateplit" vatou nebo nějakým izolantem?viděla jsem docela pěknou věc asi 6 cm vaty a na konci ještě taková stříbrná folie.Mám v umyslu s tím bojler ještě zabalit ale ptám se zda to bude za tu práci a koupení vaty mít smysl?Ve sklepě je logicky poměrně chladno ale zase na druhou stranu jak už jsem psala bojler je všude na omak studený nikde známka že by voda prohřívala až na plášt.
Ještě jednou děkuji Jana
Pokus sama laicky zjistíte, že teplota povrchu nahřátého bojleru se neliší od teploty okolí, myslím, že další izolace je zbytečná investice, finanční úspora při dalším provozu bude podle mého názoru naprosto zanedbatelná. Ale pan "martincakl" Vám jistě poskytne přesné hodnoty, věřím, že jimi podpoří moji teorii o zbytečnosti dalšího zateplení bojleru.
Já připojí svojí zkušenost.
Mám ve sklepě (celoročně cca 8-10°C) bojler 8Ol ohřívaný na cca 70°C.
Na vzhledu bojleru mi n ezáleží, tak jsem udělal hokus pokus a boljeru vyrobil z 3cm tlustého polystyrénu bedýnku o cca 10cm na každé straně větší a tu vyplnil zbytky minerální vaty. A hle! Po přepočítání za měsíc měření mi vyšlo 1,72kč při loňské ceně elektriky.
Náklady na "bedýnku" zanedbatelné (do 100kč a hodinka času), úspora z dlouhodobého hlediska znatelná.
Dodávám že bedýnka se nechá velmi snadno sundat a přístup k bojleru se tím nijak neztížil.
Pan Martin tu úsporu docel odhadl. Nevím, jestli si tazatelka vyrobí bedýnku sama, náklady (polystyrén, vata, něčí práce) by ji vyšly pravděpodobně na větší částku. Vy máte návratnost "investice" bajvočko 5 let, u paní Jany by to bylo asi déle.
Než se tím zabývat (podle mne to příliš znatyelná úspora není), asi bych si raději odpostil 1 pivo za rok...
P.S.: Vy máte na bojler samostatný elektroměr a vodoměr?
vy si děláte legraci ale já to mám tak trochu jako koníčka. Odpočtovej elektroměr mám k bojleru připojenej - jen ten vodoměr mi chybí
V létě se chystám na úpravy vody, tak tam určitě půjde
Taky jste mě tady navedli na další vylepšení - stříbrnou fólii, to bude mít žena radost
Blbě jsem to napsal - je to 1,72Kč/den. Měsíc jsem to měřil abych dostal nějakej průměr.
Ještě poznámka k k tomu opláštění. Bojler má obal plechovej kterej dobře odvádí teplo prošlé izolací, takže se na omak zdá opravdu studenej. Ideální je připlácnout na něj čidlo teploměru a třeba hadrem překrýt.
Dřív bylo v okolí bojleru zima jako všude ve sklepě. Teď je v "bedýnce" stupňů cca 35.
Fakt je že kdybych všechen ten čas co promrhám obíháním chalupy, měřením zapisováním atp. věnoval radši rodině - byl by přínos určitě větší...
Vojto, nechci zbytečně rejpat, ale k přesnému výpočtu úspor bych asi potřeboval i údaj o množství ohřáté a spotřebované TUV!
Dobrý den
Tak jsem měla se sem k mému tématu "bojler" nevracet ale ted jsem to při kávě udělala a příspěvek pana @vojtazanda mi zase nahlodal.
Totiž co on píše o "domečku" kolem bojleru bylo to co mi k nápadu ho ještě zateplit přimělo díky jednomu příspěvku jedné paní na netu.Ta psala že mají na chalupě bojler její manžel postavil kolem něj také nějaký domeček se zateplením a od té doby když v neděli odjíždějí s chalupy tak bojler vypnou a přijíždějí v pátek a voda v něm je stále vlažná/lehce teplá.Tak to mu bez domečku nikdy nebylo
Pan vojtazanda píše že za rok s domečkem ušetří +- 600-700kc není to závratná suma ale proč je nechávat manažerum ČEZU aby je v létě propili na jachtě v Toskánksu(i když oni je propijou od někoho jiného)když já si za ně mužu dát v Řecku dvě slušné večeře..
