Nejste přihlášen/a.
Potřebuji připájet k monočlánku měděný vodič. Monočlánek jsem odmastil kyselinou solnou, zahřátou pájku jsem vložil do tavné pasty (kalafuny), nabral cín a pokusil se o spájení. Roztavený cín se na vodič se chytil pěkně, na monočlánek až na několikátý pokus a nevím zda spojení vydrží. Kde jsem udělal chybu?
naprosty souhlas s 1jara, zadne nadmerne ohrivani monoclanku!
ven nozik, brusny papir apod. zbav se stribrneho povlaku a nanes cin, pak ocinuj med vodic, nahrej cin na monoclanku a vloz vodic, pripadne na spoj nanes jeste cin.
jestli mas cin koupeny v tomto stoleti obsahuje uz pajedlo a neni nutne nic pridavat
spoj musi byt pevny a cin leskly
Ja som to robil vzdy takto:
Ocistil som plochu na monocl.ostrym predmetom, pilnikom, ...
Precvikol som hrot na traospajkovacke a to co zostalo, skratil asi na 2cm,Vzdialennost medzi vodicmi, byvaleho hrotu treba prihnut tak aby bola medzi nimi medzera asi 3-4mm.
Preruseny hrot opriet o ocistene miesto a s stlacit spinac a sucasne pridavat spajku.Prud tecie cez ocisteny material na monoclanku, preto je lokalne ohriatie takmer okamzite a spajka perfektne chyta. Ziskate kvalitny spoj, celkovo sa clanok zohreje menej ako pri spajkovani s neprerusenym hrotom.
Uvedena uprava hrotu /poskodenie/ sa tyka Cu vodica, nie vecneho hrotu, toho by bolo skoda.
Co se týče kyseliny: na pájení pozinkovaných plechů se používá kyselina, na pájení mosazi a mědi se musí kyselina napřed "převařit" zinkem (nebo ústřižky pozinkovaného plechu).A to tak dlouho, až kyselina přestane vařit a je jako voda (kyselina je zažloutlá). Teprve s ní jde měď a mosaz dobře pájet, proto Vám to nešlo. Dnešní tavidla si však i s mědí poradí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.