Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jakou teplotu vody nastavit pro nejekonomičtější provoz. Jedná se o kotel Protherm Panther 12 KTO výkon 3,5-12,6kW, na něj je napojen zásobník Dražice OKC NTR 100 l. Topná tělesa jsou Korado Radik VK. Dům je částečně podsklepený dvoupatrový půldomek 75 m2, 40cm cihlová zeď, zateplen 8 polistyrénem + cihelné pásky. Stropy zatím nejsou zatepleny. Dosud jsem měl nastavenou teplotu pro topení 65 a pro zásobník 55 stupňů. Teď jsem vyzkoušel změnu teplot na topení 50 a zásobník 45 stupnů. Co se týká teplé vody rozdíl jsem nepoznal, ale topení mi připadá takové pocitově lepší. Při teplotě 65 se kotel sepl na zhruba 30 minut, pak se vypl a znovu se zapl asi tak za 3 hodiny. Během těch 3 hodin teplota v pokoji pocitově schládla, dokud se zase kotel nesepl a nezačalo se topit. Podotýkám, že na termostatu mám nastavenou hysterezi na 0,2 ale i tak bylo poznat jak teplota postupně chládne. Při novém nastavení na teplotu 50 stupnů se kotel sepne asi na 65 minut a pak zase až za ty 3 hodiny, ale pocitově je v domě příjeměji, i když radiátory nejsou tak horké jako před tím. Teď které nastavení je lepší co se týče mé peněženky? 65 stupňů na 30 minut, nebo 50 stupňů na 65 minut?
Nejlepší je přivést do domu přesně takové množství energie, jaké je v danou dobu potřeba s ohledem na Váš požadavek vnitřní teploty. Ideální teplota topné vody by byla taková, aby kotel topil stále...Nějakému optimu se blíží ekvitermní křivky, ale pochopitelně není to "univerzální recept"...je třeba je přizpůsobit daným podmínkám.
Pokud Vám vyhovuje teplota topné vody 50st...nechte to tak.
V zásobníku TV si také nastavte co chcete...Samozřejmě že při 45stC TV je v zásobníku "uložena" menší zásoba TV než při nastavení na 60stC, ale také je pravda že tepelné ztráty zásobníku do okolí jsou menší. Pokud Vám tedy 45stC vyhovuje, pak je to Vaše volba a je to tak v pořádku.
Takže pokud tomu mám rozumět, je levnější stálý provoz kotle na nižší teplotu , než cyklování s teplotou vyšší?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.