Takže domeček určitě z polysterenu stavět nebudu protože bych to určitě nezvládla ani nevím jak to provést,spojit udělat..
Ale určitě jak už jsem psala mám tedy znovu chut(ve sklepě mám fakt chladno) obalit bojler speciální vatou k tomu určenou je 6cm vysoká a na konci je ochraná tepelná folie.Nevím jestli je lepší toto nebo "domeček" ale tu vatu zkusím.
Má smysl dát na sebe ty vaty 2x tedy jednou 6cm z folií a na to ještě jednou to samé?
Jinač někdo se mi tu nabízel že když dám nějaké udaje že mi spočítá kolik by bylo možno ušetřit/ztratit já se přiznám to opravdu spočítat neumím.
Takže bojler 80litru tabulková doba ohřevu z 15 na 60 stupnu je asi 2,40hod Tepelné ztráty kWH/24h jsou 1,17
Bojler je denně v permanetním provozu děvčata ho v přízemí každý večer využívají na koupání či sprchování.
Průměrem jsem zjistila že bojler "nasosá" v 24 hodinové cyklu(8hod ve VT) + - 7-8 kwh den co den.
Děkuju všem za další názor
Jana
Jano, ještě bych počkal na výpočet od Martina. Ani Vojta zatím neuvedl způsob svého výpočtu, pokud totiž neměří odběr teplé vody a to i v závislosti na čase (asi je rozdíl, jestli dvakrát denně odeberu 30 litrů nebo 30x denně dva litry), mohou být údaje naprosto zavádějící...
Neřekl bych, že ani počet odběrů či množství vody nějak změní izolační vlastnosti obalu ohřívače. Ty jsou dány parametry právě toho izolantu.
Cyrile, počet odběrů či množství vody jistě nezmění izolační vlastnosti bojleru! Ale může ovlivnit správnost výpočtu úspory při přídavném zateplení, a tím i důvod k tomuto zateplení!
Myslím že Hop uvažuje správně. Já mám totiž tarif na 20 hodin a drobnou úpravou zapojení mám bojler zapnutý na celých 20 hodin NT. V mém případě si dovolím zanedbat 4hodiny ve kterých bojler nemůže zapnout i kdyby chtěl. Paní Jana - jestli má klasický 8hod tarif - tak tam to může hrát opravdu velkou roli. (tohle je to co se mi na celé téhle poradně líbí nejvíc - víc hlav víc ví )
Těch zbývajících 16h bez proudu může být totiž bojler téměř nebo zcela studený a pak nemá o nějakém zateplení moc smysl dumat. Funkčí by bylo totiž (v nejhorším případě) těch 8 + pár hodin, což je zhruba 1/3.
Jak jste si správně v tabulkách našla, tak Vás typ EO (respektive typ EOV 82, ale ten by měl být velmi podobný) má tepelné ztráty 1,17kWh/24h...to je měřeno při teplotě teplé vody uvnitř zásobníku 65stC a teplotě okolí (tedy místnosti kde je ohřívač instalován) 20stC.
Pro informaci...u ohřívače stejného objemu výrobce DZD Dražice uvádí hodnotu 0,71kWh/24h to znamená energetickou třídu "C". Je to tedy znatelně lepší hodnota než má Tatramat.
Je logické, že skutečné tepelné ztráty se budou při jiných podmínkách lišit. To znamená, že v případě nižší okolní teploty vzduchu v místnosti kde je ohřívač umístěn budou tepelné ztráty vyšší...Při teplotě v místnosti 10stC to bude o cca 22%..Takže pro Váš ohřívač by to bylo 1,427kWh/24h.
Na druhou stranu...když teplota v ohřívači není stabilních 65stC, ale je nižší, což v případě že z něj pravidelně odebíráte vodu je fakt, pak se zase tepelné ztráty snižují...Přesná hodnota jak moc to bude prakticky nelze vypočítat..., protože neznáme přesný režim vybíjení a nabíjení...a teplota vody se v čase mění...Odhaduji že by to mohlo být tak 20-30%.., takže se vracíme zpět na hodnotu 1,17kWh/24h...nebo ještě o něco níže.
Při parametrech co udává výrobce se dá vypočítat, že povrchem zásobníku se ztrácí (při 65stC teplé vodě a 20stC teplotě okolí) celkem 48,75 W (1,17x1000/24).
V případě že zásobník zaizolujete dodatečně 6cm minerální vaty Orsil (uvažuji s tepelnou vodivostí lambda = 0,039W/mK), pak se povrchem zásobníku bude ztrácet cca 28W (místo 48,75W původních)...Rozdíl tedy bude 20,75W...tj. za 24h to představuje úsporu 24x20,75W = 498Wh respektive 0,498kWh...
V korunách to tedy bude dělat 0,498 kWh x 2,4 Kč/kWh = 1,195 Kč/den.
Ovšem pozor...to je výpočet dle stejných parametrů jako uvádí výrobce...a pořád uvažuji s ustálenou teplotou vody 65stC...a také s perfektně zaizolovaných ohřívačem..což zřejmě nebude pravda..tak dokonale ho zase nezaizolujete. V reálu to tedy podle mne bude cca uspořená 1Kč/den...nebo ještě o něco méně.
Přesněji Vám tento výpočet asi nikdo neudělá...
Současné ztráty boileru jdou změřit snadno - boiler se nechá ohřátý a zapnutý bez odběru vody a změří se spotřeba el. za čas, např. 24 hodin (čím děle tím přesnější). Podmínka přesnosti je měřit bez odběru vody a el. spotřebovanou jen boilerem - pokud není samostatný měřák pro boiler, tak všechno ostatní v bytě vypnout (televize, rádia vytáhnout ze zásuvky, lednička atd. = nejlíp vypnout všechny jističe kromě toho pro boiler). Pokud by při zateplení byla úspora 1 Kč/ den, tak za rok to je x 365, životnost boileru x10let = 3650,- Kč (a proud se bude pořád zdražovat, takže to spíš bude ještě víc)
Teoreticky by to šlo..
Al ukažte mi domácnost, která vydrží 24h bez zapnutí jiného spotřebiče než boileru?
Co lednice, mrazák, sporák? No ano...jedině se na těch 24h odstěhovat...
Naprosto v pohodě. Je zima, tak stačí dát věci z lednice do bedny na balkon a na víkend odjet na návštěvu Určitě to je mnohem jednodušší než to spočítat s použitelnou přesností..
Tak za 1.
Ten výpočet se od reality zase neliší v řádu desítek procent.
za 2.
Bavíme se tady o korunových položkách
za 3.
hodně by mne zajímalo, jak je na tom tento konkrétní dům se zateplením...a dalšími "žrouty" energie...
Tady se licituje nad tím, jak ušetřit 400Kč/rok...a na druhé straně utíkají jinde desítky tisíc...
ad 1 - stačí mít boiler se špatně zaizolovanou trubkou a ztráty budou o dost větší, pokud to bude trubka z horní části bez izolace (stačí holé koleno), tak klidně i násobně tolik. Desítky procent, to myslíte třeba 90? Ale jinak souhlas, výpočet to je dobrý a použitelný.
2 - i koruny časem docela naskáčou, pokud je podobných úspor víc, tak to jsou tisíce za rok.
3 - souhlas, ale tady neřešíme jak ušetřit celkově, ale jak ušetřit na boileru. Mmch. mnohem víc se ušetří, když se do sprchové hadice strčí clona s malou dírkou (voda 4bary = díra cca 3mm, musí se vyzkoušet), pak nejde vyplácat 100 litrů vody za 10 minut a přitom na sprchování to stačí v pohodě. Samozřejmě řešit koruny a nechat utíkat tisíce je špatně, musí se začít tisícema a koruny řešit až nakonec. Na to je ale téma "jak ušetřit na provozu domácnosti" a ne spínání boileru.
Já vám děkuju všem strašně moc za rady,názory,pomoc výpočty.Myslím to poděkování opravdu vážně protože nikde jinde bych se techto informací a zkušeností nedopátrala.Vubec mi nejde o to ušetřit nebo "zbohatnout" na zateplení bojleru a ani nejsem typ co běhá po městě kde koupit houskou co nejlevněji.Ale nějak mi tak leze na nervy to věčné zdražování vody,plynu a elektro tak jsem se o to začala trochu zajímat kde prostě ušetřit a neházet jim moje peníze bezhlavě na bankovní učty.Pravda je že ty částky jsou zanedbatelné až směšné ale přesto se mi je házet oknem nechce.Jdu koupit vhodný teploměr změřím teplotu ve sklepě a pak jak někdo radil přilepím teploměr na bojler a zatemuju a zaizoluju kolik + - ukáže.Dám sem hodnoty plus kolik bojler odebral kwh při dohřátem bojelru a pak z něj 24 hodin vubec neodebírat.
Mě to totiž začalo i trochu bavit...
A každopádně děkuju všem! Jana
Dobrý den
Dovolím si ještě krátce "obtěžovat"
A když někdo bude mít chut se vyjádřit nebo si např.pan "martincakl" započítat budu jen ráda
Přes víkend jsem se dopracovala k reálným číslum.
NTarif mám 2 hod odpoledne (12-14h) a 6 hod noc(01-07h) cena cca 2kc/kwh
Ve sklepě se teplota pohybuje(dle počasí venku) mezi 8-10C
Bojler jsem nahřála na uživatelkých +- 55.C a po dobu 24hod!z něj nikdo nic neodebral!jen přirozeně dohříval za 24h dohřívání potřeboval 2kwh(předpokládám že to jsou ty ztráty)
Pak jsem bojler vypla a po 24 hodinách byla voda ještě na sprchování.
Potom jsem na bojler položila teploměr na pul dne teplota ukázala cca 10C
Pak jsme stimulovala "zateplení"naházela na teploměr tepláky a svetr teplota stoupla cca o 5-7C.
Takže kdyby měl pan martincakl nebo někdo jiný něco spočítat ..předem děkuji.
Dále bych se zeptala pana Vojtyzandy zda mu opravdu? po postavení domečku z polyesternu teplota stoupla na 35C! zdá se mi to nějak hodně z 10C ve sklepě tím to dosáhnout 35..
A potřebuju poradit pokud se opravdu rozhodnu bojler dozateplit 6cm vatou s folii nakonci zda mohu 2 vrstvy na sebe tedy 2x6cm a zda je potřeba na jedné vrstvě tu folii sloupnout nebo ji tam mohu nechat?
Jinač už bych to zateplila jediné co mi odrazuje že vata k zateplení je pás 5m dlouhý 1m široký a stojí 550,- kc.Já v jedné vrstvě potřebuji jen 1m zbytek by byl na "vyhození" a nevyužit.
děkuji všem Jana
Dobrý den,
tak abych tady netahal nějaká čísla z paměti zaběhl jsem to do sklepa přeměřit.
Teplota ve sklepě: 8,6°C
Teplota vody v bojleru: 68,4°C (měřená co teče z kohoutku)
Teblota v "boudičce": 37,1°C
Rozdíl teplot je tedy 28,5°C.
U Vás jestli jste to měřila po té 24hod odstávce, pak voda mohla mít cca o 21°C míň tedy zhruba 34°C tak se mi zdá že by to zhruba odpovídalo.
Uvidíme co na to teoretické výpočty...
P.s. jestli si dobře vzpomínám tak když jsem měřil teplotu pláště bojleru, tak mi taky nevycházely tak závratný čísla jako když je bouda hotová. Mě se to mydlilo tuším kolem 20°C když jsem čidlo připlácnul kusem vaty...
Tož si tam tu izolaci tedy dejte...zkazit tím nic nemůžete...a pokud si ten ohřívač "oplácáte" vatou sama, pak to máte za cenu materiálu..
Na výpočet teď nemám čas..nicméně..bude to ještě o něco příznivější než jsem počítal ve svém předchozím příspěvku.
Izolovat nemusíte zrovna vatou, jsou i jiné izolační materiály...i když cenově zase dražší, to je pravda. Třeba izolační desky Mirelon tl.50mm...ale pak jsme někde na 400Kč/m2..To už by to s tou návratností nebylo tak růžové.
No vidíte, hned tu máte jednu rodinu co bez boileru dokázala 24h vydržet
Mirelon bych určitě nedával, 1. drahý 2. nic moc. Minerální vata s Al folií je o třídu lepší. Jedna vrstva bohatě stačí. Dvě jsou samozřejmě lepší, a nejlepší je vyplnit izolací celý sklep , záleží jak moc vás izolování bude bavit. Pokud víc vrstev, tak Al folii nechte, nebo první vrstvu dejte levnější vatu bez folie (strhávat folii je pakárna a nemá to smysl). Nemusí se kupovat celý balík, spíš zkuste sehnat zbytek někde za stavby nebo od topenářů. Budou mít i vatu vytvarovanou na trubky - můžete zaizolovat i přístupnou část potrubí teplé vody (to jde samozřejmě udělat i z "desky", s tvarovanou je to jen o něco pohodlnější). Topenáře myslím ty co dělají např. parní potrubí v kotelnách atd. Izolace se zajišťuje drátkem (např. tenký měděný z vinutí ze starého trafa/ motoru) a přelepuje stříbrnou páskou, stačí i jen ta páska.
A nezapomeňte na přístup k boileru - vyříznout okýnko, ucpe se to tou vyříznutou částí (pak se nemusí řezat do izolace naslepo po paměti). Nebo se izolace dělá rozdělená na dvě poloviny a v případě potřeby se sundá celý kus.
PS: pokud byste se dostala ke skelné vatě, tak tu nebrat! Jinak se po práci s ní budete drbat ještě za půl roku
Nápad s boudičkou mě velmi zajímá, jelikož mám podobný případ. Navíc bojler 120l a jen JEDEN odběratel. Rád bych zkušenější poprosil o zodpovězení následujících otázek:
1. Jaké byste doporučovali konstrukční řešení PS boudičky - tedy jak spojovat PS desky.
2. Jakou izolaci pro výplň zvolit z hlediska dobré manipulace - "kousavosti." Osobně mám zkušenost jen z dětství a vzpomínky na děsnou kousavost skelné vaty. Jak je to u minerální vlny? Je to to samé nebo je to už bez problémů?
3. Existuje pro dražický bojler nějaký nádstavec pro teploměr? Jak to máte pořešeno? Nechtěl bych teploměr na baterky, ale jen mechanický, pokud to lze.
Předem díky za rady.
Desky můžete buď slepit pistole na tavné tyčinky..., nebo rozebiratelný spoj..třeba pomocí drátků, nebo spon.
Dnešní minerální vlny jsou na tom o mnoho lépe než stará skelná vata...i když, pokud s nimi člověk dělá celý den..v uzavřeném půdním prostoru.., pak to žádné terno také není (moc nekoušou..., ale mne se pak hůře dýchá, nutí mne to kašlat..).
Ad. teploměr...zejména u soudobých Dražických ohřívačů, stojí "teploměry" za starou bačkoru...to co k boileru dávají nazývat teploměrem...to je zločin...čtyři barevné čtverečky...snímání "dotykové" bez klasické teploměrové jímky...a stupnice ve stupních Celsia nikde...A ještě když dva tyhle "teploměry" dáte na stejný ohřívač...bude každý ukazovat jinak...i o 30% rozsahu jejich bezrozměrné stupnice...
Dobrý večer
Já se ještě vrátím mě to totiž nedá a ted se to tady nakouslo ten "domeček" s polyesternu.
At to rozhodně nebere uživatel "vojtazanda" špatně že bych nevěřila naopak mu děkuju za jeho pomoc a odpovedi.
Ale pořád mi hlava nebere jak je možno v místnosti(sklep) kde je 8-10C postavit kolem nečeho(bojler)jendoduchý domeček z polyesternu a trocha vaty a vytvořit tak v tom domečku +- 35až 37C...
Je to opravdu možný? to už je přece nějaká teplota..
Ale prosím berte to jen jako otázku ženský která nemá ani páru o tepelných a fyzikálních vlastnostech nic víc.
Bude jen ráda když mi někdo vysvětlí že to možné je
děkuju Jana
Ano...u špatně zaizolovaného boileru z výroby...to možné je...alespoň teoreticky...(to neznamená že u Vás to musí být nutně stejné).
Divné by to bylo jen v případě, že by teplota v "domečku" byla vyšší než teplota vody v boileru...
Pak bych se na to perpetum mobile šel podívat i já
Ano je to naprosto normální - díky druhé (a navíc lepší) izolaci to teplo uniklé z bojleru neuteče do celého sklepa, ale jen do domečku, který ho zadrží. Kdyby domeček izoloval dokonale (což nejde) tak by v něm za pár dnů až týdnů (podle kvality izolace bojleru) byla teplota stejná jako teplota vody v bojleru.
Neboli - čím vyšší teplota v domečku, tím lepší jeho zolační vlastnosti. Jinak souhlasím s Vámi, že to na první pohled vypadá zvláštně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.